вівторок, 23 жовтня 2012 14:20

Дореволюційний київський дім обставили живописом
8

Фото: Фото: Kadygrob&Taylor Art Projects

23 жовтня у Києві відкрилася виставка в старій будівлі на вулиці Павлівській. Це спільна робота художників Лади Наконечної та Нікіти Кадана. Проект розробили в рамках програми Kyiv Pop-Up Gallery.

Нікіта Кадан розповів, що на створення виставки пішов майже рік: від початкових ідей до  представлення експозиції у старовинному домі 1894 року.

- Яка основна ідея виставки?

- Ця виставка про розрив між розумним плануванням міського середовища та реальністю сьогоднішнього міста, в якому приватне та комерційне вичавлює публічний простір. Тобто торгові центри з'являються на місці скверів, гіпермаркети на місці дитячих майданчиків, церкви будуються у парках. Те, що в радянський час було витіснене з міського простору - комерція, релігія, зараз повертаються в місто. І шукають для себе вільні території, яких по суті немає. Є лише незахищений публічний простір, який знищує комерція.

- Чому вибрали простір цієї будівлі?

- Ми шукали простір не галерейний, який матиме більше можливостей для інсталювання робіт. По-перше, він набагато більший за столичні галереї. По-друге, цей будинок - те, що знаходиться в стані реконструкції, а отже переходу, трансформації. Те, що було одним і стане чимось іншим. До того ж можна було робити все що завгодно зі стінами, підлогою, освітленням. Приміром, укріплювали щити, на які кріпили лайтбокси. Балками зміцювали підлогу.

- Як підбирали картини, графіку, інсталяцію для виставки? Це роботи, які створили спеціально для проекту?

- Щось було зроблене безпосередньо перед виставкою. Наприклад, відеоінсталяція Лади Наконечної, мій живопис та "лайтбокси". Я зробив серію "Макети". Вони подібні до міських краєвидів, але насправді це види моделей, що роблять архітектори.  Ці моделі видно крізь "туман": зображення дуже бліде, напівстерте. Таким чином, це нівелює різницю між реальним краєвидом та макетом. А в лайтбокси ми поклали фотографії зі старих журналів - це архітектура СРСР, урбаністичні краєвиди радянських міст. Але я вирізав ті ділянки на фото, де пізніше з'явиться комерційна реклама - це білі чотирикутники.

Це вже третя виставка в рамках програми Kyiv Pop-Up Gallery, де художники експериментують з простором. До цього в київському Пассажі художниця Маша Шубіна показувала свої роботи в транспортному контейнері.

Виставка Нікіти Кадана та Лади Наконечної працюватиме до 31 жовтня. Тут представлені картини, макети, відеопроекціїї та графіка.

Зараз ви читаєте новину «Дореволюційний київський дім обставили живописом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі