середа, 27 червня 2012 13:20

Донецьких безхатьків вивезли в іншу область: "щоб не срамили перед іноземцями"

У неділю о третій годині ночі в місті Мелітополь, Запорізької області на площі перед залізничним вокзалом бродять безхатьки. Неголений чоловік у старих порваних шортах та сірій сорочці спить навприсядки на пам'ятнику. Напис на погрудді стертий – розібрати кому пам'ятник не можливо. Чоловік – босий.

Чоловік у брудній білій сорочці й порваних спортивних штанях з немитим волоссям просить дати йому кілька гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Щотравня бомжі мігрують на південь, це природний процес" - мер Донецька

"Нас привезли сюди з Донецька. – розказує російською безхатько. Називається Сашком. – Щоб не срамили місто перед іноземцями. Ловили просто на вулицях й закидали в автозаки. Привезли в Мелітополь, випустили всіх. Хто дуже пручався – били по почках".

Показує на босого чоловіка на пам'ятнику.

"Он той взагалі спав коло смітника. – обурюється. – Його за шкірку схопили, заштовхали в автозак. Він був босий. Просився, щоб хоч резинові тапочки взяти, але міліціонери не дозволили".

Автор: Фото: Олена Гордієва
  Чоловіка зловили і кинули в зак, не давши навіть взутися
Чоловіка зловили і кинули в зак, не давши навіть взутися

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Черновецький підтягує бомжів на вибори президента

До Олександра підходить жінка невизначеного віку – у картатій дешевій сукні, поверх одягнута стара спортивна куртка, резинові капці. Обличчя спухле й червоне. Називається дамою серця, бере Олександра під руку. Той дякує за милостиню.

Чоловік з борідкою позад пам'ятника перекладає пляшки з однієї торби до іншої. Зітхає, плентається до найближчого смітника.

З вокзалу виходять двоє міліціонерів. До них підходить напівп'яний хлопець в червоних коротких шортах з голим торсом. Починає щось говорити, жестикулювати. Один з міліціонерів вихоплює кийка.

"Щас как дам....", – замахується. Хлопець тікає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Шуваловському палаці бомжі смажили собі їжу

"Я тоже из Донецька, – за 2 гривні погоджується говорити ще один безхатько Володимир. Говорить російською. Від нього смердить перегаром.  – У мене менти ремня від штанів украли. – скаржиться. – Як везли сюди в автозаку – відібрали. Чув, що багатьох безхатьків опреділили в якусь напіврозвалену військову частину в Запорізькій області. Охороняють, щоб не пішли в Донецьк чи не подалися до моря. Казали, що й годують. А нас – викинули в Мелітополі, як собак з автівки. Єдиний вихід – добратися до моря. Там легше буде. Можна буде рибу ловити, смажити, можна заночувати на лежаках".

Володимир показує рукою на пам'ятник.

"Отой мужичок учора кричав, що раз країні соромно його гостям показати, то він залізе на пам'ятник хоч тут – хай усі його побачать, хай державі буде соромно", - сміється чоловік.

З Мелітополя до узбережжя Азовського моря квиток на маршрутці коштує 40 гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гуртожиток в Донецьку продали разом з людьми

Минулого року міський голова Донецька Олександр Лукянченко виявив ініціативу на період Евро-2012 виселити бомжів з міста у сусідню Макіївку. Там знаходиться притулок для бездомних. У притулку підрахували, що вартість утримання одного бездомного на день складе більше 14 гривень. Всього Макіївський притулок може вмістити 200 безхатьків.

Цього року Лукянченко заявив, що безхатьків у Донецьку майже немає і проведенню Євро вони не завадять.

"Відтік бездомних відбувається з кінця травня і аж до вересня. – заявив мер Донецька. – Вони мігрують на побережжя Азовського моря, у зони відпочинку."

Зараз ви читаєте новину «Донецьких безхатьків вивезли в іншу область: "щоб не срамили перед іноземцями"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути