четвер, 07 березня 2019 14:25

До Дня народження Тараса Шевченка показали найбільшу на Київщині стародавню колекцію "Кобзарів"
16

Влада Литовченко
В Державному архіві Київської області відбулось відкриття виставки на честь 205-річчя з Дня народження Тараса Шевченка
В Державному архіві Київської області відбулось відкриття виставки на честь 205-річчя з Дня народження Тараса Шевченка
В Державному архіві Київської області відбулось відкриття виставки на честь 205-річчя з Дня народження Тараса Шевченка
В Державному архіві Київської області відбулось відкриття виставки на честь 205-річчя з Дня народження Тараса Шевченка

Найбільшу в Київській області стародавню колекцію "Кобзарів", унікальні листівки, книгу із записом дати народження Великого Кобзаря та інші історичні документи, пов'язані з життям та творчістю Тараса Шевченка вперше показали на відкритті музейно-архівного проекту "Історична Київщина – заповітна земля Кобзаря".

Відкриття виставки на честь 205-річчя з Дня народження Тараса Шевченка пройшло в Державному архіві Київської області.

Серед унікальних предметів, пов'язаних з іменем Шевченка із затоплених сіл Київщини, мистецьких творів, друкованих видань та музейних експонатів були зокрема документи, які розкривають аспекти діяльності Тараса Григоровича Шевченка на Київщині (1843-1845рр.).

"Київщина займала особливе місце у житті та творчості Великого Кобзаря. Цього року виповнюється рівно 160 років як вперше в Лейпцигу друзями Тараса Шевченка була надрукована збірка "Новые стихотворения Пушкина и Шавченки" з 6-ма раніше написаними, але забороненими поезіями Шевченка, серед яких "Заповіт", "Розрита могила" і "Кавказ", написаний у Переяславі", - розповіла співорганізатор проекту, директор Вишгородського історико-культурного заповідника, кандидат історичних наук Влада Литовченко.

"Є розповсюджена думка, що батьківщина Тараса Шевченка – це Черкащина, - зазначила директор Державного архіву Київської області Соф'я Каменєва. - Однак, насправді це історична Київщина, оскільки народився Тарас у Звенигородському повіті Київської губернії, а Черкаська область з'явилася лише в 1954 році".

Гостям презентували оригінал ревізької казки кріпаків поміщиків Енгельгардтів з посімейними списками сім'ї Тараса Григоровича Шевченка, де вписаний двохрічний Тарас. Цей документ внесений до Державного реєстру національно-культурного надбання України.

Частини своїх приватних колекцій показали історики та меценати Василь Михальчук, Дмитро Піркл, Зоя Ружин та Інна Бессалова. Зокрема, Дмитро Піркл надав на виставку "Кобзар" 1876 року, в якому вперше надруковані підцензурні вірші поета - стара Київська громада викупила їх у братів Шевченка, а через два роки М.Драгоманов у Женеві перевидав збірку для нелегального розповсюдження.

Окреме місце зайняла на виставці експозиція Інни Бессалової "Предмети і зображення Тараса Григоровича Шевченка із затоплених сіл Київщини". Серед унікальних експонатів - вишитий портрет Шевченка та рідкісне кольорове видання шевченківського календаря-щотижневика на 1964 рік з затопленого села Тарасовичі Вище-Дубечанського району. Календар цікавий тим, що кожного тижня у ньому згадуються дати та події з життя Великого Кобзаря, уривки з його творів та цитати видатних людей про нього.

Інша частина документів на виставці розкриває сторінки історії переслідувань і заборон, націлених не лише проти розповсюдження кобзаревих творів, але й проти тих відомих діячів українського національного відродження (зокрема, Миколи Лисенка), які намагалися заходами з вшанування пам'яті поета стверджувати історичне значення творчості поета у визвольному русі поневолених народів обох тодішніх імперій.

"Слава Богу, що ми сьогодні маємо можливість без насилля зробити те, що бажає українське серце, - зазначив на заході перший Президент України Леонід Кравчук. – Через засилля бруду, який ми бачимо з екранів телевізорів, все ж пробивається українська сила. І я вірю в те, що Тарас Григорович Шевченко своєю думкою, своїми творами і їхньою силою допоможе їй".

Відзначити річницю з Дня народження Великого Кобзаря прибули заступник Голови Київської обласної державної адміністрації Анна Шкуро, в.о.начальника Управління культури, національностей та релігій КОДА Віталій Томнюк та перший секретар посольства Казахстану в Україні Гульнар Турсинбаєва. Тимчасовий Повірений у справах посольства Республіки Болгарія в Україні Стояна Русінова надіслала учасникам та організаторам проекту вітальний адрес.

Організатори проекту: Київська обласна державна адміністрація, Державний архів Київської області, Інститут літератури ім.Тараса Григоровича Шевченка НАН України, Центральний державний історичний архів України, Центральний державний архів-музей літератури та мистецтва України, Центральний державний кінофотофоноархів України ім.Пшеничного, Яготинський історичний музей, Вишгородський історико-культурний заповідник.

Організатори дякують партнерам – бренду одягу преміум-класу, натхненням на створення якого є культурна спадщина України FOBERINI та авторській школі стилю та макіяжу BOYKO BEAUTY SCHOOL, а також медіа-партнерам за підтримку: Fakty.ICTV.ua, Вести, Обозреватель, Gazeta.ua, Український інтерес, День та агентству 'PR advice'.

Ознайомитися з експонатами, виставленими в архіві, охочі зможуть до 29 березня 2019 року.

Зараз ви читаєте новину «До Дня народження Тараса Шевченка показали найбільшу на Київщині стародавню колекцію "Кобзарів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі