четвер, 12 листопада 2020 13:55

Дісней висміював темношкірих

Дісней висміював темношкірих
Дядька Римуса у мюзиклі "Пісня Півдня" втілив Джеймс Баскетт. Став першим афроамериканцем, який отримав "Оскар". Стрічку заборонили за расизм. Фото: IndieWire

12 листопада 1946 року вийшов у прокат мюзикл "Пісня Півдня" компанії Волта Діснея. Поєднує живу гру акторів та анімацію.

Семирічний Джонні приїжджає на канікули в Атланту, штат Джорджія. Дізнається, що його батьки житимуть окремо. У розпачі тікає на плантацію. Там зустрічає дядечка Римуса, який розповідає йому казки, за сюжетом.

В основі стрічки "Казки дядечка Римуса" Джоеля Чандлера Гарріса. Письменник збирав фольклор рабів.

"Пісню Півдня" заборонили через расизм - стереотипне зображення темношкірих. Дісней не випустив стрічки на DVD. Також її не буде на сервісі Disney+.

Як пише The Guardian, хоча дядечка Римуса напряму не називають колишнім рабом, він їм, безумовно, був. На це натякає місце дії - плантація. Сюжет розгортається в 1860-1870-х, після скасування рабства. Римус ностальгує за тими часами. Каже, що "давним-давно усі були щасливіші, ніж зараз".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заміна Джонні Деппа в "Фантастичних звірях": хто тепер фаворит режисера

Темношкірі у фільмі - лише прислуга, дядечко Римус та економка тітонька Темпі. Вважають себе людьми, тільки коли задовольняють потреби білих.

Стрічка містить дев'ять пісень та трьи анімаційних казки. В одній з них лис робить чорне опудало зі смоли, щоб обдурити кролика. Останній вітається з лялькою. Коли не відповідає - б`є. Застряє у смолі, за сюжетом.

Дядечка Римуса втілив Джеймс Баскетт. Став першим афроамериканцем, який отримав "Оскар". За два роки помер через серцеву недостатність.

Перед деякими мультиками Disney показуватимуть попередження про вміст расизму. У "Котах-аристократах" кішка мружить очі та грає паличками для їжі на фортепіано. Це карикатура на східноазіатські народи. У "Пітері Пені" висміюють корінних американців. За сюжетом, говорять незрозумілою мовою, танцюють у пір'ї та називають себе червоношкірими.

У "Леді та Блудьку" злими персонажами зробили двох сіамських кішок з вузькими очима. Це пов'язано з неприязню американців до азійців після Другої Світової. Також в "Аладдіні" всі лиходії мають іноземний акцент.

Зараз ви читаєте новину «Дісней висміював темношкірих». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі