четвер, 12 листопада 2020 21:00

Директор Yakaboo Publishing розповів, як держава має допомогти видавцям під час кризи

Директор Yakaboo Publishing розповів, як держава має допомогти видавцям під час кризи
Програма поповнення бібліотечних фондів допомагає отримати від держави замовлення на певну кількість книжок. Так збільшує обіговий капітал — Богдан Горбай. Фото: Тарас Подолян

Жодної підтримки для видавців із державного бюджету 2020 року не виділили.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" говорить директор видавництва Yakaboo Publishing Богдан Горбай. Розповів про стан українського книжкового ринку.

"До кінця року передбачено дві великі програми, - каже Горбай. - Перша – поповнення бібліотечних фондів. Її кілька років проводить Український інститут книги. Програма дозволяє, з одного боку, відібрати нові надходження в бібліотеки. З іншого, самим видавцям пропонувати свої свіжі видання для поповнення фондів. Допомагає отримати від держави замовлення на певну кількість книжок. Так збільшує обіговий капітал, коли його катастрофічно бракує. Сума програми – близько 50 мільйонів гривень. Торік було 87 мільйонів, 2018-го – 107. На цей бюджет дуже розраховують чи не всі вітчизняні видавництва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Видавець розповів, що потрібно для зростання книжкового ринку України

Друга – програма інституційної підтримки видавців у формі грантів. Її ініціювало Міністерство культури. Передбачено 150 мільйонів гривень. Ці гроші мають стати антикризовою допомогою. Але проблема у дуже стислих строках не тільки для отримання коштів, а й на їх використання та звітування".

Повну версію матеріалу читайте в журналі "Країна" від 12 листопада.

Богдан Горбай народився 3 серпня 1987-го в селищі Дашава Стрийського району на Львівщині. Батьки - інженери-будівельники. Закінчив Львівський національний університет імені Івана Франка за спеціальністю "політичні інститути та процеси". Зі студентських часів займався дистрибуцією сучасної української літератури у Червонограді та Львові. У 2006-2008 роках працював кур'єром, продавцем у львівських видавництвах "Кальварія", "Літопис", "Видавництво Старого Лева". У 2008-2010 роках - менеджером з продажу в "Астролябії". Протягом 2011-2019-го пройшов шлях від менеджера з продажу до комерційного директора "Видавництва Старого Лева". З лютого 2019-ого - директор Yakaboo Publishing.

"Книги у моєму житті були завжди, а з 17 років можу називати себе книжковим амбасадором - дарувати, рекомендувати, знаходити і продавати книги стало повсякденним життям. Тому робота є логічним продовженням захоплення, хоча читати так багато, як раніше - не виходить. Максимум 50 книг на рік. Улюблений жанр - наративна література, автор - Харукі Муракамі. Ціль - книга, видана українською накладом понад 100 тис. примірників".

Зараз ви читаєте новину «Директор Yakaboo Publishing розповів, як держава має допомогти видавцям під час кризи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі