Ексклюзиви
субота, 18 листопада 2017 16:07

Дідро і мавпи, Ніцше і пінгвіни: художник іронічно зобразив історичних персонажів
7

Автор: Анастасія Хлапоніна
  "Декарт і рухома матерія", 2017 р.
"Декарт і рухома матерія", 2017 р.

"Історичних персонажів написав у іронічній манері. Це костюмований бал. Герої, одягнені у класичні костюми, на фоні пейзажів, виглядають комічно і навіть абсурдно - розповідає про свою нову виставку "Галантна доба Просвітництва" одеський художник Олександр Ройтбурд.

Відкрилась у столичній Art Ukraine Gallery. Експонується 18 робіт, написаних протягом 2017-го. Надихався художник картинами міського наївного мистецтва, на яких митці-самоучки зображали дам і чоловіків у вишуканих костюмах на лоні природи, поряд з птахами чи тваринами.

Автор: Анастасія Хлапоніна
  "Прогулянка Лейбніца з павичами", 2017 р.
"Прогулянка Лейбніца з павичами", 2017 р.

"Проект народився випадково. Один мій друг, що нині мешкає у Великобританії, а влітку переїздить в італійську Тоскану, якось запитав, чи є у мене картини з філософами. У мене таких не було. Він переслав у соцмережі картинку Вольтера (французький філософ 18 ст. - Gazeta.ua) у домашньому халаті за письмовим столом. Вона й лягла в основу моєї серії робіт. Читав Вольтера ще у підлітковому віці. В ньому поєднались поняття галантної особистості і високих ідеалів доби Просвітництва. З одного боку, він – критик суспільства, церкви, монархії, а поряд з цим – має легкий, грайливий образ. Описує речі, які могли б викликати незадоволення, наприклад, комісії з моралі. Намалював Вольтера у вишуканому одязі придворного, що схилився над оголеною сплячою німфою".

Автор: Анастасія Хлапоніна
  "Вольтер і лісова німфа", 2017 р.
"Вольтер і лісова німфа", 2017 р.

"Далі народились інші роботи, де зображую мислителів і культурних діячів у такій же манері. Малював переважно тих філософів, твори яких були у домашній бібліотеці. Це Шопенгауер, Монтеск'є, Дідро, Гегель, Ніцше. Закінчив серію до 100-річчя "Жовтневої революції" (7 жовтня 2017 р. - Gazeta.ua) портретом росіянина, ініціатора революції Льва Троцького. Філософ сидить голий біля прірви. Навколо літають різні предмети – ложка, дитяча соска, мікроскоп, серп. Хотів показати, що більшовистський проект був викривленою версією просвітницьких ідей".

Автор: Анастасія Хлапоніна
  "Гегель і придворні карлики", 2017 р.
"Гегель і придворні карлики", 2017 р.

"У батьківській бібліотеці була книжка "Персидські листи" Шарля де Монтеск'є. Тоді ще не розумів, що це філософські тексти. Цікавили більше історії з життя придворних, євнухів. Тому на моїй картині східна красуня танцює перед філософом".

Автор: Анастасія Хлапоніна
  "Потьомкін з броненосцем", 2017 р."
"Потьомкін з броненосцем", 2017 р."

"Мізантропа Шопенгауера зобразив поряд з динозаврами. Фаворита імператриці Катерини II Потьомкіна - поряд з твариною броненосцем. Це єдина асоціація, що одразу виникла при згадці про діяча. Інші поєднання тварин з філософами виникали спонтанно".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Картину Ван Гога продали на аукціоні за $81,3 млнна лоні природи, оточених тваринами, птаха

Автор: Анастасія Хлапоніна
  "Божевільний Моцарт або одруження Бомарше", 2017 р.
"Божевільний Моцарт або одруження Бомарше", 2017 р.

"Поява п'єси Бомарше "Одруження Фігаро" стала ключовою подією в житті французького двору кінця 18 ст. Говорили навіть, що вона змінила звичні уявлення про норми і правила поведінки. Через що стала передумовою Французької революції. Моцарт написав оперу за мотивами п'єси. Робота "Божевільний Моцарт або одруження Бомарше" від кількості зображених елементів може здатися якимось ребусом. Устриці, шампанське, морський пейзаж, китайські вази, священник з головою оленя. Прототипом зображеного стала сцена загибелі поета-романтика Персі Біши-Шеллі, яку оспівала у "Поемі без героя" Анна Ахматова. Китайський фарфор був популярний у 18 столітті. Привнесений з іншої культури. Знаменував міжкультурний обмін".

Автор: Анастасія Хлапоніна
  "Ніцше в Антарктиді або народження музики з духу трагедії", 2017 р.
"Ніцше в Антарктиді або народження музики з духу трагедії", 2017 р.

"У всіх героїв, окрім Лейбніца та Дідро, червоні підошви на взутті. Це було популярно у 18 столітті. Так само, як і бірюзові панталони. Це певна уніформа, - продовжує Ройтбурд. - Ніцше зобразив поряд з пінгвінами на фоні льодовиків. Це пояснюється впливом філософа на німецький нацизм. Окультна сторона зображення – у теоріях вічного льоду Ганса Гербігера" (згідно неї Сонячна система утворилась в результаті взаємодії сонця і космічного льоду - Gazeta.ua).

Виставка "Галантна доба Просвітництва" триватиме у Art Ukraine Gallery до 29 листопада.

Зараз ви читаєте новину «Дідро і мавпи, Ніцше і пінгвіни: художник іронічно зобразив історичних персонажів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі