Ексклюзиви
вівторок, 04 червня 2019 17:00

Девід Лінч отримає "Оскар": згадуємо внесок режисера в історію кіно

Девід Лінч отримає "Оскар": згадуємо внесок режисера в історію кіно
Американський режисер Девід Лінч в ролі агента Коула, 3-й сезон серіалу "Твін Пікс". indiewire.com

Американському режисеру Девіду Лінчу вручать "Оскар" за видатні заслуги в кінематографі. 11-та спеціальна церемонія вручення премії пройде 27 жовтня.

Намагаємося розібратися, що привніс Девід Лінч в кіно на прикладі серіалу "Твін Пікс", 1990-1991-ті.

У маленькому американському місті на кордоні з Канадою вбили старшокласницю Лору Палмер. Була найпопулярнішою дівчиною школи. Розслідувати справу приїздить спеціальний агент ФБР Дейл Купер. Оточуючим його методи здаються дивними. Агент покладається на інтуїцію та внутрішні голоси. З часом стає очевидним, що цей підхід є доцільним, тому що у Твін Піксі відбуваються містичні речі.

"Люди вже давно навчилися використовувати абсурд так, щоб було смішно. І тільки Девід Лінч працює з ним так, що становиться страшно", - каже кінокритик Антон Долін.

Проект Лінча став першим телевізійним серіалом, що зняв режисер авторського некомерційного кіно. Вже 1994-го цією ідеєю надихнувся датчанин Ларс фон Трієр і взявся за багатосерійник "Королівство". Серед сучасних артхаусних кінематографістів уже є тенденцією працювати із серіалами. Наприклад, "Молодий батько" зняв італієць Паоло Соррентіно, "Велика маленька брехня" - канадець Жан-Марк Валлє, "Занадто старий, щоб померти молодим" - датчанин Ніколас Віндінг Рефн.

Особливий вплив Лінча на естетику можна помітити на прикладі серіалу "Справжній детектив" Кері Фукунаги, де йде розслідування серії вбивств. Поліцейські відчувають вплив потойбічний сил.

Персонажі "Твін Пікса" зробили внесок у моду. Після виходу серіалу популярності знову набули фланелеві сорочки, спідниці у клітинку та зачіска каре для дівчат. Девід Лінч відклав зйомки першого епізоду, тому що не зміг знайти чорно-білі жіночі туфлі, як в фільмах 1950-х. Це взуття носить однокласниця Лори Палмер. Сцена, в якій школярка перевзувається в роздягальні, стала однією з найпопулярніших за кар'єру Лінча. Акторка Шерілін Фенн, що зіграла в ній, була секс-символом 1990-х.

Композитор Анджело Бадаламенті працював із Лінчем, починаючи з другої картини режисера. Написав загадковий саундтрек для "Твін Пікса", атмосферою якого надихалися багато гуртів того часу. Шугейз — музичний напрям і субкультура, що зародилися наприкінці 1980-х. Її представники намагалися наслідувати персонажів цього телевізійного шоу та грати музику, що нагадувала б твори Бадаламенті. Найпопулярніші приклади — гурти Slowdive та My Bloody Valentine.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Девід Лінч виклав новий фільм в YouTube

2017-го Девід Лінч зняв 3 сезон "Твін Пікс". Керував навіть виробництвом реклами до серіалу. Це перший випадок в історії телевізійних фільмів, коли режисер самостійно монтував трейлер без впливу продюсерів.

Зараз ви читаєте новину «Девід Лінч отримає "Оскар": згадуємо внесок режисера в історію кіно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі