вівторок, 24 квітня 2012 12:12

Депутати, які підтримують УПЦ КП, хрестяться у Московському патріархаті

Депутати, які підтримують УПЦ КП, хрестяться у Московському патріархаті
Патріарх УПЦ КП Філарет. Фото: tsn.ua

Днями голова Київського патріархату Філарет заявив, що з приходом нової влади в УПЦ КП намагаються відбирати храми. Філарет запевняє, що випадків, коли храми переходять до Московського патріархату, стає все більше і більше.

"У Рівненській області почали скликати населення і агітувати за перехід до Московського патріархату. В Одесі секретар прес-служби митрополита Володимира заявив, що треба Київський патріархат ліквідувати. Ми побудували храм в Макарові за гроші Київського патріархату. А вони переоформили цей храм на Московський", - цитує його слова газета Сегодня.

Схожа історія в Яготині, де каменем спотикання став Троїцький собор. У 1800 роки його збудував гетьман Кирило Розумовський, в 1930-ті - зруйнували комуністи, в 1994-м взялася відновлювати держава, і 29 березня 2012 недобудований собор перейшов на баланс місцевої влади.

"Ми не тільки освячували це місце, а й давали гроші на відновлення храму, а тепер Московський патріархат хоче забрати його собі. І яготинські влада хотіла минулого тижня передати їм храм", - поскаржився Філарет.

Втім, в УПЦ МП запевняють, що собор взагалі був відновлений як пам'ятка архітектури і службу проводити там не можна.

"Щоб там служити, його треба перебудувати зсередини, - розповідає батько Рустик, благочинний Яготинського району. - Зараз до цього собору підбираються послідовники Філарета. 7 квітня, на Благовіщення, вони провели на території храму мітинг. "

В УПЦ МП кажуть, що силою нікого до себе не тягнуть і до допомоги влади ніяк не вдаються. За їхніми словами священики УПЦ КП самі приходять до православних Московського патріархату. І не тільки священики, але й політики.

"Навіть багато депутатів, які публічно виступають за Філарета, тим не менш хреститися і вінчатися ходять до нас", - каже Василь Анісімов, прес-секретар УПЦ МП.

Зараз ви читаєте новину «Депутати, які підтримують УПЦ КП, хрестяться у Московському патріархаті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути