вівторок, 14 травня 2019 21:45

Чужого привезуть до Києва

Автор: facebook.com
  32 оригінальні графічні твори та 7 скульптур покажуть на виставці швейцарського художника, дизайнера фільму "Чужий" Ганса Ґіґера. Пройде у столичному Довженко-Центрі
32 оригінальні графічні твори та 7 скульптур покажуть на виставці швейцарського художника, дизайнера фільму "Чужий" Ганса Ґіґера. Пройде у столичному Довженко-Центрі

30 травня відкриється перша в Україні ретроспективна виставка швейцарського художника Ганса Ґіґера, автора дизайну образу іншопланетянина Чужого з однойменної кіносерії. Пройде в київському Довженко-Центрі.

Ганс Ґіґер народився 1940 року в місті Кур, Швейцарія. Публікував свої малюнки з 1959-го - спочатку в журналах. З 1969-го почали друкувати його плакати. 1975 року чилійсько-французький режисер Алехандро Ходоровський запросив Ґіґера до роботи над екранізацією науково-фантастичного роману "Дюна" Френка Герберта, але проект було скасовано. 1977-го збірник малюнків художника "Некрономікон" привернув увагу англійського режисера Рідлі Скотта, який запросив Ґіґера працювати над дизайном науково-фантастичного фільму жаху "Чужий" і створити образ ксеноморфа. За роботу над стрічкою 1980 року митця відзначили кінопремією "Оскар" у номінації "Найкращі візуальні ефекти". Також оформлював обкладинки музичних альбомів. 1998 року у швейцарському Грюєрі відкрився Музей Ґіґера. Митець помер 2014 року.

На виставці в Києві можна буде побачити 32 оригінальні графічні твори та 7 скульптур 1960-2000-х років. Одна з головних робіт - двометрова скульптура Чужого.

"В експозиції будуть представлені "Біомеханоїди" 1960-х, "Трип-Тихон" 1970-го, біомеханічні пейзажі 1970-х, енциклопедичний автопортрет 1976-го, ранній концепт-арт для нереалізованого фільму "Дюна" та для стрічки "Чужий". Більше про художника та його творчість відвідувачі дізнаються з документальної картини "Темна Зірка: Світ Г. Р. Ґіґера" та з кінолекторію Довженко-Центру, що продемонструє фільми 1960-1980-х, зняті за життя митця та його безпосередньої участі", - йдеться в описі події на офіційній сторінці у Facebook.

Виставка є складником мультидисциплінарної програми "Чужа Швейцарія" до 40-річчя прем'єри фільму "Чужий". Проходитиме до 30 червня за підтримки Посольства Швейцарії в Україні та в межах Київського міжнародного кінофестивалю "Молодість".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Польський фантаст приїде до Києва

27 травня в Культурному центрі "Кінотеатр "Київ" у межах 48-го КМКФ "Молодість" відбудеться показ відреставрованої оригінальної версії стрічки Рідлі Скотта "Чужий".

Зараз ви читаєте новину «Чужого привезуть до Києва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі