Ексклюзиви
пʼятниця, 07 травня 2021 17:43

Що дивитися у травні: найочікуваніші фільми місяця

Автор: rottentomatoes.com
  Американська акторка Емма Стоун у фільмі "Круелла" грає жінку, яка приїздить до Лондона на початку 1970-х із наміром зробити успішну кар’єру дизайнерки одягу, але стає злочинницею. Це передісторія антагоністки зі стрічки "101 далматинець". Виходить в український прокат 27 травня
Американська акторка Емма Стоун у фільмі "Круелла" грає жінку, яка приїздить до Лондона на початку 1970-х із наміром зробити успішну кар’єру дизайнерки одягу, але стає злочинницею. Це передісторія антагоністки зі стрічки "101 далматинець". Виходить в український прокат 27 травня

Які фільми варто подивитися цього місяця в кінотеатрах і онлайн. Gazeta.ua пропонує до вашої уваги сім цікавих прем'єр травня.

"Мінарі" - реж. Лі Айзек Чунг, США, 2020

Молода корейська родина переїжджає в американський штат Арканзас. Батько-ідеаліст має намір перетворити необроблену землю навколо свого нового будинку на сад, побудувати ферму й стати успішним членом громади. Попри погану погоду, ґрунт і стан ринку фермерських товарів. Слідом приїжджає бабуся, яка допомагає виховувати дітей і облаштовувати господарство. Намагається підтримати рідних у здійсненні "американської мрії". Дія розгортається у 1980-х.

Сценарій частково заснований на біографії режисера. Світова прем'єра відбулася торік на кінофестивалі незалежного кіно "Санденс", де стрічка здобула Ґран-прі журі та Приз глядацьких симпатій.

Голову родини зіграв Стівен Ян, відомий за серіалом "Ходячі мерці", фільмами "Спалення" та "Окча". Виконавиця ролі бабусі Юн Юджан здобула "Оскар" як найкраща акторка другого плану.

Прем'єра: 1 травня

"Гнів людський" - реж. Гай Річі, США, Велика Британія, 2021

На вулицях Лос-Анджелеса орудує команда грабіжників, чия головна мета - інкасатори. В одну з інкасаторських компаній влаштовується британець Патрік Гілл, одержимий бажанням встановити правосуддя. Для нього важливо виявити виконавців і замовників серії багатомільйонних пограбувань, щоб помститися за вбивство сина.

Це англомовний ремейк французького фільму "Інкасатор". Для роботи над бойовиком англійський режисер Гай Річі возз'єднався з актором Джейсоном Стейтемом уперше після "Револьвера" 2005 року.

Попередня робота кінематографіста "Джентльмени" стала найкасовішою прем'єрою 2020-го в українському прокаті.

Прем'єра: 13 травня

"Погані дороги" - реж. Наталка Ворожбит, Україна, 2020

Фільм містить п'ять новел про жителів Донбасу й українських військових. Місцевий директор школи п'яним перетинає блокпост, вступає в конфлікт із бійцями. Лікарка везе додому тіло вбитого командира з фронту. Пара селян вимагає гроші в жінки, яка збила автомобілем їхню курку. Три дівчини чекають на своїх хлопців, солдатів ЗСУ, на автобусній зупинці напівзруйнованого міського майдану. Сепаратист бере в полон журналістку, знущається з неї.

Це режисерський дебют драматургині й сценаристки Наталки Ворожбит. Поміж її попередніх проєктів - серіал "Спіймати Кайдаша", майже 20 п'єс, які ставили в Україні, Росії, Великій Британії, Польщі, США, Латвії.

В основі сюжету - історії військових і цивільних із прифронтової зони. Авторка почула їх під час роботи над стрічкою "Кіборги". 2017-го на основі невикористаних матеріалів написала п'єсу для лондонського театру Royal Court.

Екранізацію відзначили як найбільш новаторський фільм у конкурсній програмі "Тиждень критики" 77-го Венеційського кінофестивалю. Має рекордні 15 номінацій на Національну кінопремію "Золота дзиґа 2021".

Прем'єра: 20 травня

"Малголланд Драйв" - реж. Девід Лінч, США, Франція, 2001

Акторка втратила пам'ять після автокатастрофи. Знайомиться з жінкою, яка теж хоче підкорити Голлівуд. Разом вирушають у подорож Лос-Анджелесом на пошуки правди, що обертається для них пригодами на межі фантазії та реальності.

Наомі Воттс і Лора Геррінґ виконали головні ролі в сюрреалістичному трилері, який 2001-го дістав Приз за найкращу режисуру на Каннському кінофестивалі. Очолює рейтинг 100 найвидатніших фільмів XXI ст. за версією BBC. До 20-річчя картину відреставрували під особистим наглядом постановника.

"Сюжет часто порівнюють зі сновидінням, що не піддається жодному логічному осмисленню. Це пазл, який під час кожного перегляду складається в уяві по-різному. Саме тому можна переглядати знов і знов", - ідеться в анонсі.

Прем'єра: 20 травня

"Армія мерців" - реж. Зак Снайдер, США, 2021

Щоб здійснити пограбування казино, група найманців пробирається в захоплений зомбі й закритий на карантин Лас-Вегас.

Американський режисер Зак Снайдер уперше повернувся до жанру зомбі-фільмів після дебютної стрічки "Світанок мерців" 2004 року. Головну роль виконав актор, професійний реслер, бодибілдер і боєць змішаних бойових мистецтв Дейв Батіста.

Стримінговий сервіс Netflix також готує анімаційний серіал і повнометражний приквел, які розвиватимуть франшизу.

Прем'єра: 21 травня

"Тихе місце 2" - реж. Джон Красінскі, США, 2020

Події відбуваються у світі, де на людей полюють прибульці, які орієнтуються винятково на звуки. Кому вдалося вижити, намагаються вести нормальне життя. Головна умова безпеки - повна тиша. Сім'я Ебботів не перший рік живе в цих умовах. Після сутички з монстрами у власній оселі вони змушені покинути свою ферму і вийти до зовнішнього світу, де не всі готові об'єднати зусилля.

Це продовження фільму жахів "Тихе місце", який вийшов на екрани 2018 року. У головних ролях - Емілі Блант і Кілліан Мерфі.

Прем'єра: 27 травня

"Круелла" - реж. Крейґ Ґіллеспі, США, 2021

Модельєрка та шахрайка Естелла хоче зробити собі ім'я у світі моди. Знаходить друзів - братів-злодіїв, які поділяють її потяг до епатажу. Разом вони намагаються влаштуватись у панк-роковому Лондоні 1970-х. Згодом жінка стає одержимою собачими шкурами.

Центральні ролі в кримінальній драмедії зіграли лауреатки "Оскара" Емма Стоун та Емма Томпсон.

"Стрічка від Disney розповідає про бунтівне становлення однієї з найвідоміших і найстильніших лиходійок - легендарної Круелли де Віль, персонажа твору "101 далматинець", - ідеться в синопсисі.

Прем'єра: 27 травня

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Земля кочівників" схвилює пересічного українця - реакція соцмереж на найкращий фільм року

13 травня в київському кінотеатрі "Жовтень" розпочнеться 11-й Фестиваль американського кіно "Незалежність". Поєднує актуальні ігрові й документальні фільми, які розповідають історію США, висвітлюючи розмаїття й цінності й демонструючи силу незалежної думки та свободи слова.

Цьогоріч у програмі - лауреати "Оскара" й учасники кінофорумів "Санденс", Каннського, Венеційського, Берлінського. Загалом 10 художніх і дев'ять документальних картин.

"Люди хочуть бачити на екрані себе. Представлені роботи – тематично наповнені. Висвітлюють права жінок і меншин, гендерну й будь-яку іншу рівність. Це не просто те, що зараз болить Голлівуду. Ідеться не тільки про інді-кіно, а про загальнолюдські тренди в глобалізованому світі.

Попри відмінності, в основі цих стрічок лежать історії та емоції, які можуть сприйняти люди з усіх країн. Незалежно від національності, статі й сексуальної орієнтації. Таке кіно нагадує: треба залишатися собою, але й розуміти інших", - каже програмний координатор Віктор Глонь в інтерв'ю Gazeta.ua.

Зараз ви читаєте новину «Що дивитися у травні: найочікуваніші фільми місяця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі