середа, 27 лютого 2019 17:05

Четверо музикантів відмовилися представляти Україну на Євробаченні

Четверо музикантів відмовилися представляти Україну на Євробаченні
Співачка MARUV перемогла у Нацвідборі на Євробачення, але не поїде на конкурс. Фото: facebook.com

Відбувся Нацвідбір на Євробачення. Перемогу здобула співачка MARUV. Але виконавиця не підписала договір із Національною суспільною телерадіокомпанією, тому не поїде на пісенний конкурс.

Що таке Нацвідбір на Євробачення?

Національний відбір - музичний конкурс, що визначає представника України на міжнародному пісенному конкурсі Євробачення. З 2016 року захід проводить організатор Національна суспільна телерадіокомпанія спільно з телеканалом СТБ. Артисти з авторською піснею змагаються за нагоду засвітитися на світовій музичній арені та гідно представити свою країну за кордоном. Нацвідбір складається з попереднього відбору, півфіналів і фіналу.

Україна бере участь у Євробаченні з 2003 року. Двічі здобувала перемогу: Руслана з піснею "Дикі танці" - 2004-го та Джамала з композицією "1944" - 2016-го.

Як пройшов Нацвідбір 2019?

Музичний продюсер Руслан Квінта разом із телеканалом СТБ за участі представника НСТУ обрали 16 учасників. У Нацвідборі голосують глядачі та журі у складі Джамали, Андрія Данилка та Євгена Філатова. Вирішальне значення має глядацький вибір. За результатами двох півфіналів шість учасників вийшли у фінал. Це співачка MARUV, гурти Brunettes Shoot Blondes, Yuko, Freedom Jazz і KAZKA та дует Anna-Maria. У фіналі перемогла MARUV з англомовною піснею Siren Song. Набрала найбільшу кількість балів - одинадцять. Судді поставили виконавицю на друге місце. Але від глядачів вона отримала максимальний бал.

Хто така MARUV?

Справжнє ім'я співачки - Ганна Корсун. Народилася 1992 року в Павлограді на Дніпропетровщині. 2014-го закінчила Харківський політехнічний інститут за спеціальностями "радіофізика і електроніка" та "фахівець у сфері інтелектуальної власності". 2013-го зібрала у Харкові гурт The Pringlez. 2014-го сольно брала участь у четвертому сезоні вокального шоу "Голос країни" в команді російського музиканта Сергія Лазарєва. У складі колективу The Pringlez виступала на міжнародному конкурсі "Нова хвиля 2015" у російському Сочі, посіла третє місце. 2016-го гурт брав участь ­у ­Нацвідборі на Євробачення, але не пройшов у ­фінал.

2017 року Ганна Корсун переїхала до Києва. Узяла псевдонім MARUV. У березні 2018-го представила кліп на пісню Drunk Groove, що зібрав понад 80 млн переглядів на YouTube і прославив артистку на Заході. Співпрацює з російським підрозділом американського лейблу Warner Music Group.

MARUV узяла участь у Національному відборі замість виконавиці Tayanna, яка в останній момент відмовилася від участі. Пісня MARUV під назвою Siren Song очолила рейтинги iTunes та Google Play Music як найпопулярніша серед українських слухачів.

Що сталося після перемоги MARUV?

Перемога MARUV спричинила скандал через те, що співачка гастролює в Росії. Виступала на тамтешніх преміях і шоу. На квітень у виконавиці заплановані перші сольні концерти в Москві та Санкт-Петербурзі. У правилах Нацвідбору немає пункту про заборону для представника України виступів у Росії. MARUV заявила, що заради участі в Євробаченні готова відмовитися від російських гастролей.

Чому MARUV не поїде на Євробачення?

Національна суспільна телерадіокомпанія не підписала договір зі співачкою, тому що сторони не дійшли згоди щодо участі в пісенному конкурсі.

В офіційній заяві Суспільний мовник зазначає три причини, що вплинули на ситуацію. Основний пункт: "після проведених перемовин ПАТ "НСТУ" та співачка MARUV не знайшли спільного рішення щодо місії представника України на міжнародному пісенному конкурсі". Йдеться про зобов'язання, які має виконавець: на час конкурсу стає культурним амбасадором України та доносить не лише власну музику, але також стає виразником думки українського суспільства у світі.

Другий пункт: "мовник-учасник повинен забезпечити неполітичний характер конкурсу. Суспільний резонанс, спроби тиску з боку політичних сил, втручання в дискусію культурних діячів та інформаційних структур країни-агресора фактично спричинили політизацію результатів національного відбору".

Третій пункт: "небезпека ескалації розколу українського суспільства".

"Виконавець має зобов'язання брати участь у прес-конференціях, - додає член правління Суспільного мовлення Олександра Кольцова. - Також ідеться про передачу прав на пісню Siren Song. Оскільки Maruv уже підписана на російський офіс глобального лейблу Warner Music Group, там були певні внутрішні суперечки. Я так розумію, це було їхнє фінальне рішення не підписувати договір".

На своїй сторінці у Facebook MARUV підтвердила, що готова скасувати гастролі в Росії, але інші пункти договору стануть для неї "кабальними".

"Я не готова виступати з гаслами, перетворюючи своє перебування на конкурсі у промо-акції наших політиків. Я - музикант, а не бита на політичній арені, - пише Maruv. Перелічує умови договору. - Мені заборонена будь-яка імпровізація на сцені без затвердження НТКУ. Негайна передача авторських прав на пісню, що належать світовому лейблу Warner Music. Чітко виконувати будь-які вимоги і вказівки НТКУ (теоретично, мене можуть змусити танцювати на Дні народження у якогось віце-прем'єра). Заборона на спілкування з журналістами без узгодження з НТКУ. У разі порушення одного з пунктів - штраф два мільйони гривень і компенсація збитків ще на невизначену суму.

"Це не справедливо щодо глядачів, - коментує ситуацію музичний критик Ігор Панасов. - Вони повірили в те, що саме вони можуть вирішувати разом із журі долю того, хто їде. Тепер вони бачать, що це не так".

Хто міг представити Україну замість MARUV?

Після невдалих перемовини з MARUV і відмови співачки брати участь у Євробаченні НСТУ запропонували поїхати на конкурс спочатку колективу Freedom Jazz, що посів друге місце за результатами голосування, а потім і групі KAZKA, що була на третьому місці. Обидва гурти відмовилися від пропозиції.

Колектив Brunettes Shoot Blondes, що посів четверте місце, також заявив, що не прийме пропозицію НСТУ, якщо їм запропонують.

Чи братиме участь Україна в Євробаченні 2019?

Цього року Україна не буде представлена на пісенному конкурсі Євробачення. Про це заявила Національна суспільна телерадіокомпанія.

"Дотримуючись закону про суспільне мовлення, а також в умовах надмірної політизації перебігу національного відбору Суспільний мовник вирішив відмовитися від участі в міжнародному пісенному конкурсі Євробачення-2019", - ідеться в офіційному повідомленні НСТУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кабмін озвучив невідкладне рішення про українських артистів у Росії

Фінал 64-го Євробачення відбудеться у другій половині травня в Тель-Авіві, Ізраїль.

Зараз ви читаєте новину «Четверо музикантів відмовилися представляти Україну на Євробаченні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі