пʼятниця, 18 травня 2012 14:16

Через затор скульптор на годину спізнився на відкриття своєї виставки
8

Аніш Капур — один із найдорожчих світових скульпторів. Народився в Індії, але вже понад 40 років живе в Лондоні. На відкриття виставки Капур спізнився майже на годину — потрапив у затор. Приїхав у скромному синьому костюмі й кросівках
Фото: Фото: Наталія Чубенко
"Митці абсолютно не корисні. Єдина наша роль - спілкування з духовним світом людей"
"З одного боку, це скульптури, які я називаю порожнечею. Щось холодне, темне. Те, що існує і не існує одночасно. Як можна зробити об’єкт, який не існує? Пригадаєте своє життя — у вас виникає проблема складна. Шукаєте її розв’язання. І з нічого знаходите його. Художник так само знаходить щось у тому, чого не існує"
"Багато років створював скульптури, які виражали мою зацікавленість у цьому неіснуванні. Пофарбовані  в темні кольори, щоб передати її. Потім подумав, що було би непогано зробити так, щоб ці роботи були дзеркальними. Тоді вийде поєднати існування і не існування. Більшість робіт створюють простір за собою, мої ж — перед собою"

Учора, 17 травня, у київському PinchukArtCentre відкрилася перша у Східній Європі персональна виставка індійського скульптора Аніша Капура. 30 робіт автора зайняли 3 поверхи арт-центру.

Аніш Капур — один із найдорожчих світових скульпторів. Народився в Індії, але вже понад 40 років живе в Лондоні. На відкриття виставки Капур спізнився майже на годину — потрапив у затор. Приїхав у скромному синьому костюмі й кросівках.

"Дуже приємно сьогодні бути з вами. Митці абсолютно не корисні. Єдина наша роль - спілкування з духовним світом людей. На другому поверсі показані скульптури з цементу. Вони зроблені спеціальною друкарською машиною. Вона все робить сама, так, як її запрограмуєш. Це моя розповідь про те, що предмети, об'єкти навколо нас створюють свою історію навіть без втручання митця. На четвертому поверсі — роботи двоїстої якості. З одного боку, це скульптури, які я називаю порожнечею. Щось холодне, темне. Те, що існує і не існує одночасно. Як можна зробити об'єкт, який не існує? Пригадаєте своє життя — у вас виникає проблема складна. Шукаєте її розв'язання. І з нічого знаходите його. Художник так само знаходить щось у тому, чого не існує. Умовно на 4-му поверсі можна поділити виставку на 2 частини: темрява, неіснування, порожнеча і дзеркальні роботи. Багато років створював скульптури, які виражали мою зацікавленість у цьому неіснуванні. Пофарбовані в темні кольори, щоб передати її. Потім подумав, що було би непогано зробити так, щоб ці роботи були дзеркальними. Тоді вийде поєднати існування і не існування. Більшість робіт створюють простір за собою, мої ж — перед собою", - розповів Капур.

Однією з найвідоміших із представлених робіт автора є "Постріл в кут", над якою він працював у 2008-2009-му роках. Це гармата, що кожні 20 хвилини стріляє в кут снарядами з червоного воску.

Виставка триватиме до 30 вересня.

Зараз ви читаєте новину «Через затор скульптор на годину спізнився на відкриття своєї виставки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі