пʼятниця, 03 березня 2017 09:00

"Цей фільм є збоченням ідеалу білих" – заява ректора Гарварду

"Цей фільм є збоченням ідеалу білих" – заява ректора Гарварду
Кадр з фільму

3 березня 1915 року в американський прокат вийшов фільм Девіда Гріффіта "Народження нації". Ролі темношкірих героїв у ньому виконували білі артисти, загримовані "під афроамериканців". Після виходу стрічки на екрани ректор Гарвардського університету Чарльз Еліот заявив, що це кіно є "збоченням ідеалу білих".

Фільм мав грандіозний успіх – витрати на його створення окупилися за два місяці прокату. Касові збори перевищили витрати на зйомки вдесятеро. Глядацька аудиторія - представники усіх верств суспільства, що підвищило культурний статус кінематографа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 8-річний хлопчик обійшов 4 тис. претендентів на роль у фільмі

У центрі сюжету історія стосунків двох американських сімей протягом Громадянської війни і періоду відновлення країни. Режисер у батальних сценах поєднав загальні і великі плани. Це дозволяло глядачу спостерігати за ходом бою ніби зсередини. Деякі епізоди для більшої переконливості знімали на спеціальну забарвлену плівку.

Девід Льюелін Ворк Гріффіт (1875-1948) – американський кінорежисер, актор, сценарист, продюсер, з творчості якого часто ведуть відлік історії кіно як особливого виду мистецтва.

Зараз ви читаєте новину «"Цей фільм є збоченням ідеалу білих" – заява ректора Гарварду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі