пʼятниця, 25 січня 2013 13:07

"Бюджет фільму "Синевир" - це один знімальний день "Аватару" - продюсер
5

Зйомки фільму
Фото: Фото: kinopoisk.ru
Зйомки фільму
Зйомки фільму
Зйомки фільму
Зйомки фільму

Весною на широкі екрани має вийти перший вітчизняний фільм жахів в 3D "Синевир". Фільм розповідає про містичне створіння Песиголовця, яке мешкає на берегах карпатського озера Синевир. В центрі сюжету – компанія молодих людей, які вирішили організувати пікнік біля цього озера і не здогадуючись, що цей день стане для них роковим.

Gazeta.ua розпитала у продюсера стрічки Володимира Хорунжого як проходили зйомки картини і в скільки вони обійшлись. Крім того він розповів, що дивний монстр Песиголовець походить з християнських легенд, а своїх жертв в фільмі він буде знищувати під акомпанемент пісень Володимир Івасюка.

- Чому в "Синевирі" з'являється саме такий монстр, як Песиголовець?

- Містичний сюжет в нашій стрічці засновано на історичних фактах. Перед зйомками ми провели дуже детальну дослідницьку роботу і знайшли фрески з зображенням Песиголовця в Софії Київській. При цьому в нашому фільмі немає маніпуляції з християнськими канонами. В Україні є багато місць, де відбуваються абсолютно незрозумілі містичні речі. Одне з них – озеро Синевир, де загадково пропадають люди.

- Коли "Синевир" вийде в прокат?

- У березні чи в крайньому випадку, в квітні. Випустити стрічку в прокат доволі непросто, тим паче коли держава зовсім не приймає в цьому участь. Держава не тільки не допомагає вітчизняним кіновиробникам, але й створює якісь бар'єри для виходу українських стрічок на широкі екрани. Сьогодні склалась ситуація, коли фіговому закордонному фільму потрапити на екран легше ніж гарній українській стрічці. Держава не стимулює дистриб'юторів, щоб вони показували вітчизняне кіно.

- Тобто може скластись ситуація, коли фільм спочатку вийде закордоном, а потім – в Україні?

- Так, можливо і таке, проте, я б не хотів, щоб стрічка потрапила спочатку в російський прокат. Адже там процвітає піратство.

- Де проходили зйомки стрічки?

- Перш за все на Синевирі, а також під Києвом – біля Виноградаря. В тамтешніх лісах ми відтворювали атмосферу Карпат.

- Зйомки якої сцени дались найскладніше?

- Коли ми знімали сцени самого озера - почався неймовірний ураган. Завжди коли знімаєш на дикій місцевості, то підтверджується істина "Людина передбачає, а Бог - розпоряджається". Зйомки фільму ніколи неможливо планувати.

- Стрічка знімалась лише силами вітчизняних спеціалістів?

- Так, виключно українськими силами. Єдине – костюм для Песиголовця виготовлявся в Росії, адже у нас немає відповідної індустрії. Проте наші дизайнери розробили його дизайн, а також доопрацювали. Наші північні сусіди лише пошили цей костюм.

- Ви самостійно писали музику для цієї картини?

- Я створював музику з дуже талановитим композитором Володимиром Крипаком. Крім того в стрічці буде використано пісні Володимира Івасюка – це свого роду український бренд. Ми спочатку хотіли якось аранжувати ці мелодії. Проте з часом зрозуміли, що треба все лишити так як є і використати саме їх оригінальне звучання. Це ж шедевральні пісні! Зі своїми "Водограєм" та "Червоною рутою" Володя був найпопулярнішим композитором тих часів.

- Який остаточний бюджет "Синевира"?

- Про остаточні цифри можна буде говорити, коли фільм вже вийде на екрани. Поки що витрати на нього продовжуються. Відчуваю, що остаточна сума перевищить $1 млн. Якщо порівнювати з "Аватаром", один знімальний день якого коштував $850 тис., то це зовсім невеликі гроші. Проте нашу стрічку було знято за кращими світовими стандартами.

- Яку частину бюджету можна окупити виключно за рахунок вітчизняних кінотеатрів?

- Я не буду надто оптимістичним, якщо скажу, що "Синевир" можна було б окупити виключно за рахунок вітчизняного глядача. Для цього потрібно лише одне – на фільм мають звернути увагу керівники кінотеатрів. Проте більшість наших вітчизняних мереж кінотеатрів – не що інше, як філіали російських компаній. "Синевир" буде показуватись і в 3D, і в 2D форматах. Всього в Україні не більше 40 залів 3D, а загальна кількість кінозалів – близько 400. Це жахливо! Наприклад, в Росії їх – 4 тис., а в США – 60 тис. залів. При цьому за радянських часів на території України було близько 20 тис. кінозалів. Цю проблему має оперативно вирішити держава.

- На яких фестивалях вже показували стрічку?

- На ІІІ Міжнародному 3D Кінофестивалі в Москві, який проходив у грудні, "Синевир" отримав гран-прі. За головний приз на цьому кінофорумі боролись 17 фільмів. Ми отримали багато запрошень на подібні жанрові фести. Проте, до тих пір, як не буде знайдено остаточного дистриб'ютора, я не поспішаю відправляти "Синевир" на фестивалі, адже прокатні компанії бажають працювати з фільмами, які ще ніде не показувались.

- Ваш попередній проект "Закохані в Київ" складався з короткометражних фільмів молодих вітчизняних режисерів. Для багатьох з них це був дебют. Як надалі склалась доля цих молодих фільммейкерів?

- Практично для всіх цих режисерів альманах "Закохані в Київ" став свого роду путівкою в життя. Наприклад, Тарас Ткаченко готується до того, щоб розпочати зйомки повнометражної стрічки "Пташинка", а Валерій Бебко зараз працює над кліпами. Інші чи продовжують знімати короткометражки, чи працюють на телебачення.

Зараз ви читаєте новину «"Бюджет фільму "Синевир" - це один знімальний день "Аватару" - продюсер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі