Ексклюзиви
пʼятниця, 28 вересня 2012 10:57

Болгари Одещини вимагають терміново визнати свою мову регіональною

Болгари Одещини вимагають терміново визнати свою мову регіональною
Фото: vidia.org

Болгарська громада міста Ізмаїл Одеської області має намір бойкотувати урочистості, присвячені 422-річчю міста, яке відзначатимуть на найближчих вихідних. Як повідомляє "Думська" з посиланням на голову товариства імені творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія Володимира Петрова, болгарські танцювальні колективи відмовилися виходити на святкову сцену. Не буде болгарського намету і на етнографічній ярмарку "Бессарабська тантелла".

Демарш етнічної групи пов'язаний із затятим небажанням мерії Ізмаїла виконувати положення нещодавно прийнятого закону "Про основи державної мовної політики на Україні", яким болгарській мові надано статус регіональної - в місцевостях, де його носії складають більше, ніж 10% населення. В Ізмаїлі з населенням 73 тис чоловік проживає 8,500 болгар, тобто більш ніж достатньо для легалізації болгарської. Однак місцева міськрада сьогодні не тільки відмовилася розглядати це питання, але і вирішила відібрати у болгарської общини Будинок культури на проспекті Суворова, який вона орендує останні 19 років.

"Раніше мер і депутати хотіли продати нам цей будинок, але тепер, після нашого звернення, вони виставили об'єкт на конкурсні торги для комерційних фірм. Я розцінюю цей крок як пряму дискримінацію болгар за національною ознакою, як акт ксенофобії ", - зазначив Володимир Петров.

Громадські діячі вже звернулися в генконсульство Республіки Болгарія з проханням відреагувати на те, що відбувається в Ізмаїлі.

"Ми просимо надати нашій мові регіональний статус по закону, який самі регіонали і приймали. Чому в Закарпатті угорська стала регіональною, а нас такого права позбавляють? "- ставить риторичне запитання голова товариства Кирила і Мефодія. Нагадаємо, в даній адміністративно-територіальній одиниці болгари складають абсолютну більшість - 60%.

Зараз ви читаєте новину «Болгари Одещини вимагають терміново визнати свою мову регіональною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

24

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути