вівторок, 24 листопада 2020 16:15

Бестселером може стати роман про сов чи вугрів - літературознавиця

 

Американська газета The New York Times оголосила список 100 найкращих книжок 2020 року.

"Це маяк для багатьох бібліофілів. І хоча американський ринок лишається досить закритим і зосередженим на собі, порушені у текстах теми – глобальні та зрозумілі на будь-якому континенті, - каже літературознавиця Богдана Романцова. - Цього року пандемія суттєво не вплинула на тенденції, однак підсвітила окремі з них. Травма і її переживання лишаються у фокусі. Тут найпомітнішими текстами є англомовний дебют Ріку Онда The Aosawa Murders про трагічну смерть великої родини, мемуари про загибель матері Memorial Drive Наташі Третевей, поетична збірка Вікторії Ченґ про хворобу батька і смерть матері Obit: Poems. Укотре це доводить тезу про важливість терапевтичної функції літератури.

Лідерські позиції вже не перший рік лишаються за історичними романами. Улюблениця критиків Тарасеа Несбіт потрапляла у список з романом The Wives of Los Alamos. Тепер міцно тримає позицію із художнім текстом про англійське судно "Мейфлавер" та колонію у Плімуті Beheld. Звернення до образу перших пілігримів – це не лише вкорінення у територію, а й спроба переосмислити власну історію з нового погляду. Ще й у форматі детективу.

Американці не зраджують інтересу до біографій, тепер у топі – життєпис ісламського проповідника Малколма Ікса від Лес Пейн і Тамари Пейн, історія життя політика Джеймса Аддісона Бейкера III від Петера Бейкера та Сьюзен Глассер, а також давно очікуваний 1-й том мемуарів 44-го президента США Барака Обами A Promised Land. У десятці американських бестселерів завжди є бодай одна біографія. Лишається тільки сперечатися, чи вдасться спогадам Обами сягнути популярності "Становлення" його дружини Мішель. Ставлю, що не вдасться.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали найпопулярніший мінісеріал на Netflix

Кроскультурні тексти мають високий шанс на успіх, адже дозволяють переосмислити реальність одразу з кількох точок зору. Тут найпомітніші романи Djinn Patrol on the Purple Line авторки з Індії Діпи Анаппари, Kim Jiyoung кореянки Чо Нем-джу, Breasts and Eggs японки Мієко Кавакамі. Увага до Сходу в англомовній літературі не слабне з часом, та й Індія – аж ніяк не нова тема.

У центрі уваги знову очікувано опинилася тема екології. У топ потрапили Карла Сафіни Becoming Wild, Owls of the Eastern Ice Джонатана С. Слота та The Book of Eels Патріка Свенссона. Усі 3 – відомі натуралісти, телеведучі та журналісти. Зважаючи на загрозливий стан планети і зміну клімату, книжки про природу не одне десятиліття триматимуться у сотні NYT. Бестселером може стати роман про сов чи вугрів, а не науково-популярна праця.

А от що особливо помітно цього року – кількість жінок у списку й увага до їх досвіду. Бетті Фрідан була б втішена".

Букерівську премію з літератури отримав шотландець Дуґлас Стюарт за дебютний роман "Шаґґі Бейн". Книжку 32 рази відмовлялися видавати. Розповідає про матір письменника, яка бореться з алкогольною залежністю. Померла, коли Дуґласу було 16. Події розгортаються у 1980-ті, в часи прем'єрства Марґарет Тетчер.

Зараз ви читаєте новину «Бестселером може стати роман про сов чи вугрів - літературознавиця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі