четвер, 26 жовтня 2017 19:37

Барокову оперу "Дідона та Еней" виконають у манері 17 століття
9

З 29 жовтня по 4 листопада в трьох містах України – Львові, Сумах та Києві – молода команда співаків та інструменталістів Open Opera Ukraine презентує оперу Генрі Перселла "Дідона та Еней" (1689). Цей шедевр епохи бароко неодноразово виконувався в Україні, але лише зараз, вперше він буде представлений з максимальним дотриманням особливостей та норм часу написання твору – у традиції історично поінформованого виконавства (historically informed performance, НІР). При цьому оркестр використовує копії історично достовірних інструментів, відреставрованих спеціально для проекту.

Подібний підхід відкриває широкі можливості для відтворення старовинної західноєвропейської музики та майже забутих українських опер епохи бароко. Це унікальна ініціатива зважаючи на повну відсутність у вітчизняних оперних театрах постійного барокового репертуару та водночас відчутний запит аудиторії.

Процес підготовки прем'єри опери "Дідона та Еней" тривав більше ніж півроку та був зав'язаний на співпраці професійних музикантів з різних міст України. Він включав супровідну освітню програму для професійного музичного середовища та широкого культурного загалу, в рамках якої відбулися майстер-класи, лекції, відкриті репетиції за участі всесвітньовідомих музикантів – експертів НІР. Зокрема в рамках проекту у вересні 2017 року Україну вперше відвідала Емма Кіркбі, найбільш знамените сопрано англійської барокової музики.

Музичний керівник цьогорічної постановки – Назар Кожухар, відомий знавець та виконавець НІР. Він є учнем видатного скрипаля Олега Кагана, лауреатом легендарного конкурсу скрипалів імені Давида Ойстраха, а також виступив організатором численних проектів у галузі старовинної музики.

Читайте також: Упав у ванну. Арію виконував мокрим

Сценічну версію створила київська режисерка Тамара Трунова, яка окрім найгучніших драматичних прем'єр останніх років, є постановницею низки музичних вистав. Зокрема опери Джованні Баттіста Перголезі "Служниця-пані" (Національна опера, 2016) і сучасної британської музично-драматичної п'єси "Під небом синім" (Київська оперета, 2017).

Open Opera Ukraine — це незалежний проект, що формує нову культуру споживання музичного інтелектуального продукту через здійснення сучасних оперних постановок, розвиток аудиторії та професіоналізацію молодих талантів.

Зараз ви читаєте новину «Барокову оперу "Дідона та Еней" виконають у манері 17 століття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі