субота, 07 квітня 2012 18:36

Бандурист Гриньків покаже свій винахід - "Електронну партитуру"

Бандурист Гриньків покаже свій винахід - "Електронну партитуру"
Майстер присвятив їй останні 2 роки. Фото: Gazeta.ua

Бандурист-віртуоз і новатор Роман Гриньків у червні дасть авторський концерт із симфонічним оркестром. На виступі буде також презентовано його розробку, якій майстер присвятив останні 2 роки.

На початку літа музикант планує виконати в супроводі симфонічного оркестру свій перший концерт на бандурі. Окрім того, буде презентовано і його розробку під назвою "Електронна партитура". Вона роздаватиме нотний стан, програючи його кожному учаснику оркестру. Кожен музикант замість стійки-пюпітра матиме монітор, на якому рухатимуться ноти його партії.

"Роблю нове знаряддя – комп'ютерну програму. Біжуча лінійка нот кожному під ніс. Це 3 сервери, об'єднані в мережу в вигляді контроллера, щоб відеосигнал ішов із одного джерела. Треба систему, яка без затримки рухатиме зображення. На протоколах Fibre Channel воно. Тоді не буде затримки ані найменшої. Громіздке і нерухоме, 50 кг", - описує своє дітище розробник.

Зізнається, що написання java-програми, яка синхронізуватиме відкриття і закриття зображень, міг би доручити програмістам, але його праця полягає у створенні принципово нової системи - одночасної і синхронної подачі різних сигналів на десятки моніторів.

За словами автора, багато зусиль забрало вдосконалення технічних ресурсів: "Нема одного комп'ютера на 24 монітори, є система комп'ютерів, яка може клонувати картинки – як у магазині, де одна картинка хоч на ста екранах. А тут різні картинки треба, партитури ж і голоси – різні. В комп'ютері найбільше 4 PCI Express слоти буває. І відеокарта найбільша – це 6 голів. 6 моніторів в одну відеокарту можеш застромити. Більше просто не придумали".

Винахідник каже, що має свідоцтво держагенства авторських прав на ідею, а коли закінчить роботу над пристроєм – запатентує і сам принцип.

Хоче, щоб оркестри пошвидше пересіли зі звичних механічних пультів за електронні: "Всі оркестри гортають ноти, тому сидять по два чоловіка за пультом – один грає, другий гортає сторінки. Це ж половина дармоїдів. Партитури пишуть так, щоб паузи були, коли зможеш перегорнуть. Якщо не грамотно напишеш партитуру – люди не гратимуть ті такти. Музика залежить від перегортання. А скільки шумів! Записи йдуть, і люди дублі роблять через те, що великий шелест сторінок".

Гриньків розповів, що витратив на обладнання 27 тисяч доларів: "Багатоядерність багато вимагає. Core i7 мусить бути, дуже багато пам'яті".

"Жінка каже, що не тим займаюся, краще б розвивався як музикант. Але ж ніхто цього не робить. Зате коли це запрацює – буде дуже зручна річ", - очікує музикант.

Прем'єра авторського концерту Романа Гриньківа з Національним симфонічним оркестром полтавської філармонії запланована у Полтаві на початку літа.

Зараз ви читаєте новину «Бандурист Гриньків покаже свій винахід - "Електронну партитуру"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі