Ексклюзиви
понеділок, 23 жовтня 2017 21:46

Авторство картини за $ 100 млн. піддали сумніву

Британський аукціонний дім Крістіс (Christie's) виставив на продаж віднайдену картину "Сальватор Мунді" (Рятівник світу - лат.).Її автором вважають італійського митця Леонардо да Вінчі. Стартова ціна полотна - $ 100 млн.
Деякі дослідники сумніваються у авторстві да Вінчі - оскільки в картині виявили недолік. Автор полотна ігнорує закони фізики - кришталева куля на картині не спотворює світло, а чітко показує одяг Ісуса Христа, який її тримає.
"Це особливо спантеличує, - пише американський письменник Волтер Ісааксон у біографії художника - да Вінчі був педантичний у зображенні і приломленні світла в своїх роботах. Під час написання "Сальватора Мунді" він глибоко занурився в дослідження оптики і наповнив свої зошити діаграмами світла. А після цього Леонардо намалював кулю так ніби це порожній скляний міхур, який не приломлює й не спотворює світла, що крізь нього проходить".

Автор: unn.com.ua
 

Прихильники автентичності картини кажуть, що да Вінчі спеціально ігнорував фізику, можливо, щоб проілюструвати міць Христа. Сам Ісааксон вважає, що це навмисне рішення намалювати його таким чином і не вважає, що живопис - підробка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На аукціоні "вусату Мону Лізу" продали за $750 тис

"На нашу думку, він вирішив не зображати кулю так, щоб не відволікати увагу від самої картини", - каже прес-секретар аукціонного будинку Крістіс в коментарі The Guardian.

Портрет Ісуса Христа, убраного в одяг епохи Відродження з кришталевою кулею в руці датують 1500-м роком. Після того, як його купили і продали кілька разів, картину вважали загубленою. Знайшли полотно у 2005 році.

У музеї Конде поблизу Парижа у Франції знайшли зображення оголеної жінки, яке могло бути ескізом для картини "Мона Ліза" Леонардо да Вінчі.

Зараз ви читаєте новину «Авторство картини за $ 100 млн. піддали сумніву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі