пʼятниця, 06 травня 2022 22:35

Автентичний кептар, тайстра та вбрання хіппі: у Kalush Orchestra пояснили символіку костюмів для "Євробачення"
6

Що означають вбрання гурту Kalush Orchestra, які вони обрали для "Євробачення"
Фото: Facebook
Що означають вбрання гурту Kalush Orchestra, які вони обрали для "Євробачення"
Що означають вбрання гурту Kalush Orchestra, які вони обрали для "Євробачення"
Що означають вбрання гурту Kalush Orchestra, які вони обрали для "Євробачення"
Що означають вбрання гурту Kalush Orchestra, які вони обрали для "Євробачення"

В кінці квітня 2022 стало відомо, що цьогорічні учасники міжнародного пісенного конкурсу "Євробачення" від України - гурт Kalush Orchestra змінять сценічні костюми. Про це розповів фронтмен гурту Олег Псюк. Пояснив, що вбрання та саму постановку доведеться переробити, адже організатори конкурсу потрактували використання синьо-жовтого кольору у виступі як "надмірне", а це свідчить про "політизацію виступу". Проте Псюк пообіцяв, що його "фірмову рожеву панамку" збережуть.

Про те, якими будуть костюми та візуальні ефекти виступу розповів НВ Олексій Жембровський, режисер-постановник компанії Friends Production.

Зазначив, що візуал постановки сфокусований на енергії музикантів Kalush Orchestra та "сильному духові українців", тож має донести основні меседжі і нагадати про боротьбу України - навіть без використання національної символіки.

"Усі костюми розроблені спеціально для шоу. Незмінною залишилася рожева панама Олега — знаковий елемент гурту. Ми доповнили образи, залишивши незмінною самобутність гурту. Особливу увагу приділили українському корінню. Так, на Олегові ви побачите автентичний святковий кептар початку ХХ століття з Буковини, Чернівецька область, пишно та густо розшитий бісером. Сорочка — це сучасна стилізація української вишиванки. Хустина — традиційний аксесуар українців. Її носили як дівчата, так і хлопці", - розповів Жембровський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Я твоя зброя": Христина Соловій презентувала нову пісню про міць і хоробрість українців

Одяг сопілкаря та вокаліста Тимофія Музичука - гуцульський стрій початку ХХ століття.

"Саме так 100 років тому одягалися українські гуцули — одна з найдревніших українських етнічних груп, що мешкає у Карпатах. Зокрема, одяг Тимофія притаманний Верховинському району Івано-Франківської області (зараз селище називається Верховина — адміністративний центр однойменного району - Gazeta.ua). До 1962 року селище мало назву Жаб'є. Іван Франко називав його "гуцульською столицею". Це автентичний костюм: сердак, сорочка та черес — точні репліки стародавніх речей. Через плече у Тимофія перекинута колекційна автентична тайстра (торбина - Gazeta.ua) початку ХХ століття з Буковини", - розповів режисер-постановник.

Жембровський підкреслив, що візуальну частину виступу збагатили великою кількістю символів — тут і яскраві елементи українських національних костюмів, і червоні маки як символ пам'яті жертв військових і громадянських збройних конфліктів, і образ хіпі як символ пацифізму. Двоє учасників гурту на репетиціях були вбрані в костюми з візерунком, що нагадує принт на килимах. Однак, режисер-постановник зауважив, що вбрання ще допрацьовуються і, можливо, будуть змінюватись.

"Костюм є одним з візуальних елементів постановки. Для створення цілісної композиції номера має бути досягнутий баланс між усіма елементами. З цією метою в період підготовки номера костюми постійно допрацьовуються як технологічно, так і естетично", - повідомив Жембровський.

У 66-му Євробаченні візьмуть участь представники 40 країн. Українці виступлять 10 травня в першому півфіналі під номером 6. Фінал відбудеться 14 травня. Події транслюватимуть на телеканалі "UA: Культура" та в інтернеті. Kalush Orchestra на цьогорічному Євробаченні букмекери прогнозують перемогу. Імовірність — 42%. Цей коефіцієнт є рекордним за всю історію пісенного конкурсу.

Зараз ви читаєте новину «Автентичний кептар, тайстра та вбрання хіппі: у Kalush Orchestra пояснили символіку костюмів для "Євробачення"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі