середа, 28 квітня 2021 14:30

Алкоголізм, деменція та блюз: за що дали "Оскар-2021"

У Лос-Анджелесі відбулася 93-тя церемонія вручення "Оскару". Найбільше статуеток у драми "Земля кочівників".

Про найважливіші стрічки "Оскару" Gazeta.ua розповідає сценарист і блогер Михайло Рудь.

"Земля кочівників"

Найкращий фільм, Найкращий режисер – Хлої Чжао, Найкраща актриса – Френсіс Мак-Дорманд

Френсіс Мак-Дорманд виступила продюсеркою та виконавицею головної ролі "Землі кочівників". Переконливо втілила вдову, яка лишилася без роботи і змушена кидати рідне місто, щоб подорожувати Америкою в будинку на колесах, перебиваючись тимчасовими заробітками. Окрім неї в картині грають непрофесійні актори. Є поміж них і відомі в Америці кочівники. Фільм зібрав багато інших престижних нагород, зокрема, "Золотий лев" Венеціанського кінофестивалю, BAFTA, "Золотий глобус".

На мою думку, ця історія ближча до американців, ніж до нас, тому має неоднозначні відгуки від українських глядачів. Можливо, справа в тому, що нам не знайома культура кочівників. У США це цілий рух, філософія життя багатьох людей, а в нас – покажіть хоча б одного. Попри це фільм по-справжньому глибокий і драматичний.

Автор: AP
  Хлої Чжао отримала “Оскар” за фільм “Земля кочівників”. Стала другою жінкою, яка перемогла в режисерській номінації, та першою кольоровою жінкою-переможницею.
Хлої Чжао отримала “Оскар” за фільм “Земля кочівників”. Стала другою жінкою, яка перемогла в режисерській номінації, та першою кольоровою жінкою-переможницею.

Хлої Чжао зняла "Землю кочівників" за документальним романом Джессіки Брудер 2017 року. Фільм має повільний темп оповідання і на це є причина. Коли Хлої досліджувала тему й обирала локації, зрозуміла, що її сценарій занадто структурований і складний. Вирішила спростити й переписала його за одну ніч. Додала місце для імпровізації та життя. Дійсно, місцями забуваєш, що дивишся ігрове, а не документальне кіно.

Хлої Джао зрозуміла, що сценарій занадто структурований і складний. Переписала за одну ніч

Радий, що Хлої Джао здобула режисерську нагороду. Це дико, якщо вдуматися, що за 93 роки існування "Оскару" лише двом режисерки отримували цю статуетку.

Хлої Чжао емігрувала з Китаю в 14 років. Як особистість її сформували вже Сполучені Штати. Цього року Китай заборонив транслювати церемонію "Оскар" через ставлення Хлої до влади КНР. В одному з інтерв'ю вона назвала Китай "місцем, де скрізь брехня". Другою причиною стало те, що в номінантах на "Оскар" була документальна стрічка про протести в Гонконгу "Не розділяй". На додаток, китайським СМІ заборонили навіть писати про перемогу Хлої Джао.

Ця історія ближча до американців, ніж до нас, тому має неоднозначні відгуки від українських глядачів

"Мінарі"

Найкраща актриса другого плану – Юн Юджан

Фільм розповідає про родину корейських мігрантів, які намагаються вести господарство за традиціями своєї батьківщини на фермі в Арканзасі. Для режисера Лі Айзека Чуна це напівавтобіографічна стрічка. Фільм дуже теплий, інакше не назвеш. З перших кадрів огортає сімейна атмосфера завдяки цікавому стилю зйомки, ніби дитячі спогади на плівці, та чудовій музиці. Шкода, що не здобули нагороду за саундтрек. У "Мінарі" немає нічого, що може сильно здивувати глядача, але він дуже чесний і влучає в саме серце.

"Оскар" здобула Юн Юджан, виконавиця ролі бабусі Суінджі. Її персонаж намагається налагодити зв'язок зі своїм онуком Девідом, який потроху асимілюється і стає дедалі більше схожим на своїх однолітків-американців. Дитина вважає, що всі проблеми через бабусю і тому відмовляється приймати її в родині.

У "Мінарі" немає нічого, що може сильно здивувати глядача, але він дуже чесний і влучає в саме серце

Цікаво, що вже другий рік поспіль стрічка корейською мовою претендує на звання найкращого фільму. Минулого року тріумфатором стали "Паразити". У Кореї завжди була сильна школа кіно, просто тільки зараз це стало помітно для всіх. За останні 30 років вийшли приголомшливі стрічки: "Любовний настрій", "Олдбой", один із перших фільмів режисера "Паразитів" Пон Чжун Хо – "Спогади про вбивство". Також фільм "Спалення", який 2018-го забрав нагороду ФІПРЕССІ Канського кінофестивалю. До речі, одну з ролей там зіграв актор із "Мінарі" Стівен Ян.

"Батько"

Найкращий актор – Ентоні Гопкінс; Найкращий адаптований сценарій – Крістофер Гемптон і Флоріан Зеллер

"Батько" – фільм, який дає можливість нам побачити світ очима людини з деменцією. Глядач, як і головний герой, не розуміє, де реальність, а де галюцинація. Губиться в просторі й не впізнає інших. Фільм сприймається як горрор, який дає можливість пережити глибоку драму. Дарує відчуття страху від усвідомлення невідворотності смерті.

Головну роль утілив Ентоні Гопкінс. Йому вже 83 роки. Найстаріший актором, який переміг у цій номінації. На церемонію не прийшов. Згодом з'ясувалося, що під час неї спав, бо не вірив, що має шанс на перемогу.

Фільм дає нам можливість побачити світ очима людини з деменцією

Режисер – француз Флоріан Зеллер – зняв стрічку за мотивами своєї ж п'єси "Батько", яка є частиною трилогії: "Батько", "Мати" й "Син". Зараз триває робота над екранізацією останньої. На головну роль уже затвердили Г'ю Джекмана.

"Ма Рейні: мати блюзу"

Найкращий дизайн костюмів, найкращий грим і зачіски

Фільм, знятий за знаковою американською п'єсою. І це остання роль Чедвіка Боузмана. Помер від онкології 2020 року. Він був лише третім актором в історії, номінованим посмертно. Найбільше відомий завдяки ролі Чорної пантери в кіновсесвіті Marvel. Крім цього встиг зіграти багатьох важливих особистостей для афроамериканців: співака Джеймса Брауна, бейсболіста Джекі Робінсона й футболіста Флойда Літтла.

Здавалося, ніхто не сумнівався, що статуетку отримає саме він. Організатори премії навіть змінили послідовність вручення й перенесли номінацію "Найкращий актор" на кінець церемонії, після "Найкращого фільму", яка зазвичай була завершальною. Його перемога наче мала бути фінальним акордом. Але переміг Ентоні Гопкінс, якого навіть не було на церемонії. Тому фінал трохи змазався, як на мене.

Чедвік Боузман став лише третім актором в історії, номінованим на "Оскар" посмертно

Але Чедвік зіграв прекрасно, заслужено претендував на "Оскар". Складний персонаж, багато емоцій, пронизливі монологи. Персонажі "Ма Рейні: Мати блюзу" можуть здатися вам неприємними або й негативними, але в цьому і полягає ідея фільму. Це реакція на атмосферу в американському суспільстві того періоду. Афроамериканцям навіть не можна було заходити в більшість ресторанів або сидіти на місцях білих в автобусах. У стрічці Ма Рейні каже, що вона потрібна білим, поки вони можуть на ній заробляти. Потім викинуть на смітник. Тому використовує білих максимально. Це жорстоко, але знову ж, нам важко зрозуміти нинішні суспільні процеси в Америці. У нас не було предків-рабовласників і сегрегації. Ми знаємо їхню історію лише з книжок і фільмів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як зрозуміти фільм "Манк" - лідера з номінацій на "Оскар"

Окрім "Ма Рейні" з-поміж номінантів був ще один фільм, знятий за мотивами важливої для США п'єси - "Одна ніч у Маямі". Він зображує один вечір чотирьох відомих афроамериканців: боксера Кассіуса Клея, активіста Малкольма Ікса, музиканта Сема Кука й футболіста Джима Брауна. Через расову сегрегацію вони змушені святкувати перемогу Кассіуса Клея в маленькій кімнаті дешевого мотелю. Увесь вечір обговорюють важливість участі відомих людей у культурних і соціальних протестах. Ця тема актуальна й для України. Як на мене, нам не вистачає саме таких фільмів про вітчизняних героїв. В яких їх покажуть справжніми й живими, без зайвого пафосу й безмежного страждання в кожному кадрі.

"Перспективна дівчина"

Найкращий оригінальний сценарій – Емеральд Феннел

"Перспективна дівчина" – фільм про важливу суспільну тему: харасмент. Крім "Оскару" за сценарій також здобув нагороду від BAFTA й премію Гільдії сценаристів. Ще й зібрав найбільшу касу поміж усіх номінантів на "Найкращий фільм" – 6,2 мільйона доларів. Це дуже мало, але такий уже рік, більшість стрічок на "Оскарі" є малобюджетними. Загальний бокс-офіс усіх восьми фільмів-номінантів склав лише 35 мільйонів. Це в 30 разів менше одного тільки "Джокера". Серед усіх номінантів, "Перспективна дівчина" найбільше орієнтований на масового глядача. В ньому є гумор, елементи трилера і сильні драматичні моменти. А ще комік Бо Бернем. Хоча б заради нього варто подивитися.

"Звук металу"

Найкращий монтаж, Найкращий звук

Прекрасний фільм, який має одну проблему – він трохи обманює очікування. З опису й назви здається, що це драма про музиканта, який втрачає слух, тобто свій головний інструмент, і більше не може займатися улюбленою справою. Але це не зовсім так. Фільм, імовірніше, про наркотичну й не тільки залежність. Це варто враховувати перед переглядом.

Сценарій написали два брати: сценарист і музикант. Останній потрапив в аварію й утратив здатність рухатися на деякий час. Робота над сценарієм "Звуку металу" стала для нього своєрідною реабілітацією. Створили понад сотню чернеток. За час підготовки "Звуку металу" власних коштів витратили більше ніж продюсери на зйомки. Дофінансування самотужки знайшли мало чи не за ніч. Відвоювали право фінального монтажу. Виконавець головної ролі Різ Ахмед за пів року вивчив мову жестів та опанував гру на барабанах. Мав шанс отримати статуетку "Найкращому актору". Вболівав за нього, слідкую ще з появи в мінісеріалі "Одного разу вночі", який теж рекомендую.

Очікуєш історію про барабанщика, який утрачає слух. А фільм про наркотичну залежність

"Оскар", звичайно, заслужений. Звук тут – не просто технічна складова, а повноцінний елемент сюжету. Передали, як чує людина зі слуховим апаратом.

"Ще по одній"

Найкращий іноземний фільм

Цей фільм, можливо, не потребує представлення українському глядачеві. Устиг побути в нашому прокаті, має хороші відгуки. "Ще по одній" зібрав усі можливі європейські нагороди, став найкращим фільмом за версією їхньої кіноакадемії. Режисер – данець Томас Вінтенберг, співавтор "Догми 95".

За сюжетом, чотири приятелі-викладачі вирішують провести експеримент: пити кожен день, щоб підтримувати рівень алкоголю в крові на позначці 0,5 проміле. Згідно з науковою теорією, так людина може продуктивніше працювати й покращити самопочуття. Але алкоголь – це не основна тема фільму. Це лише інструмент, який розкриває драму чоловіків, які переживають складний період у житті.

Алкоголь - не основна тема фільму, а лише інструмент

Цікаво, що перед зйомками Вінтенберг і знімальна група передивлялися відео про п'яних людей із російськомовного сегменту YouTube. Згодом деякі відео увійшли у фільм, наприклад кадри з п'яним Борисом Єльциним.

"Іуда та Чорний Месія"

Найкращий актор другого плану – Деніел Калуя, Найкраща пісня до фільму – Fight For You

Стрічка розповідає про діяльність "Партії Чорних Пантер" у Чикаго 1960-тих років, яка виступала за права афроамериканців. Дивно, що на думку "Оскару" у фільмі немає головного героя, зате є два другого плану. Переможцем став Деніел Калуя, який утілив лідера "Чорних пантер" Фреда Гемптона. Як на мене, заслужено. Неймовірно, що прототипу було лише 22 роки.

Цьогорічна церемонія нагородження премії "Оскар" зібрала найменшу кількість переглядів за всю свою історію.

Прямий ефір відбувся в ніч із 25 на 26 квітня. За ним стежили менш як 10 млн американців.

Зараз ви читаєте новину «Алкоголізм, деменція та блюз: за що дали "Оскар-2021"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі