понеділок, 12 листопада 2018 18:12

Яким був Донбас до "русского мира": огляд фільму "Дике поле"
6

8 листопада у прокат вийшов істерн "Дике поле" режисера Ярослава Лодигіна. Це екранізація роману "Ворошиловград" Сергія Жадана. Gazeta.ua пропонує свій огляд прем'єри.

Медсестра розкурює кальян для старого пацієнта. Дід тільки-но бахнув коньяку і тепер його вмовляють поставити підпис під документами заднім числом.

Баді-муві , як його охрестили автори "Дикого поля", розповідає про заправку. Заправку, яка нікому не здалася на стільки, що навіть власник кинув те забуте Богом місце. Рушив кудись у напрямку більш спокійної бабусі-Європи. Свої справи і документи лишив братові Герману. Хлопець вже давно звалив з рідної місцини і шукає щастя у великому місті. Тепер же має повертатися на роздовбаному автобусі часів СРСР туди, де ті часи ще повністю не минули. По приїзду стає зрозуміло, що місцеві бандити поклали око на такий-сякий бізнес і зроблять все, щоб його отримати. Не доходу задля, а радше як трофей. І тут у Гери прокидається першородний інстинкт українця — хазяйнуватість. А хазяїн своє просто так не віддасть.

Автор: planetakino.ua
  Кадр з фільму "Дике поле"
Кадр з фільму "Дике поле"

Про те, коли відбуваються події у фільмі свідчить лише календар на вокзалі за 2008-рік. Та це й не так важливо. Для місцевих час іде не лінійно, а якось по-своєму. Їм не важливо, які там вибори на носі, чи що цього разу вигадали законодавці. Актуально тільки те, що відбувається тут і зараз. Певно, з цієї причини на новоприбулого Германа всі тиснуть питанням: "Що ти рішив?". При цьому жодна душа не вірить, що він лишиться. Бо зазвичай нема дурних сідати в судно, що набирається води.

Автор: planetakino.ua
  Кадр з фільму "Дике поле"
Кадр з фільму "Дике поле"

Герой довго йде до усвідомлення що йому потрібно і яке рішення прийняти. Першим етапом стала зустріч зі священником, якого геніально зіграв Олексій Горбунов. Батюшка з тату під волоссям хильнув оковитої у барі. Проникливий голосом розповів про те, що своїх здавати не кошерно. При всьому дисонансі його вигляду і дій він найбільш цільний персонаж. На відміну від Германа, який крок за кроком, наповнюється сенсом свого існування. Жадан грубо і предметно пояснив чому важливо триматися за своє. Варто лише уважно послухати сцену зі старим і навушниками. Вона та сама точка, коли рішення боротися прийнято безповоротно.

Автор: planetakino.ua
  Кадр з фільму "Дике поле"
Кадр з фільму "Дике поле"

Сценарист Наталія Ворожбит зробила фільм порівняно цнотливим. Тридцять секунд сексу, сині труси і цицьки у вікні — тепер джентельменський набір українського істерну. Обмеження 16+ накладено лише через геніталоцентричну лайку, якої у стрічці дійсно дуже багато. Але для тих, хто знайомий з творчістю Сергія Жадана це не буде сюрпризом. Сам письменник теж засвітився у фільмі у ролі охоронця, який сказав лише одне слово на букву "х".

Автор: planetakino.ua
  Кадр з фільму "Дике поле"
Кадр з фільму "Дике поле"