Волинянин Анатолій Бойко оздоблює яєчні шкаралупи металом та дорогоцінним камінням. Його називають "волинським Фаберже".
"6 років тому зайшов у гості до свого товариша. Він дав мені потримати у руках справжнє яйця Фаберже зі своєї колекції і сказав: "Толік, ти теж таке можеш зробити". Вирішив спробувати. Перебив не одну корзину яєць, поки щось толкове вийшло", - розповів Анатолій Бойко кореспонденту Gazeta.ua.
Для роботи майстер використовую страусині, індичі, качині, курячі та перепелині. Оббиває їх міддю, латунню, алюмінієм і сріблом. Прикрашає бурштином, малахітом, агатом, оксидіаном, бірюзою та яшмою.
"Для роботи беру тільки домашні яйця, бо вони мають міцну шкаралупу. Перед роботою яйце видуваю. Потім його гарно мию і просушую. Після цього шкаралупу обковую металом і починаю все зайве вирізати. Роблю це бор-машиною або алмазним буром. Одне яйце можу зробити за 5 днів. Але є вироби, на які пішов місяць роботи", - розповів умілець.
"Ніколи не малюю ескізів і не роблю креслень. Всі роботи роблю спонтанно. Коли беру у руки яйце, вже бачу, як воно виглядатиме", - додав він.
Свої вироби Анатолій Бойко продає. Ціни починаються від 1 тис грн.
"Якщо для роботи використовую дорогоцінні метали, ціна підвищується. Обковані сріблом яйця коштують в середньому 200-250 доларів. Мої роботи мають у себе колекціонери з Англії, Канади, Іспанії та Польщі. В Україні їх купують рідше. Частіше доводиться обмінювати їх у ювелірів на каміння та інші матеріали для роботи", - поділився Анатолій Бойко.
Коментарі