вівторок, 08 липня 2014 14:35

"Я не планую мити вікно у своїй камері" - Сенцову погрожували підлаштувати самогубство

"Я не планую мити вікно у своїй камері" - Сенцову погрожували підлаштувати самогубство
фото grani.ru

Лефортовський суд Москви продовжив до 11 жовтня утримання під вартою українського режисера Олега Сенцова, який був арештований в Криму і звинувачується в підготовці терактів - повідомляє російський телеканал "Дождь". Тим самим суд задовольнив клопотання слідства. Воно стверджує, що Сенцов, а також ще кілька осіб є членами Правого сектора і готували кілька вибухів на території півострова. Адвокат Сенцова Дмитро Дінзе сьогодні просив змінити його підзахисному запобіжний захід і відпустити його під підписку про невиїзд або взяти під домашній арешт. Суд відмовився.

Сам Олег Сенцов всі звинувачення на свою адресу відкидає. Його соратники і знайомі називають їх абсурдними. На підтримку Сенцова виступали багато представників кіноіндустрії, у тому числі Микита Михалков. Сім'я режисера пов'язує його переслідування з політикою.

МЗС України 3 червня вручив російському посольству в Києві ноту, в якій зажадав організувати зустріч з Олегом Сенцовим. Відповіді на це поки не послідувало. 

Олег Сенцов: Я хочу заявити, що ніколи не був учасником "Правого Сектора", не організовував жодних терористичних груп і терористичних актів на території Криму. Вважаю день 9 травня святим для будь-якого слов'янина, монументи, пов'язані з цим днем​​, є недоторканними, тому обвинувачення в спробі підірвання цих пам'яток вважаю не тільки необґрунтованими, але й образливими.

Я не визнаю себе винним в організації зазначених злочинів, вважаю справу сфальсифікованою і політичною, так як вона ґрунтується на свідченнях двох підозрюваних, які були отримані спочатку під тортурами, а зараз вони не можуть відмовитися від цих звинувачень - їм обіцяні маленькі терміни. Зі мною велися теж тортури спочатку. Я був затриманий не 11, а 10 травня, перед офіційними допитами в будівлі СБУ Сімферополя до мене застосовувалися тортури, побиття, приниження з метою отримання зізнань і свідчень проти керівництва Майдану і України, що вони були замовниками цих злочинів. Після відмови мені було сказано, що я буду названий організатором цих злочинів в суді, і мені будуть кваліфіковані більш тяжкі статті.

Я хочу заявити, що я не планую мити вікно у своїй камері в "Лефортово" і курити на 6 поверсі Слідчого комітету і здійснювати будь-які інші дії суїцидального характеру, тому що загрози з цього приводу мені надходили.

Також хочу заявити протест проти спроб позбавити мене громадянства України, як я був, так і залишаюся громадянином України. Я не визнаю анексії Криму та військового захоплення Криму Російською Федерацією. І будь-які договори, які укладає нелегітимний уряд Криму з РФ, вважаю недійсними. Я не кріпак, мене не можна передати разом із землею. Ніяких заяв я не писав з приводу вступу в російське громадянство і відмови від українського.

Я не маю жодних ілюзій з приводу російської системи правосуддя, тому до вироку 20 + я готовий.

Хочу сказати, що доводи слідчого про те, що необхідно провести експертизу, можу сказати, що під час неофіційних допитів до мене прикладалися різні предмети, які, швидше за все, будуть долучені до справи як докази, тому що на одних свідченнях далеко не заїдеш.

Також з приводу того, що я був попереджений за добу про арешти активістів, і мені дзвонив Афанасьєв, явно в розгубленості і запрошував на зустріч, я зрозумів, що він знаходиться під погрозами і на зустріч не пішов, але, тим не менш, залишився в місті і ще півтори доби, поки не був заарештований, намагався допомогти своїм активістам. Коли я був заарештований, я дізнався, що проти мене даються свідчення, що я - організатор цих акцій, я був дуже здивований.

Зараз ви читаєте новину «"Я не планую мити вікно у своїй камері" - Сенцову погрожували підлаштувати самогубство». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі