четвер, 14 грудня 2006 11:08

503 роки тому народився Нострадамус

Мішель де Нотр-Дам (Нострадамус), який жив п"ять сторіч тому, вважається найвидатнішим астрологом та ясновидцем Європи.

Його знаменита збірка "Центурія" ("Сторіччя") містить прогнози прийдешніх подій європейській історії. Загалом у десятитомнику - більше 1 тисячі 110 прогнозів з часовим охопленням у кілька тисяч років. Багато з них вже справдилися. Частина - ні. Фахівці кажуть,що у зашифрованих катренах надзвичайно високий процент вірогідності.

Нострадамус народився 14 грудня 1503 року в місті Сен-Ремі (Прованс) у сім"ї євреїв, яка прийняла католицтво. Початкову освіту він отримав вдома. Закінчив Авіньонський університет, де вивчав філософію, граматику і риторику.

Слава лікаря прийшла до Нострадамуса, коли він винайшов ліки проти чуми, яка спустошувала Європу в XVI столітті. Він прописував хворим свіже повітря, чисту воду і рожеві пігулки, замішані на основі рожевих пелюсток і багаті вітаміном С. Майбутній провидець роздавав їх жменями на вулицях заражених міст, попутно розтлумачуючи людям правила елементарної гігієни.

Таким чином Нострадамус врятував десятки людей, але врятувати свою дружину і двох дітей не встиг. Вони померли у 1537 році. Після цього Нострадамус 6 років провів у мандрах. Приблизно тоді він відчув в собі "пробудження" пророчих здібностей.

У 1547 році Нострадамус осів в місті Салон, де знов одружився. В нього народилися шестеро дітей - три дочки і троє синів.

У 1550 році Нострадамус опублікував альманах, що містив 24 пророчі катрени (чотиривірша). Через 4 роки він приступив до роботи над знаменитими "Центуріями".

У передмові видання Нострадамус підкреслив, що всі його пророцтва "виходитимуть з вуст Духу Святого". Йому доводилося писати в алегоричній формі, користуватися мовою символів, порівнянь, зашифрованих дат і імен, оскільки він боявся переслідування з боку інквізиції.

Після успіху першого видання пророцтв-ребусів Мішеля Нострадамуса запросила до Парижа французька королева Катерина Медічі, на яку віршовані загадки справили сильне враження. Ця поїздка тривала близько місяця і стала справжнім тріумфом. Король Франції Карл IX зробив провидця своїм особистим лікарем і придворним астрологом.

Нострадамус передбачив царювання короля Франції і Наварри Генріха IV. Також історії відомий випадок, коли Нострадамус впав на коліна перед молодим франциськанським ченцем Феліче Пьєретті, передбачивши в нім майбутнього главу римсько-католицької церкви. Той тоді не повірив і розсміявся, а через 19 років став папою римським Сикстом V.

Помер Нострадамус від розриву серця у 1566-му, на 63 році життя. Перед цим він передбачив свою смерть.


"Газета по-українськи"


Зараз ви читаєте новину «503 роки тому народився Нострадамус». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі