Ексклюзиви
понеділок, 26 березня 2018 20:00

34 моментів із життя Аміни Окуєвої: у Львові показали фотовиставку про героїчну жінку
18

 Фотовиставка «АМІНА: ЖИТТЯ»
Фото: Ольга Васьків
 Фотовиставка «АМІНА: ЖИТТЯ»
 Фотовиставка «АМІНА: ЖИТТЯ»
 Фотовиставка «АМІНА: ЖИТТЯ»
 Фотовиставка «АМІНА: ЖИТТЯ»

26 березня у Львівському Меморіальному музеї тоталітарних режимів "Територія терору" відкрили фотовиставку: "АМІНА: ЖИТТЯ" пам'яті Аміни Окуєвої. 34-річна Аміна Окуєва загинула 30 жовтня 2017 року неподалік села Глеваха у Київській області внаслідок отриманих поранень. Під час диверсійного нападу автомобіль, у якому знаходилися Осмаєв та Окуєва, було обстріляно на залізничному переїзді. Вона померла від рук проросійських найманців. Адам Осмаєв отримав поранення, проте вижив. Поховали Аміну Окуєву у Дніпрі 1 листопада 2017 року поруч із могилою Іси Мунаєва згідно з її заповітом. 13-річний син живе з бабусею.

34 роки 4 місяці 25 днів 17 годин – стільки прожила Аміна Окуєва. Саме тому на виставці представлено 34 фотографії – 34 миті її стрімкого життя. Тут 17 чорно-білих аматорських фотографій з особистого архіву Аміни: події Майдану і фронтове життя в гарячих точках, будні бійця. Також 17 кольорових фотографій роботи Олександри Лисицької, фотохудожниці з Луганська, яка показала образ прекрасної та надзвичайно сильної жінки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Для Аміни було дуже важливо померти як воїн" - мати Окуєвої

"Ці фотографії поїдуть по всьому світу і розкажуть про людину, яка загинула від російської агресії. Аміна – це людина, яка створила себе сама, яка просто дуже загострено сприймала скорботу та біди світу. І коли почалася вся чеченська епопея й ми зрозуміли, що там відбувається, то вона для себе абсолютно вирішила, що це її справа – захист свободи людини. Для неї це було дуже важливо, і в Україні вона теж зрозуміла, що прийшов час, коли потрібно допомогти українському народу. Вона боролася за свободу, проти цілковитого зла і тому це дуже важливо. Для Аміни важливою була єдина Україна. Коли ми планували цю виставку, ми вирішили, що покажемо її в Україні. Я дуже рада, що ця виставка зараз у Львові. Я зачарована цим містом", - каже на відкритті виставки Ірина Камінська, журналістка, мати Аміни Окуєвої.

Виставка вже бачили у Верховній Раді України, Українському домі в Києві та Музеї АТО в Дніпрі. У музеї "Територія Терору" фотовиставка "АМІНА: ЖИТТЯ" буде представлена протягом 26 березня – 7 квітня 2018 року. Надалі її можна буде побачити в інших містах України, а також в Європі та Америці.

Аміна Окуєва народилася в Одесі. Її звали Анастасія Нікіфорова. Батько — чеченець, мати — полька. Після одруження прийняла іслам і змінила ім'я. Прізвище Окуєва — від другого чоловіка. Працювала лікарем-інтерном. Деякий час із сім'єю жила в Москві та Чечні. 2003-го повернулася в Україну. Під час Євромайдану була лікарем у медичному наметі. Воювала на Донбасі в лавах добровольчого батальйону "Київ-2". Була прес-секретарем добровольчого батальйону ім. Джохара Дудаєва та помічником народного депутата Ігоря Мосійчука. Аміна мала орден "Народний герой України". Отримала його у жовтні 2015-го. 1 червня 2017 року на вулиці Кирилівській у Києві на подружжя Адама Осмаєва і Аміни Окуєвої було скоєно замах: нападник під виглядом журналіста французького видання Le Monde під час зустрічі, перебуваючи в автомобілі разом із парою, відкрив вогонь. У результаті Осмаєв зазнав серйозних поранень. Тоді Аміна не постраждала. Аміна Окуєва загинула 30 жовтня 2017 року неподалік села Глеваха у Київській області внаслідок отриманих поранень під час замаху на її життя.

Зараз ви читаєте новину «34 моментів із життя Аміни Окуєвої: у Львові показали фотовиставку про героїчну жінку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі