пʼятниця, 30 серпня 2013 15:11

17-річна школярка пізнає життя через роботу повією - новий фільм Франсуа Озона
8

Історія 17-річної дівчини, яка пізнає секс за чотири пори року. Літа, осені, зими та весни дівчині було достатньо для дорослішання та розуміння того, що вона - молода і прекрасна.

В український прокат вийшов новий фільм французького режисера Франсуа Озона. В головній ролі у "Молодій і прекрасній" дебютувала 23-річна модель Марина Вакт.

Те, що Озон зняв цілком портретний фільм не викликає жодних сумнівів. Проституція неповнолітніх, зубоскальство з батьками та шушукання підлітків про перший сексуальний досвід - радше лабораторні умови для експериментів юної Ізабель.

Перший кадр: 12-річний Віктор пильно роздивляється у бінокль як старша сестра засмагає топлес на пляжі. Історія прекрасної Ізабель починається на середземноморському узбережжі - разом з сім'єю - матір'ю, вітчимом та молодшим братом - вони приїхали відпочити біля моря. Тут же, на пляжі вона уперше займається сексом з рудоволосим німцем. Потім буде осінній Париж, читання Рембо на лекціях і нове життя під ім'ям Лея.

Три героя: У перервах між школою і гирканням на матір Ізабель займається проституцією. Обрала собі псевдонім Лея. Ні, вона не потребує грошей, живе в хорошому французькому районі і проблем у неї не більше за середньостатистичного підлітка, і займатися з літніми чоловіками сексом їй спершу не приносить ніякого задоволення.

Але тут помирає один з її клієнтів - простий і ніжний. Вони кохаються і серце у чоловіка не витримує... Одразу все якось змінюється. Дізнається поліція, дізнаються батьки.

Зрештою Ізабель шукала ідентичності у перших сексуальних дослідах, шукала межі своєї свободи у тому французькому буржуазному житті, яке з м'яким гумором показує режисер. У житті - де мати пропонує шопінг у надії, що дочка нарешті відверто розкаже чому була повією.

Жанр: мелодрама має свою сюжетну пікантність - героїня з благополучної родини займається проституцією. І за це фільм порівнють з мелодрамою "Денна красуня" з Катрін Денев. Але Озон створив персонажа, що ховається за усіма подіями фільму так само вміло як і людина в реальному житті. У очах Марини Вакт багато холодного, спокійного і бездонного.

Діалог: і поглядів тут однозначно більше, ніж слів. Вони бувають цинічні, похотливі, онаністичні. Поглядом можна роздягти, відмовити, поцілувати.

- Мені роздягтися чи ми ще будемо говорити? - питає Ізабель літню жінку. Та просить лягти її на ліжко. Пестить її молоде обличчя. У кадрі - молоде, свіже і старе, зморшкувате обличчя. Ізабель засинає. А прокидається зовсім іншою... Якою?

Абзац: Озон не дає прямих відповідей і пояснень про що саме героїня думає. Не пояснює її вчинки. Ні у відвертих постільних сценах, ні в розмові з клієнтами, ні з психологом, ні з поліцейським...

Натомість, це змушує пильніше придивлятися до Ізабель - її губи, волосся і злегка прищурені очі. Роздягаючи її у своїх думках далі за чорну мереживну білизну.

Зараз ви читаєте новину «17-річна школярка пізнає життя через роботу повією - новий фільм Франсуа Озона». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі