Ексклюзиви
вівторок, 15 вересня 2020 13:32

10 найочікуваніших українських фільмів, які зараз знімають

10 найочікуваніших українських фільмів, які зараз знімають

Копи проти бурштинової мафії, Кузьма у дорозі на Берлін, колишній бандит із 1990-х, ветеранка АТО, телеведуча, яка бореться із раком - від комедій до драм у майбутніх українських стрічках. Ми відібрали найцікавіші кінопроєкти, над якими саме зараз працюють як дебютанти, так і зірки українського кінематографу - Олег Сенцов і Сергій Лозниця.

"Носоріг", реж. Олег Сенцов

"Кажуть, що носоріг погано бачить, але при його вазі і швидкості – це вже проблеми оточуючих", - звучить гасло фільму Олега Сенцова. Головний герой колишній бандит на прізвисько "Носоріг" згадує різні періоди свого життя. Дія стрічки відбувається у 1990-ті.

8 років ця історія Олега Сенцова чекала на втілення. Однак через кількарічне незаконне ув'язнення режисера у Росії, виробництво фільму призупинили. І після повернення Сенцова до України, "Носорога" знову запустили у копродукції з Польщею та Німеччиною. Загальний бюджет стрічки 1,6 млн євро, з яких приблизно половину профінансує Держкіно.

За словами режисера, зараз цей проєкт для нього найголовніший і досі актуальний, хоч у в'язниці він устиг написати ще 5 сценаріїв. Зйомки стартують 1 жовтня.

"Носоріг" - це другий повнометражний фільм Сенцова.

"Свято хризантем", реж. Семен Мозговий

Події цієї стрічки-притчі відбуваються у паралельній реальності під час термоядерної війни. Головну роль виконує ветеранка батальйону НГУ ім. Кульчицького Анастасія Шевченко, також відома як співачка Стасік. Грає доглядальницю літньої жінки, що загадково вижила в епіцентрі ядерного вибуху.

Шевченко та Семен Мозговий раніше грали у театрі "Дах". "Свято хризантем" - дебютний ігровий фільм режисера. Торік його документальна стрічка "Історія зимового саду" про занепалий павільйон квітникарства на столичному ВДНГ перемогла в конкурсі DOCU/УКРАЇНА на фестивалі Докудейс.

"Між нами", реж. Соломія Томащук

Одну з двох головних ролей у психологічному трилері грає Ірма Вітовська. Її персонаж лікарка, яка зазнала насильства у родині. Для роботи над фільмом акторка зверталася за порадами до реальних медиків. Іншу головну жіночу роль виконала Анастасія Пустовіт, яка два роки тому перемогла на Одеському кінофестивалі в номінації найкраща акторка в національному конкурсі за роль у стрічці "Коли падають дерева".

"Я, Ніна", реж. Марися Нікітюк

Торік телеведуча й акторка Яніна Соколова поборола рак і започаткувала мультимедійний благодійний проєкт "Я, Ніна". Мета - змінити ставлення суспільства до онкохворих. Видала книгу-щоденник з однойменною назвою, а також розпочала роботу над автобіографічною стрічкою.

Соколова зіграє успішну телеведучу Ніну Сокіл, що планує із чоловіком, у ролі якого лідер гурту "Друга ріка" Валерій Харчишин, народити дитину. Однак під час медобстеження у неї виявляють рак. Героїня вирішує нікому не розповідати про діагноз, адже вважає за краще зберегти свою роботу.

Насамперед це фільм про кохання, а не рак, запевняє Яніна Соколова. Також у планах акторки випустити пісню. Зараз триває збір коштів на виробництво стрічки.

"Я і Фелікс", реж. Ірина Цілик

Дія відбувається у 1990-х. Головний герой - хлопець Тимофій. Знайомиться із травмованим досвідом війни колишнім контррозвідником і солдатом ГРУ Феліксом, який стає частиною родини, за сюжетом. Історія дорослішання розвивається на тлі буремної доби та розказана крізь призму дитячого сприйняття.

Фільм стане екранізацією роману "Хто ти такий?" чоловіка режисерки Артема Чеха. Твір автобіографічний. Книга вийде друком наступної весни у видавництві Meridian Czernowitz.
Одну з головних ролей, Фелікса, у стрічці зіграє письменник Юрій Іздрик. Восьмирічного Тимофія втілить син режисерки Андрій.

"Я і Фелікс" - це повнометражний ігровий дебют Ірини Цілик. Протягом останнього року її документальна стрічка "Земля блакитна, ніби апельсин" збирала нагороди в усьому світі. Європейська прем'єра відбулась у Берліні, а на фестивалі американського незалежного кіно "Санденс" Цілик здобула зі своїм фільмом нагороду за найкращу режисуру серед документальних картин.

"Я, "Побєда" і Берлін", реж. Ольга Ряшина

17 серпня, у день народження музиканта Андрія Кузьменка, у Львові стартували зйомки стрічки за мотивами його однойменної автобіографічної повісті. П'ять років тому лідер гурту "Скрябін" загинув у автокатастрофі.

Молодий український музикант із другом вирушають у Берлін на старій "Побєді", щоб обміняти авто в німецького колекціонера на новенький мерседес. Так він збирається вразити свою кохану. Проте подорож із дикими пригодами кардинально змінює хлопця, за сюжетом.

Творці фільму поки не розкривають головну інтригу - хто ж зіграє в їхній стрічці молодого Кузьму. Прем'єра картини має відбутися наступного року.

"Бурштинові копи", реж. Аліна Бухтіярова

Столичного поліцейського Максима переводять до селища на Житомирщині. Там із новим напарником йому доводиться боротися з бурштиновою мафією.

До роботи над стрічкою долучилися працівники Нацполіції, вони консультували знімальну групу, а також навчали акторів, як це бути правоохоронцями. Одну з ролей у фільмі виконала співачка Аліна Паш.

"Спас", реж. Максим Наконечний

За сюжетом фільму Українську аеророзвідницю обмінюють з полону бойовиків. Вона повертається додому до свого чоловіка, оговтується від травм, однак згодом дізнається, що завагітніла внаслідок зґвалтування своїм наглядачем у полоні.

Роль ветеранки російсько-української війни виконала Маргарита Бурковська. Також у фільмі зіграв ветеран Мирослав Гай та драматургиня Наталя Ворожбит. Сценарій написали Максим Наконечний та Ірина Цілик.

"Памфір" реж. Дмитро Сухолиткий-Собчук

Памфір - це кличка головного героя стрічки. Чоловік живе у прикордонній з ЄС зоні. Намагається бути хорошим сім'янином, однак низка обставин змушують його оступитися із наміченого шляху. Сюжет розвиватиметься на тлі підготовки до святкування Маланки. Зрештою фінал відбуватиметься під час, власне, свята.

"Бабин Яр", реж. Сергій Лозниця

Цей амбітний історичний кінопроєкт Сергій Лозниця називає справою всього його життя. Режисер планує показати у фільмі саме початок Голокосту на території СРСР. На його думку, існує багато стрічок про кінець трагедії, але не має кінокартини про те, як все починалося, які рішення призвели до такого масового злочину. Фільм складатиметься з епізодів, у ньому не буде головного героя.

Активна робота над картиною про Голокост розпочалася 5 років тому. Більшу частину матеріалу режисер хотів би відзняти безпосередньо у Києві. За час окупації тут загинуло приблизно 90-100 тисяч людей, із них 65-70 тисяч євреїв.

У стрічці Лозниця використає архівну хроніку, яка вже майже змонтована, а відзнятий матеріал стилізуватиме під неї. Також стилістика зйомки буде подібною до роботи операторів того часу. Фільм буде чорно-білим.

107 кінопроєктів брали участь у 13 пітчингу Держкіно в червні. З них 30 - повнометражні ігрові дебюти. А гроші за результатами конкурсу отримають усього 7 повних метрів і 16 короткометражок. Загальна сума фінансування на майбутні стрічки – 121 млн гривень. Найпопулярніша тематика цьогорічних кінопроєктів стосувалася життя у буремних 1990-х.

14 вересня стартують презентації уже 14 пітчингу Держкіно. За фінансування позмагаються документальні, ігрові, анімаційні фільми і серіали.

Зараз ви читаєте новину «10 найочікуваніших українських фільмів, які зараз знімають». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі