понеділок, 14 січня 2019 18:00

10 фільмів 2018 року, які ви пропустили
10

Gazeta.ua зібрала десятку фільмів 2018 року, на які вам варто звернути увагу.

1. "Перша людина" (First Man)

Автор: www.imdb.com
  "Перша людина" (First Man)
"Перша людина" (First Man)

1960-ті. Американський астронавт Ніл Армстронг готується до польоту на Місяць. Намагається впоратися з болем утрати доньки. Стикається з технічними помилками і нещасними випадками під час підготовки космічної місії "Аполлон-11".

За історією успіху і подією космічних масштабів стоять одержимість і цілком земні емоції. Оскароносний режисер "Ла-Ла Ленд" Демієн Шазелл без зайвого пафосу і возвеличення зображує зворушливу, особистісну історію першої людини на Місяці. Найсильніша драма року, що минув. У головній ролі Раян Гослінг.

2. "Спадковість" (Hereditary)

Автор: www.imdb.com
  "Спадковість" (Hereditary)
"Спадковість" (Hereditary)

Сім'я Ґрехемів хоронить прабабусю Еллен. Про життя цієї загадкової жінки і матріарха їхньої родини вони практично нічого не знали. Після її смерті Ґрехемів починають переслідувати темні сили.

У своїй першій повнометражній роботі режисер Арі Астер звертається до жанру містичного хорору. Найтемнішими фарбами вимальовує сімейну трагедію і розвиває думку про те, що "кожна нещаслива сім'я нещаслива по-своєму".

3. "Спекотні літні ночі" (Hot Summer Nights)

Автор: www.imdb.com
  "Спекотні літні ночі" (Hot Summer Nights)
"Спекотні літні ночі" (Hot Summer Nights)

1991 рік. У завжди тихого й замкнутого підлітка Деніела помирає батько. Мати відправляє свого сина розвіятися до тітки на півострів Кейп-Код, Массачусетс. Там Деніел знайомиться з хуліганом Гантером і починає допомагати йому штовхати наркотики. Зв'язується з гангстерами. І закохується в сестру Гантера — найкрутішу дівчину на півострові. Деніел стає на слизький шлях, і наслідки не забаряться.

Щира й бадьора історія про одне доленосне літо і про пересічного тінейджера, який потрапляє у непересічні обставини. Помиляється, самостверджується, шукає себе і своє щастя. Головну роль зіграв Тімоті Шалемей — нова зірка незалежного американського кіно. Зняв фільм дебютант Елайджа Байнум.

4. "Король поза законом" (Outlaw King)

Автор: www.imdb.com
  "Король поза законом" (Outlaw King)
"Король поза законом" (Outlaw King)

Початок XIV століття. Англійці страчують Вільям Воллеса, більш відомого як Хоробре серце. Лорд Роберт I Брюс починає відчайдушну збройну боротьбу за незалежність Шотландії від англійської корони.

Шотландський режисер Девід Маккензі струшує пил зі старих фоліантів. Помпезно, але без ідеалізації, переповідає далеку за часом і близьку за суттю історію про національно-визвольні змагання. Про людей, готових за будь-яку ціну відстоювати свою свободу. Центральну роль виконав Кріс Пайн. Фільм вийшов на стрімінговому сервісі Netflix.

5. "Екстаз" (Climax)

Автор: www.imdb.com
  "Екстаз" (Climax)
"Екстаз" (Climax)

Віддалена закрита школа посеред лісу. Остання нічна репетиція танцювального колективу перед турне перетворюється на галюциногенний кошмар, коли хтось із присутніх додає ЛСД в алкоголь.

Танцювальний хорор-мюзикл. Безперервний музичний супровід, немислиме кружляння камери, відсутність традиційної композиції та навіть не прописаний сценарій. Французько-аргентинський режисер Гаспар Ное майже як документаліст фіксує хаос і робить справжнє експериментальне кіно.

6. "Погані часи у Ель Роялі" (Bad Times at the El Royale)

Автор: www.imdb.com
  "Погані часи у Ель Роялі" (Bad Times at the El Royale)
"Погані часи у Ель Роялі" (Bad Times at the El Royale)

1969 рік, готель "Ель Рояль" на кордоні Невади і Каліфорнії. Священик, соул-співачка, продавець пилосмоків і кілька інших, не знайомих між собою харизматичних особистостей залишаються на ночівлю. Кожен із них має свій секрет. Навіть готель має свій секрет.

Непередбачуваний трилер у замкненому просторі у стилі Тарантіно та із соціально-історичним контекстом. У фільмі від режисера "Хижи у лісі" Дрю Годдарда знялися Джефф Бріджес, Дакота Джонсон, Кріс Гемсворт і Джон Гемм.

7. "Тебе ніколи тут не було" (You Were Never Really Here)

Автор: www.imdb.com
  "Тебе ніколи тут не було" (You Were Never Really Here)
"Тебе ніколи тут не було" (You Were Never Really Here)

Відставного військового і колишнього агента ФБР на ім'я Джо наймає місцевий політик, щоб той урятував його неповнолітню доньку від сутенерів. Та план не спрацьовує. У справу замішані впливові й небезпечні люди зі своїми інтересами.

Хоакін Фенікс демонструє акторську майстерність у ролі людини із психологічною травмою і суїцидальними думками. Доля його героя не склалася, але він намагається у будь-який спосіб урятувати хоча б чужу долю. На Каннському кінофестивалі фільм отримав семихвилинні овації та здобув нагороди за найкращий сценарій і найкращу акторську роботу.

8. "Нічні ігри" (Game Night)

Автор: www.imdb.com
  "Нічні ігри" (Game Night)
"Нічні ігри" (Game Night)

Енні і Макс зустрілися, закохалися і побралися завдяки спільної любові до ігор. Вони не уявляють свого життя без цікавих посиденьок із друзями, які також поділяють їхнє хобі. Одного вечора детективний квест організовує успішніший брат Макса Брукс. Несподівано Брукса викрадають прямо на очах у всієї компанії.

Дотепна, закручена і зовсім не дурна комедія у стилі детективного трилера. Про дружбу і взаєморозуміння. Як у грі, так і у реальних життєвих ситуаціях. У головних ролях Джейсон Бейтман і Рейчел МакАдамс.

9. "Під Сільвер-Лейк" (Under the Silver Lake)

Автор: www.imdb.com
  "Під Сільвер-Лейк" (Under the Silver Lake)
"Під Сільвер-Лейк" (Under the Silver Lake)

Безробітний і безтурботний хлопець Сем живе у Лос-Анджелесі. Захоплюється конспірологією та міськими легендами. Одного ранку зникає його нова сусідка Сара. Сем починає власне імпровізоване розслідування. Він підозрює, що зникнення дівчини пов'язане зі смертю відомого мільярда, вбивствами собак і навіть прихованими повідомленнями у піснях місцевого гурту.

Найбільш спірне й незвичайне кіно року у традиціях Девіда Лінча. Режисер Девід Роберт Мітчелл починає з пастишу на класичний Голлівуд, але поступово викриває його темні сторони. Критично осмислює функціонування і роль шоу-бізнесу, поп-культури, медіа у сьогоднішньому суспільстві споживання. Центральну роль зіграв Ендрю Гарфілд.

10. "Помста" (Revenge)

Автор: www.imdb.com
  "Помста" (Revenge)
"Помста" (Revenge)

Джен насолоджується вікендом у пустелі зі своїм заможним одруженим бойфрендом Річардом. Згодом до них приєднуються друзі Річарда. Вони ґвалтують дівчину і залишають її помирати. Та Джен виживає і йде мститися своїм насильникам.

Перший фільм француженки Коралі Фаржеа наслідує та осучаснює теми головних зразків жанру трилера про помсту - "Шаленого Макса" та "Убити Білла". Це вибуховий коктейль експлуатаційного кіно і феміністичної ідеї. Жінка перестає бути жертвою та об'єктом і відвойовує своє право на життя і власну волю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зоряні війни, Аладдін і месники: назвали найгучніші кінопрем'єри 2019

2019-го в прокат вийде багато цікавих українських фільмів. Дізнайтеся більше про 10 стрічок, які варто очікувати цього року.

Зараз ви читаєте новину «10 фільмів 2018 року, які ви пропустили». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі