середа, 22 лютого 2012 17:38

Старовині ікони потерпають від різких перепадів температури
6

Фото: Фото: Андрій ШМАТОВ

Тринадцять ікон 14-17 ст відправили на реставрацію в столичному Художньому музеї. Через різкі перепади температури на них з'явилися тріщини і здуття фарби.

Про це розповіла завідувачка відділом стародавнього мистецтва Галина Белікова.

"Ікони почали псуватися з початком морозів. Картини повинні зберігатися в приміщенні з постійною температурою і вологістю. Оптимальною є температура від 18 до 20 градусів тепла, вологість має становити не більше 65 відсотків. З початком морозів температура в експозиційних залах опустилася до 10 градусів, а вологість упала до 30-40 відсотків", - сказала вона.

"Холод висушує повітря, від цього дерево починає зсихатися. Це спричиняю здуття фарби і появу тріщин. Вже відреставрували 9 ікон. Ще чотири чекають своєї черги", - додала Галина Олексіївна.

У вівторок температура в музеї піднялася до 14 градусів. Генеральний директор Анатолій Мельник сидить у своєму кабінеті в куртці, шия замотана шарфом.

"Проект реконструкції музею ухвалили років 10 тому. Його підписували усі три президенти України — Кучма, Ющенко і Янукович. Для розбудови музею виділили земельну ділянку по Інститутській. На будівництво сучасного комплексу потрібно 40 мільйонів доларів. Це дозволить зберігати картини в належних умовах і розширити тематику експозиційної програми. Але грошей немає. На розвиток музею практично нічого не отримуємо. 2011 році з держбюджету нам виділили 2 мільйони 100 тисяч гривень. Гроші пішли на підняття рівня протипожежної безпеки часткове кондиціювання приміщень", - розповів він.

Через холод робочий день в музеї скоротили на годину.

"В такому холоді працювати неможливо. Працівники сидять у куртках і пальтах. З морозами відвідувачів стало менше. За день приходять 30-40 людей, раніше мали до сотні відвідувачів. Часто приходять іноземці. Виходять незадоволеними. Кажуть: "Ми хотіли на ікони подивитися,а ви половину поховали", - поділилася працівниця каси Тетяна Олексіївна.

Зараз ви читаєте новину «Старовині ікони потерпають від різких перепадів температури». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі