Учасники з 25 регіонів країни одночасно приготують борщ. Захід відбудеться в кіностудії ім. О. Довженка. Транслюватиметься в YouТube та Facebook.
Кожний учасник приготує борщ за своїм рецептом. Усі кухарі – носії давніх регіональних та родинних традицій приготування цієї страви, ділитимуться своїми секретами та шукатимуть формулу справжнього борщу. На локації будуть присутні представники Книги рекордів України. Долучитися можна за хештегами #борщнаш та #uaBorshtch.
"Борщ – це частина української ідентичності та наша національна цінність. Потужний культурний феномен і відповідь на питання: "Що об'єднує українців?" Якщо у будь-якої нації забрати мову, їжу, релігію й одяг, нація перестає бути нацією. І борщ є свого роду соціальним інструментом, який може не те, щоб об'єднати українців, а показати, що ми вже об'єднані борщем. Що ми всі різні, але ми все їмо борщ, і це значить, що у нас є щось спільне", – каже шеф-кухар Євген Клопотенко. Захід відбувається за його участі та підтримки Міністерства культури та інформаційної політики.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дієтологиня розповіла, скільки разів на тиждень можна їсти борщ
Раніше в інтерв'ю Gazeta.ua розповів, що в своїх закладах забороняв замовляти борщ українцям - подавали лише іноземцям.
"Коли приходиш в заклад, а там 20 незрозумілих позицій і борщ з салом, ти одразу замовляєш борщ та сало, з точки зору стереотипного мислення, бо ж не замовиш щось незрозуміле. Тому 1-й рік в мене борщ могли замовити лише англійською мовою - подавали виключно іноземцям. Українцям я забороняв їсти борщ. Та через рік зрозумів, що він є занадто українською стравою для того, щоб її не було. Тому борщ став доступним для замовлення будь-кого. Це єдина страва зі зрозумілих, яка в нас є", - каже Клопотенко. Рекомендує готувати страву на свинячих ребрах. Але м'ясо слід попередньо запекти у духовці та додати в'ялені груші.
Українська національна страва – борщ – опинилася у списку 20 найсмачніших супів у світі за версією американського видання СNN. Як наголошує видання, борщ іноді відносять до російської кухні, але це твердження викликає "гарячі суперечки". Українські кухарі ведуть кампанію за включення українського борщу до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.
Коментарі