Квашена капуста є смачним доповненням столу взимку. Вона не лище доповнює страви, а й захищає від авітамінозу в міжсезоння. Її легка кислинка урізноманітнює смак щоденних страв.
Кожен заготовляє капусту по своєму рецепту. Крім звичних варіантів, є нові не менш смачні.
Мало хто здогадувався, що капусту можна квасити з гострим перцем, медом чи виноградом. А чорнослив і яблука додають не тільки до тушкованої, а й до квашеної. Він додає аромат та фруктовий присмак.
З медом
Дрібно нарізати середній качан капусти. Почистити і натерти 1 велику морквину на крупній тертці. Скласти їх щільно в скляну банку. Для розсолу закип'ятити 1,5 л води і розчинити в ній 3,5 ст. л. солі та 1,5 ст. л. меду. Теплим розсолом залити капусту до верху і прикрити банку не щільно кришкою, щоб пар і продукти бродіння вільно виходили. Поставити банки на піддон, куди буде стікати зайвий розсіл з бродіння. Капусту можна їсти наступного дня, зберігаючи її в погребі чи холодильнику.
З чорносливом
На 1,5 кг бере середню морквину, буряк і 100 г чорносливу. Пошинкувати 1,5 кг капусту, натерти 1моркву і столовий буряк. Півлимона зі шкуркою перекрутити на м'ясорубку, зернята вийняти. Запарити 100 г чорнослива в склянці кип'ятку. Злити цю воду і розвести нею 50 г меду. В кінці додати 1 ст. л. солі. Все перемішати, скласти у 3-літрову банку і залити маринадом. Залишити на холоді на три дні.
З яблуками
На 10 кг нашинкованої капусти натерти 3 кг моркви. Вимішати зі склянкою солі та 2 ст. л. цукру. Насипати жменю журавлини і півжмені кмину. У банки утрамбувати капусту і покласти натерте на крупну тертку кисле яблуко. Далі знов капусту і повторити чергування. Накрити пресом і залишити на 3 доби.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хрусткі деруни з начинками: 5 оригінальних рецептів
З перцем чилі
Нашинкувати 5 кг капусти. Змішати 300 г натертої моркви, 1 порізаним стручком гіркого перцю та 2 головками часнику. Утрамбувати в бочку і залити розсолом із 4 л води і 200 г солі. Додати порізану петрушку чи селеру. Залишити під гнітом на 2 дні, після чого перемішати з 400 г цукру і розфасувати в 3-літрові банки. Зберігати в холоді.
З буряком і хріном
Нарізати 5 кг капусти великими шматками. Додати 100 г натертого на дрібній тертці хрону та пучок зелені петрушки. Пропустити через прес 100 г часнику. Порізати на шматки 300 г буряка. Капусту шарами скласти в банки чи бочку для квашення, утрамбовуючи. Перекладаючи хроном, буряком і прянощами. Закипятити 3 л води, де розчинити 150 г солі та ⅔ скл. цукру. Перемішати до повного розчинення і охолодити до 40 градусів. Залишити розсолом капусту, прикрити кришкою і залишити на 3-4 дні при кімнатній температурі. Готову капусту зберігати в холоді.
З грибами
Тонко нашаткувати 5 кг капусти. Натерти на тертці 1 кг моркви, 500 г цибулі нарізати півкільцями. Капусту змішати з цибулею і морквою, посолити і злегка перетерти руками. Скласти в бочку чи каструлю з 1 кг опеньків. Вони цупкі, тримають форму й поєднуються з овочами. Перед тим, як засолювати, гриби проварити у підсоленій воді, доки не впадуть на дно. Промити холодною водою і злегка обсмажити. Присмачити чорним меленим перцем, 150 г солі та 1,5 ст. л. цукру. Накрити гнітом на 2 доби.
З виноградом
Для розсолу розчинити 1 л води, ½ склянки олії, 2 ст. л. цукру, 2 ст. л. солі, 1 ст. л. оцту та 4 зубчики часнику, пропущений через прес. Нашаткувати 2 кг капусти , 3 морквини натерти на тертці для корейської моркви. Нарізати 3 зелених яблука тонкими скибками. Перемішати і викласти в ємність для квашення шар капусти з морквою та яблуками, півсклянки зеленого винограду, склянку журавлини. Зверху покласти капусту, що залишилася. Залити розсолом, прикрити чистою тканиною, зверху притиснути гнітом і залишити на 2 дні. Готову капусту поставити в холодильник.
Гостра з часником
Натерти 4 морквини на крупній тертці та 4 зубчики часнику вичавити через прес. Змішати їх із 90 г солі та ½ ч. л. чорного та червоного меленого перцю. Ретельно розтерти і змішати з 3 кг нашаткованої капусти. Потім щільно скласти в каструлю і притиснути вантажем, щоб з'явився розсіл. Залишити на добу. Якщо рідини виявиться мало, приготувати розсіл, розчинивши 70 г солі у 1 л киплячій воді. Охолодити його і залити капусту. Через 3-4 дні гостра капуста готова.
Коментарі