Усі помічали, але мало хто знає, для чого у винних пляшок увігнуте дно. На це є кілька вагомих причин.
1. Зручність транспортування
Раніше вино перевозили на возах чи фургонах і щоб надійно зафіксувати пляшки їх клали одна на одну. Пробка пляшки впиралася в дно іншої і так фіксувалася.
2. Приховати наявність осаду
Вино раніше не могли зробити вино без утворення великої кількості осаду. Тут допомагало увігнуте дно. Осад накопичувався і злегка ущільнювався у вузькій частині навколо випуклої частини денця і не потрапляв в саме вино.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як відрізняються сніданки по всьому світі: 20 прикладів
3 Зручність виготовлення пляшок
Склодувні майстерні у Франції не могли зробити дно у кожної пляшки без виступів і швів, абсолютно рівним. Тоді недолік перетворили в родзинку.
4. Щоб шампанське не вистрілила
Уміння відкрити пляшку шампанського, щоб воно не пролилося, зустрічається не часто. Вуглекислий газ, який накопичується в пляшці з ігристим вином, створюючи надмірний тиск. Ось тут-то особливо важлива стійкість пляшки, яку якраз і забезпечує увігнуте дно.
Коментарі