вівторок, 11 травня 2021 22:52

Сезон полуниці: розповіли про користь ягоди

  Полуниця вважається одним з найцінніших джерел фолієвої кислоти
Полуниця вважається одним з найцінніших джерел фолієвої кислоти

Полуниця, мабуть, є однією з найулюбленіших ягід у людей всієї земної кулі. Її обожнюють і діти, і дорослі. І це не випадково, адже вона солодка, соковита і ароматна.

Полуниця належить до сімейства розоцвітих. Сьогодні виведено понад 200 сортів цієї багаторічної культури. Виростає вона практично на всіх континентах нашої планети, тому і насолодитися приголомшливими корисними ефектами соковитої ягоди може будь-яка людина.

Чим корисна полуниця для організму людини?

Є відмінним джерелом фолієвої кислоти

Полуниця по праву вважається одним з найцінніших джерел фолієвої кислоти. А як вже відомо, брак цієї речовини в організмі може збільшити ризик розвитку атеросклерозу, захворювання серцево-судинної системи, яке підвищує шанс зіткнутися з когнітивними порушеннями в більш пізньому віці.

Захищає від раку

Полуниця - відмінне джерело антоціанів, потужних антиоксидантних сполук, які знижують рівень вільних радикалів в організмі і допомагають запобігти розвитку раку на клітинному рівні. Одне дослідження показало, що антоціани діють протягом 24 годин після вживання.

Насичує організм вітаміном С

Всього в 150 грамах полуниці міститься більше 100% рекомендованої дози вітаміну С. Вважається, що аскорбінова кислота ефективна для зменшення хронічних запалень в організмі і регулювання рівня поганого холестерину (ЛПНЩ).

Знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань

Полуниця може полегшити запальні реакції в організмі, знизити ризик гіпертонії і нормалізувати показники загального холестерину, зменшивши рівень ЛПНЩ. Вважається, що у тих, хто регулярно з'їдає три або більше порцій полуниці та інших ягід, ймовірність серцевого нападу на 32% нижче.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Огірки почали різко дешевшати

Забезпечує організм клітковиною

Клітковина важлива для травлення, тому що рослинні волокна допомагають роботі кишечника. Регулярне вживання полуниці стимулює роботу органів шлунково-кишкового тракту і допомагає запобігти або полегшити перебіг запорів.

Ціни на полуницю в 2020 році побили п'ятирічний рекорд.

Торік полуниця продавалася в ціновому діапазоні 65-75 гривень за кілограм, а низькоякісні ягоди - по 40 гривень за кілограм.

На цінову політику вплинули непрості погодні умови, зокрема, травневі заморозки, через які була втрачена значна частина врожаю.

Зараз ви читаєте новину «Сезон полуниці: розповіли про користь ягоди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути