Суп — моя коронна страва, навчилася їх варити ще у школі, і експериментую з ними вже 10 років. Інші хазяйки готують на святкові столи різні салати, а я дивую гостей гарячими стравами. І щоразу супи виходять різні і цікаві, - ділиться досвідом домогосподарка Марина Маленко з Києва.
Помітила, що супи регулярно їдять переважно у дружних сім'ях. Там піклуються про один одного. А для мене суп — це ознака сімейного благополуччя і затишку.
Супи виходять смачнішими, коли варити їх у невеличких каструлях. Оптимально варити за раз гарячого на 5-6 порцій. А у каструлі розміром з відро складно приготувати щось нормальне. Супи краще їсти найсвіжішими, бо при зберіганні вони втрачають аромат і смак. Об'єм однієй порції супу має бути близько 0,35 л.
Найсмачніші супи — ті, які варяться повільно. Краще навіть, якщо він не кипить, а томиться. Тільки так можна зробити, щоб суп став прозорим. Найкраще варити у керамічному посуді. Можна брати й емаліровані каструлі — такі мають високу теплоємність. Ні в якому разі не можна варити суп в алюмінієвій без захисного покриття — і суп не вийде, і для здоров'я шкідливо.
Для кожного виду супу є свій варіант нарізки овочів. Наприклад, у суп-пюре моркву краще шинкувати соломкою, а у звичайний суп — різати невеликими кубиками. Це не якесь там дизайнерське рішення, а вимога, яку диктує смак страви.
Під час варіння не можна доливати чи відливати воду з супу — так він втрачає якість смаку.
Замаскувати у супі неякісні продукти не вдасться — усі дефекти будуть помітні після варіння. Треба брати лише свіжі продукти, перед використанням ретельно їх чистити і мити.
Солять суп за 3-4 хвилини до готовності. Якщо посолити його на початку, він буде довше варитися. І скоріш за все, буде пересолений, бо так сіль лишається у рідині і не потрапляє у продукти. Прянощі та спеції додають до супу за кілька секунд до вимикання плити.
Досвідчені кухарі розливають суп по тарілках не відразу. Треба, щоб він трохи настоявся, на це йде зазвичай 7-10 хвилин. За цей час суп набуває аромату і ніжної консистенції. Лишилося тільки прикрасити його зеленню, подати на стіл і насолоджуватися власним шедевром.
Коментарі