Кутя - це головна страва Святвечора, яка об'єднує родину за святковим столом.
Щоб приготувати її по-справжньому особливою, спробуйте рецепт із додаванням узвару. Така кутя здивує ваших рідних своїм неповторним смаком та ароматом.
Саме завдяки узвару ця кутя відрізняється тонким ароматом і ніжним смаком.
Рецептом приготування поділилися на YouTube-каналі Onyshkevychi.
Кутя на святвечір Різдва
Інгредієнти
пшениця - 300 г
мак - 100 г
родзинки - 100 г
журавлина - 50 г
горіхи - 100 г
мед - за смаком
цукор - 70 г
узвар -100-200 мл
Як приготувати
Пшеницю потрібно ретельно промити в холодній воді. Залити водою (пропорції 1:3) і варити 2-3 години на середньому вогні. Злити воду і остудити кашу.
Поки вариться пшениця, залити мак окропом на 15-20 хвилин, щоб він набух. Злити воду і розтерти мак в макітрі чи за допомогою блендера.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Святвечір: яку страву першою поставити на стіл серед 12 інших
Журавлину і родзинки промити, залити на 10 хвилин теплою водою, щоб вони стали м'якими, потім воду злити. Горіхи краще злегка підсмажити на сухій сковороді чи в духовці.
Додати в пшеницю мак, журавлину, родзинки і горіхи. Потім додати ще мед і цукор. Добре перемішати. Замість традиційного окропу використати секретний інгредієнт - узвар. Кутя повинна бути соковитою, але не дуже рідкою.
Напередодні Різдва, 24 грудня, українці відзначатимуть Святий Вечір - символічне закінчення різдвяного посту. Цей особливий день прийнято святкувати в сімейному колі.
На Святвечір, за традицією, готують пісні страви. Усього на столі має бути 12 частувань - їх зіставляють з кількістю апостолів та місяців у році. Часто українці готували з продуктів, до яких мали доступ, саме тому більшість страв мали прості рецепти й складалися зі звичних інгредієнтів. Однак сьогодні все більше людей надають перевагу вишуканій кухні.
Коментарі