3 серпня у світі відзначають день кавуна. Свято започаткували американці. На сьогодні існує понад 1,2 тис. сортів червоної ягоди, яку вирощують в 96 країнах світу. В основному це країни з теплим кліматом. Батьківщиною кавуна вважається Південна Африка.
Ще в Древньому Єгипті люди знали та обробляли цю рослину. В ХХ ст. до н.е. кавуни клали в усипальниці фараонів, як джерело їжі в їх загробному світі. Крім того, кавун зображувався на стінах гробниць і згадувався в давньоєгипетських міфах. Був він відомий і в Стародавньому Римі, де його їли свіжим або засоленим. Також з нього варили мед.
В сучасному світі лідером з вирощування кавунів став Китай та Японія. Там вивели квадратні ягоди, а також у вигляді піраміди, з жовтою м'якоттю і міні плоди діаметром 10 см.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вартість кавунів залежатиме від експорту
Кавун багатий вітаміном С та іншими корисними речовинами. Він є відмінним джерелом амінокислоти цитрулін, яка міститься в білій м'якоті під шкіркою. Ця амінокислота перетворюється в тілі на аргінін, який допомагає знизити кров'яний тиск, розширюючи і розслабляючи кровоносні судини.
Щоб червона ягода принесла максимум користі - треба придбати свіжий та стиглий продукт. Перш за все повинен мати сертифікат якості. Крім цього слід звернути увагу на хвостик та відсутність дефектів: порізів, тріщин.
Цікаві факти
- Найважчий кавун у світі виростили в Америці. Він важив 122 кг. Його форма нагадувала диню.
- Також існують й карликові кавуни. У Південній Америці їх вирощують довжиною в 3-4 сантиметри, звані Pepquinos. На смак нагадують свіжий огірок.
- На 92% складається з води.
- В Херсонській області, на трасі Дніпропетровськ - Херсон, встановлений пам'ятник кавуні.
- Кавун - низькокалорійний продукт. У 100 грамах міститься 30-38 калорій.
Нітрати не є причиною отруєння кавунами. Проблеми зі здоров'ям спричиняють бактеріальні збудники. Виникають через вживання тріснутих чи розрізаних плодів.
Коментарі