Твердий сир та моцареллу легко зробити вдома. На смак, як магазинні. Різниця тільки в тому, що завдяки вершковому присмаку не перебивають смак інших продуктів, на відміну від пармезану.
Особливо гармонійно ці сири поєднується з овочами, зеленню, шинкою, оливками і ягодами.
Інгредієнти:
для моцарели
2 л молока
5 ст. л. оцту
2 ст. л. солі
1 склянка води
для твердого сиру
1 л молока
1 кг м'якого сир
1 яйце
50 г вершкового масла
1,5 ч. л. солі
2/3 ч. л. соди
Приготування:
Нагріти молоко до температури майже 50 градусів. Вимкнути плиту й додати оцет. Повинен відділитися згусток сиру. Вийняти його, а сироватку нагріти, доки над нею не з'явиться пар.
Всипати сіль на кілька секунд опускати сир. Дістати і в мисці розтягнути руками. Ліпити в кулю і покласти в каструлю. Так повторити ще двічі. Перекласти сир у крижану воду на півгодини. Виходить 250 г моцарели.
Її зберігати в холодильнику до 4 днів у розсолі зі склянки води та столової ложки солі.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не плати більше: як апетитно скласти подарункову ковбасну коробку, щоб текла слина
Твердий сир зробити ще легше. Для вершкового смаку додати масло. Можна вмішати жменю волоських горіхів чи розмочених родзинок.
Кип'ятити молоко й додати м'який сир. Він має варитися 5 хв. Потім віджати від сироватки швидко й перекласти в каструлю.
Постійно перемішуючи на слабкому вогні, додати яйце, масло, крупну сіль та соду. Перемішати та перелити у форму, як для хліба. Охолодити до кімнатної температури і поставити в холодильник на годину. Виходить 800 г. твердого сиру.
Класичною закускою є не тільки сир, а й риба. Але її треба апетитно подати. Такі ідеї зібрані у нашій галереї.
Наприклад, лосось - ідеальна риба для експериментів. Вона завжди виходить смачною, але з різними присмаками. Вони залежать від овочів та приправ. Головний принцип на кухні - не боятися додавати щось нове. Інакше одноманітність набридне. Цікавим виходить запечений лосось під соусом. На гарнір піде салат з апельсином.
Коментарі