3 травня відзначають День кондитера. У цей день у 1932-му році постановою Ради Народних Комісарів був створений Всесоюзний Науково-дослідний інститут кондитерської промисловості, який зайнявся вивченням якісних властивостей промислової сировини і її раціональним використанням, скороченням втрат у виробництві.
У цьому мистецтві необхідна особлива смакова пам'ять, відмінне відчуття запахів і витончений смак, величезне творча уява і знання в галузі архітектури, скульптури.
Слово "кондитер" походить від італійського дієслова "кандіере", що означає "варити в цукрі". Саме кондитерське мистецтво виникло і отримало найбільший розвиток в Італії, у Венеції, лише з появою цукру в кінці XV-початку XVI століття. До цього солодощі в Європі купували у арабів, найдавніших кондитерів в світі. Не випадково на Сході досі створюються найрізноманітніші в світі солодощі. У той час як в Європі кондитерська справа розвивалося в напрямку тістечок і печива, араби першими звернули увагу на те, що плавка цукру відкриває широкі можливості для приготування різноманітних солодких страв.
Першими продуктами, які стали варити в цукрі, були соки ягід і фруктів і самі ягоди і фрукти. У деяких народів розмелені, перетворені в пюре, у інших лише подрібнені, у третіх цілком. Так з'явилися сиропи, мармелад, повидло, конфітюри.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не нудні сніданки: вражаючі варіанти страв
Популярні у всьому світі макарони з'явилися на світ завдяки сестрам-монахиням ще в кінці 18 століття. Щоправда, тоді вони були не такі яскраві та не мали начинки. Це було просто мигдалеве печиво. На межі 1900-х років про макарони згадав успішний підприємець та майстер Laduree, П'єр Дефонтен. Він й вирішив поєднати два печивка з ганашем - ароматним кремом на основі свіжих вершків, шоколаду та вершкового масла.
Роботу кондитерів не можна назвати легкою, адже в середньому зміна триває 16 годин, з яких на ногах вони стоять по 12 годин.
Як би це дивно не звучало, але більшість кондитерів – стрункі люди, адже вони чудово знають, скільки калорій у цих неймовірних смаколиках.
А от найбільш дивовижні цукерки виготовляють в Фінляндії. Там можна знайти кислі, солені та зі смаком нафти.
Головний секретний інгредієнт радянського згущеного з цукром молока - це технологія виробництва, розроблена у Сполучених Штатах Америки. Адже рецепт смачної згущівки, за якою так ностальгують колишні громадяни СРСР, був запозичений у США. Як і обладнання, на якому її виготовляли.
А винайшли згущене молоко задовго до появи СРСР, причому не в Росії. Gazeta.ua розповідає історію цих ласощів.
Коментарі