субота, 05 липня 2025 16:10

Як правильно обирати оливкову олію: 90% людей помиляються

Як правильно обирати оливкову олію: 90% людей помиляються
90% людей помиляються при виборі оливкової олії: на що звертати увагу при купівлі Фото: pinterest

Оливкова олія - як гарне вино, якщо знаєте, що шукаєте, то отримуєте вибух смаку, а не просто жир.

Як вибрати найякіснішу олію для салатів, розповів шеф-кухар Олександр Огороднік.

Шукайте напис "Extra Virgin"

Це найвища категорія оливкової олії:

Отримана холодним віджимом.

Без хімії та високих температур.

Кислотність < 0.8% (чим менше тим краще).

Дата врожаю або виробництва

Шукайте найсвіжішу олію ідеально до 12 місяців з моменту збору.

В ідеалі: збір восени, споживання - протягом року.

Якщо вказано тільки "Термін придатності" - мінус до довіри.

Упаковка

Темна скляна пляшка або жестяна банка.

Світло окислює олію і воно стає гіркне.

Пластик лише для технічної для смаження (не для салатів!).

Країна походження і регіон

Італія, Іспанія, Греція, Португалія - класика.

Проте шукайте точний регіон (наприклад, "Toscana", "Jaén", "Kalamata"), а не просто "Product of Italy".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи можна додавати оливкову олію в каву: науковці назвали вплив на здоров'я

Сертифікати та позначки

DOP, PDO, IGP - захищене географічне походження. Гарантує автентичність.

Наприклад: DOP Terra di Bari (Італія), PDO Baena (Іспанія).

Ціна

Хороша олія не може коштувати дешево:

орієнтовно 10-20 € за 500 мл.

Все, що надто дешеве - часто розбавлене або рафіноване.

Оливкова олія може похвалитися безліччю переваг для здоров'я, особливо коли мова йде про здоров'я серця. Це завдяки високому вмісту ненасичених жирів, що допомагає знизити рівень холестерину в крові та рівень запалення в організмі. Ця олія також багата вітаміном Е, який додатково бореться із запаленнями в організмі та підтримує здоров'я серцево-судинної системи як антиоксидант.

Оливкову олію можна використовувати як для приготування їжі, так і для випічки. У приготуванні їжі використовуйте його в пропорціях один до одного як вершкове масло, і віддавайте перевагу сортам першого віджиму, оскільки вони менш оброблені та більш ароматні.

Зараз ви читаєте новину «Як правильно обирати оливкову олію: 90% людей помиляються». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути