
Оливкова олія - як гарне вино, якщо знаєте, що шукаєте, то отримуєте вибух смаку, а не просто жир.
Як вибрати найякіснішу олію для салатів, розповів шеф-кухар Олександр Огороднік.
Шукайте напис "Extra Virgin"
Це найвища категорія оливкової олії:
Отримана холодним віджимом.
Без хімії та високих температур.
Кислотність < 0.8% (чим менше тим краще).
Дата врожаю або виробництва
Шукайте найсвіжішу олію ідеально до 12 місяців з моменту збору.
В ідеалі: збір восени, споживання - протягом року.
Якщо вказано тільки "Термін придатності" - мінус до довіри.
Упаковка
Темна скляна пляшка або жестяна банка.
Світло окислює олію і воно стає гіркне.
Пластик лише для технічної для смаження (не для салатів!).
Країна походження і регіон
Італія, Іспанія, Греція, Португалія - класика.
Проте шукайте точний регіон (наприклад, "Toscana", "Jaén", "Kalamata"), а не просто "Product of Italy".
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи можна додавати оливкову олію в каву: науковці назвали вплив на здоров'я
Сертифікати та позначки
DOP, PDO, IGP - захищене географічне походження. Гарантує автентичність.
Наприклад: DOP Terra di Bari (Італія), PDO Baena (Іспанія).
Ціна
Хороша олія не може коштувати дешево:
орієнтовно 10-20 € за 500 мл.
Все, що надто дешеве - часто розбавлене або рафіноване.
Переглянути цей допис в Instagram
Оливкова олія може похвалитися безліччю переваг для здоров'я, особливо коли мова йде про здоров'я серця. Це завдяки високому вмісту ненасичених жирів, що допомагає знизити рівень холестерину в крові та рівень запалення в організмі. Ця олія також багата вітаміном Е, який додатково бореться із запаленнями в організмі та підтримує здоров'я серцево-судинної системи як антиоксидант.
Оливкову олію можна використовувати як для приготування їжі, так і для випічки. У приготуванні їжі використовуйте його в пропорціях один до одного як вершкове масло, і віддавайте перевагу сортам першого віджиму, оскільки вони менш оброблені та більш ароматні.
Коментарі