25 березня у світі відзначають Міжнародний день вафель.
Це чудова нагода потішити себе та своїх близьких улюбленим десертом.
Gazeta.ua розповідає історію появи свята та ділиться трьома ідеями, як приготувати хрусткі, ароматні та неймовірно смачні вафлі.
Історія вафель

Перші вафлі почали пекти ще в Середньовіччі, але рецепт тіста на бельгійські вафлі до нашого часу суттєво змінився. Спочатку ця випічка мала вигляд тонкого хрусткого печиво з прісного тіста, замішаного на вівсяному та ячному борошні.
У Європі бельгійські вафлі вважали розкішним десертом і подавали лише королям і представникам шляхетного стану. Рецепт зберігався за сімома печатками, а за його розголос передбачалося суворе покарання.
Бельгійські вафлі для дітей стали улюбленими ласощами, а для дорослих - якоюсь непристойною розкішшю. Відомо, що навіть Гете, Шопен, Штраус, Нобель і Фрейд були великими шанувальниками бельгійських вафель.
Справжній вафельний бум почався, коли американець Корнеліус Свартхаус 24 серпня 1869 році винайшов зручну і практичну вафельницю у вигляді сковорідки і запустив її у промислове виробництво. До цього вафельниця являла собою дві пластини з дерев'яною ручкою на кожній, одну з них змащували маслом, наливали тісто і затискали іншою. З того часу пухкі, рум'яні вафлі стали улюбленим сніданком і десертом у всьому світі.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сирні вафлі на сніданок: цей рецепт стане улюбленим для сімейних ранків
Солодкі сирні вафлі

Інгредієнти
360 г кисломолочного сиру 5%
2 яйця
2 ст. л сметани
3 ст. л цукру (або за смаком)
10 г ванільного цукру
40 г вершкового масла
50-60 г борошна
1 ч. л розпушувача
мед/ягоди/горішки
Приготування: для вафель до сиру додаємо яйця, сметану, цукор та ванільний цукор і виделкою розтираємо до однорідної консистенції. Наступними додаємо борошно, розпушувач та розтоплене масло, замішуємо тісто (має вийти, як густа сметана) і даємо відпочити 10-15 хв.
Вафельницю розігріваємо та трішки змащуємо олією, далі на одну вафлю викладаємо по 1-2 стл тіста і випікаємо до румʼяного кольору ~3-5 хв залежно від вашої вафельниці.
Готові вафлі подаємо із ягодами, медом та горіхам
Переглянути цей допис в Instagram
Хрумкі вафельні трубочки на сковороді - смак з дитинства
Рецептом поділилась фудблогерка Валерія Велігура.
Інгредієнти (~ на 15 шт.):
3 яйця
150 г цукру
щіпка солі
100 г вершкового масла
100 мл молока
200 г борошна⠀
Приготування: яйця збиваємо з цукром та сіллю до пишної світлої піни. Додаємо розтоплене вершкове масло, молоко і перемішуємо. Просіюємо борошно і знову перемішуємо. Викладаємо ~ 1 ст. тіста на суху добре розігріту сковороду та швидко розподіляємо максимально тонким шаром. Готуємо із 2-х сторін до золотистого кольору. Знімаємо з вогню і одразу ж згортаємо у трубочку. Перед подачею, остиглі трубочки наповнюємо вареним згущеним молоком. ⠀
Якщо не вдалося зробити вафлі досить тонкими і вони вийшли не сильно хрусткими - можна підсушити в духовці.

Вафлі на грилі
Якщо немає вафельниці, вафлі можна спекти на електрогрилі.
Інгредієнти (10шт):
100 г борошна;
60 г вершкового масла;
1 яйце;
40 г цукру;
5 г ванільного цукру;
75 мл молока;
1 ч. л. розпушувача.
Приготування. В миску до яйця додайте цукор, ванільний цукор і розтоплене масло, добре перемішайте. Додайте розпушувач та борошно, знову розмішайте. Поступово додайте тепле молоко та продовжуйте розмішувати. У результаті має вийти тісто, близьке за консистенцією до густої сметани. Його необхідно відставити приблизно на 15 хвилин перед випіканням ще раз добре розмішати.
Нагрійте ваш гриль. Легко змастіть поверхню гриля олією або розтопленим маслом, щоб запобігти прилипанню тіста. Вилийте тісто на гриль і випікайте приблизно 3-5 хвилин або до золотисто-коричневого кольору та хрусткої текстури. Час може варіюватися залежно від моделі гриля. Перевіряйте вафлі на готовність, але не відкривайте гриль занадто часто, щоб уникнути втрати тепла. Подавайте вафлі гарячими з вашими улюбленими добавками, такими як сироп, фрукти або морозиво.

Віденські вафлі вважаються одним з найпопулярніших і смачних європейських десертів. Але це може бути повноцінна страва на сніданок або просто гарно смакуватиме з чаєм.
Ділимось рецептом вафель, за якими вони вдадуться м'якими, пишними ароматними та дуже смачними.
Коментарі