Борщ - популярна перша страва, яка є невід'ємною частиною української кухні. В кожному регіоні готується по-різному. Хтось додає чорнослив, квашену капусту, або ж взагалі варить у мультиварці. Попри це основні інгредієнти незмінні: буряк, капуста, морква, картопля, цибуля та м'ясний бульйон - обов'язкова частина страви. Відмінно смакує із часником та пампушками.
Класичний борщ
Інгредієнти:
вода - 1,5–2 л.
свинина або яловичина на кістці - 400 г.
буряк - 2 шт.
морква - 1 шт.
цибуля - 3 шт.
томатна паста - 2 ст. л.
соняшникова олія - 4-5 ст. л.
лимонна кислота - дрібка
капуста білокачанна свіжа - 300 г
картопля - 4 шт.
сіль, лавровий лист, зелень - за смаком.
сметана - 1 ст. л.
зелень - за смаком
Приготування:
Для бульйону налити в каструлю 1,5–2 літра води та викласти м'ясо. Готувати на середньому вогні близько години, доки м'ясо не почне відставати від кістки. Перед закипанням зняти піну. Для засмажки подрібнити очищені овочі: буряк - соломкою, моркву - на середню тертку, цибулю - кубиками. Обсмажити на розігрітій сковороді до готовності цибулю із морквою, потім всипати буряк. Для насиченого кольору буряк слід полити кількома краплями лимонного соку. Смажити овочі ще 5 хвилин й додати томатну пасту. Перемішати та залишити на газу ще на 5-7 хвилин. У готовий м'ясний бульйон всипати подрібнену кубиками картоплю та додати лавровий лист. Через 10-15 хвилин всипати нашатковану соломкою капусту та перемішати. Варити 5 хвилин та додати засмажку. Після закипання додати спеції та накрити кришкою. Готовий борщ настояти 15 хвилин. Подавати зі сметаною та подрібненим укропом чи петрушкою.
Борщ із чорносливом
Інгредієнти:
картопля - 4-5 шт.
буряк - 3-4 шт.
цибуля - 2 шт.
морква - 2 шт.
чорнослив -150-200 г
гриби - 50 г.
томатна паста - 4 ст. л.
олія - 2 ст. л.
оцет - 1 ст. л.
цукор - 1 ст. л.
вода - 1,5-2 л
зелень - за смаком
лавровий лист - 2 шт.
спеції - за смаком
сметана - для подачі
Приготування:
Гриби замочити у воді на годину, добре промити й відварити. Процідити та нарізати соломкою. Додати в бульйон нарізану кубиками картоплю. Після закипання влити томатну пасту. Обсмажити на сковороді нарізану кубиками цибулю протягом 3 хвилин. Додати натерту моркву та влити пів склянки води. Тушкувати 5 хвилин. Додати спеції та овочі в бульйон. Перед зняттям з вогню викладіть в каструлю гриби. Окремо відварити чорнослив та прибрати кісточки. Перед подачею додати в кожну порцію сметану та чорнослив.
Борщ у мультиварці
Інгредієнти:
вода 3-4 літра
свинина середньої жирності - 600 гр.
картопля - 5 шт.
капуста - 300 г,
овочі заморожені або свіжі - 300-400 гр.
цибуля - 1 шт.
морква - 1 шт.
буряк - 1 шт.
томатний сік - 1-1,5 склянки.
спеції: часник, кмин, сіль, перець, гвоздика - за смаком
Приготування:
Для бульйону відварити м'ясо протягом 1-1,5 годин не забуваючи періодично знімати пінку. Для засмажки обсмажити на сковороді подрібнену цибулю, моркву та буряк протягом 5 хвилин. Всипати обсмажені овочі до бульйону. Нарізати кубиками очищену картоплю й додати до бульйону. Влити все у мультиварку та додати капусту й спеції. Увімкнути мультиварку на режим "Суп" на 20-30 хвилин. Готову страву прикрасити зеленню.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали топ-3 рецепти легких супів для схуднення
Солянка - ситний та пряний суп, який обожнюють чоловіки. Готується на м'ясному, або рибному бульйоні. Родзинка страви - солені огірки, які інколи замінюють квашеною капустою.
Коментарі