четвер, 07 лютого 2019 01:35

Як вибрати гарну сковороду
17

Які бувають сковорідки за призначенням і чи існує в природі та сама універсальна сковорода, наявність якої в домашньому господарстві дозволяє вирішувати всі питання, пов'язані із приготуванням смажених і тушкованих страв.

Чавунна сковорода

Які плюси чавунної сковороди?

 

Один з головних плюсів посуду з чавуну полягає в її невразливості. Сковорода з чавуну може прослужити вічність при правильному догляді. Посуд з даного матеріалу невибагливий; відмінна теплоємність матеріалу забезпечує рівномірне смаження будь-якої страви.

Шанувальники чавунного посуду стверджують, що їжа, приготована в такому посді, є більш ніжною і смачною. Причому, вважається, що якщо готувати в старій сковороді, якою користувалися довгі роки, їжа виходить ще смачнішою, ніж в новій. І дійсно, в старій чавунній сковороді, їжа пригорає набагато рідше, ніж, скажімо, в сковороді з антипригарним покриттям, якою користувалися всього рік.

Але для цього за чавунною сковородою слід доглядати належним чином. Оскільки чавун - матеріал пористий, сковороду слід насухо витирати після миття, щоб вона не іржавіла. Перед тим як поставити її на зберігання, слід натерти внутрішню поверхню рослинним маслом.

Як доглядати за чавунною сковородою?

 

Для миття чавунної сковороди не слід користуватися сучасними засобами для миття посуду. Взагалі посуд з чавуна немає сенсу вимивати до блиску - краще періодично влаштовувати "пісочну сауну". Також для цих цілей можна використовувати сіль. Дану процедуру слід здійснити відразу ж після покупки чавунної сковороди. Справа в тому, що це допоможе очистити виріб від технічного масла, яким його покривають після виробництва. Деякі чавунні сковороди продаються в "оболонці" з харчового масла, тому на ній можна готувати відразу. Після декількох використань на чавунній сковороді утворюється нагар, який, власне, є природним антипригарним покриттям.

Чи є мінуси у чавунної сковороди?

Мінуси чавунної сковороди дуже незначні на тлі переваг у її використанні. По-перше, така сковорода досить важка; по-друге, не варто залишати в ній надовго деякі соуси після приготування, оскільки чавун небайдужий до кислого середовища.

Якщо сковорода легка - перед вами чавун найнижчої якості. Вибравши ж пристойний чавунний посуд, ви отримаєте універсальну сковороду на всі часи. Слід мати на увазі: справа в тому, що сучасні чавунні сковорідки також можуть мати спеціальне покриття - емалеве або антипригарне. Слід уточнити даний момент при покупці посуду.

Сталева сковорода

 

Зазвичай мова йде про сталеву сковороду, яка виготовляється методом кування. Такі сковороди не поступаються за міцністю чавунним виробам. Теплопровідність звичайної сталі набагато нижче за чавун, тому їжа на добре прогрітій сковороді смажиться рівномірно.

Така сковорідка не боїться високих температур і різких її перепадів. На ній можна готувати практично все, що також надає даному виробу статус універсального. Єдине, чого таке кухонне начиння може побоюватися, це іржа. Тому краще вибрати сковороду з нержавіючої сталі. Така сковорода не іржавіє, однак вона не любить, як і чавунна, щоб в ній надовго залишали приготовану їжу.

Сковорода з нержавіючої сталі не повинна залишатися на вогні порожня, бо це призведе до втрати естетики внутрішньої поверхні. До речі, відносно низька теплопровідність нержавіючої сталі довгий час занижувала популярність таких сковорідок. Однак сучасні вироби мають багатошарове (капсульне) дно, яке забезпечує його рівномірне прогрівання.

Сковорода з нержавіючої сталі легко миється за допомогою звичайних миючих засобів. По суті, вона менш вибаглива, ніж чавунна сковорода, але ні в чому не поступається чавунним виробам.

Чи є мінуси у сковороди з нержавійки?

 

Основний мінус такої сковороди - її висока ціна. Можна, звичайно, знайти і зовсім недорогі сковорідки з нержавіючої сталі, проте такі вироби зазвичай мають одношарове дно. В такій сковороді все пригоратиме; до того ж вона може деформуватися при нагріванні.

Таку сковороду в жодному разі не можна чистити абразивними засобами, хоча перед її першим використанням також можна провести термічну обробку за допомогою солі. Після чого сковороду слід ретельно вимити, однак не можна це робити поки посуд не охолоне.

Перш ніж заливати масло в сковороду з нержавійки при приготуванні їжі, необхідно прогріти її три-чотири хвилини на середньому вогні, а вже потім заливати олію. Потім почекати поки прогріється олія, і лише після можна додавати продукти для смаження.

Алюмінієва сковорода

 

Легка, недорога і дуже поширена в свій час алюмінієва сковорода стала рідкістю на наших кухнях через низку недоліків.

У чому головний мінус алюмінієвої сковороди?

Плюс такої сковороди, що вона швидко нагрівається. Насправді ж, саме через це їжа часто пригорає. Ще один мінус алюмінієвої сковорідки - вона важко відмивається від нагару. Алюміній - метал не найміцніший. Відмивати таку сковороду абразивними матеріалами (або, наприклад, щіткою) - означає пошкоджувати її.

Той факт, що алюміній має дуже високу теплопровідність, збільшує ймовірність деформації даного виробу.

Чи шкідливий алюміній для людини?

 

Алюміній дійсно може потрапляти в продукти харчування, якщо сковорідка стара, затерта. Але кількість алюмінію, який гіпотетично може виявитися в їжі, незначна.

Однак, незважаючи на схильність до деформації, алюмінієва сковорода здатна прослужити набагато довше за будь-яку сучасну сковороду з тефлоновим або керамічним покриттям. Деформація ж порушує швидше естетику (якщо, звичайно, не вигнуте дно сковорідки).

Алюмінієва сковорода незамінна, коли необхідно щось швидко підігріти або посмажити (наприклад, приготувати яєчню за лічені хвилини). Мити її можна за допомогою сучасних миючих засобів. Цей виріб також рекомендується прокалити з сіллю перед першим використанням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали надзвичайно креативні ідеї подачі яєчні

Сковороди з антипригарним покриттям

Тефлонова сковорода

 

Сковорідки, на які наноситься тефлонове покриття, можуть бути з різних матеріалів. Тефлоном зазвичай покривають алюмінієві і сталеві сковороди. Причому антипригарний матеріал наноситься на внутрішню поверхню, тоді як зовнішня покривається емаллю.

У чому перевага сковорідок з тефлоновим покриттям?

Шар тефлону, який нанесений на сковороду, перетворює жарку будь-якого продукту в задоволення - у вас нічого не пригорає.

Але покриття з тефлону не дуже міцне, тому не варто розраховувати на довгий термін служби даного виробу навіть при обережному використанні. Кращі зразки сковорідок з тефлоновим покриттям "живуть" без проблем до двох років.

 

Обережна експлуатація таких виробів має на увазі використання гумової, пластикової або дерев'яної лопатки. Ймовірність залишити подряпину виделкою чи ножем дуже велика. З появою таких ось подряпин їжа починає пригорати. Мити даний виріб необхідно виключно теплою водної і м'якою ганчіркою. Різких перепадів температури подібне покриття не любить.

Чи справді тефлон небезпечний для здоров'я людини?

Це факт, причому, підтверджений науково. Небезпечним тефлон стає тоді, коли виріб прогрівається до температури, що перевищує 350 градусів. Саме тоді з'являються отруйні гази та їх похідні.

Тефлонова сковорідка - це відмінний варіант для тих, хто воліє за краще смажити їжу без олії (або з її мінімальною кількістю).

Сковорода з керамічним покриттям

 

Матеріал сковорідки, для якої використовується керамічне покриття, зазвичай той самий - це нержавіюча сталь або алюміній. На цьому схожість сковорідок з тефлоновим і керамічним покриттям не закінчується, хоча останні мають деякі переваги в порівнянні з першими.

Які переваги керамічної сковороди?

Керамічна сковорода нешкідлива. Іншими словами, покриття такої сковороди не утворює якихось отруйних сполук при високих температурах. При цьому якісна сковорода з покриттям з кераміки може нагріватися без жодних неприємних наслідків до температури 450 градусів. Саме керамічне покриття - більш міцне, ніж тефлон (хоча і його межа міцності далеко не безмежна).

Наскільки стійким є керамічне покриття?

 

Керамічне покриття починає втрачати свої властивості, якщо сковорода з таким покриттям буде піддаватися різким перепадам температур. В жодному разі не можна обливали гарячу сковороду холодною або навіть теплою водою після приготування їжі - треба дати їй охолонути. Не давайте відразу великий вогонь - нехай сковорода прогріється. При приготуванні їжі на такій сковороді також не можна користуватися металевою лопаткою або виделкою - керамічне покриття можна легко зішкребти з поверхні виробу, після чого їжа почне пригорати. Такий посуд не можна мити абразивною щіткою.

При виборі такої сковорідки звертайте увагу на товщину вироба. Товщина хоч і додає міцності, але збільшує вагу такої сковороди (іноді до двох кілограм або більше). Керамічне покриття, до речі, може тріснути від удару об тверду поверхню.

Висока вартість керамічних сковорідок на тлі відносно нетривалого періоду її "життя", зводять нанівець багато переваг даного виробу. Так, ця сковорода міцніша і довговічніша за тефлонову, але таку сковороду, щоб продовжити термін її служби, треба використовувати дуже акуратно.

Сковорода з мармуровим покриттям

 

Мармурова сковорода також покрита тефлоном, як і звичайна тефлоновая сковорода. Але їхня відмінність полягає в додатковому матеріалі, який "імплантується" в антипригарне покриття - мармурову крихту.

Головна перевага сковороди з мармуровим покриттям

Завдяки частинкам спеціального матеріалу ("кам'яне покриття" - це може бути мармур, граніт), виробникам вдалося продовжити життя своїм тефлоновим сковорідкам до чотирьох-п'яти років. При цьому велику частину цього часу продукти, які готуються на такій сковороді, справді не пригоряють.

Ще однією перевагою такої сковорідки є її невибагливість у догляді - вона цілком спокійно може бути вимита губкою зі стандартним (але не абразивним) засобом для посуду. А ось абразивні матеріали (наприклад, сітку для посуду) використовувати для миття мармурової сковороди небажано.

 

Сковороду з мармуровим покриттям дійсно можна назвати універсальною, бо вона підходить для приготування будь-яких страв. При готуванні можна використовувати мінімальну кількість олії, або обійтися без нього (особливо, коли йдеться про нову сковороду).

Основа даного вироби - це та ж нержавіюча сталь або алюміній, які покривають антипригарним покриттям. Попри міцне і стійке покриття, не варто користуватися металевою лопаткою для перемішування (хоча деякі виробники заявляють, що їх продукт розрахований на це).

Сковорода з титановим покриттям

 

Це металева сковорідка, яка покрита екологічно чистим, безпечним і дуже міцним антипригарним керамічним покриттям на основі оксиду титану.

У чому головна перевага титанової сковороди?

На відміну від всіх своїх попередниць (крім виробів з металу), сковорідка з титановим покриттям не боїться механічного впливу, тому для цього кухонного начиння можна сміливо використовувати металеву лопатку або навіть звичайну виделку.

 

За міцністю і довговічністю титанова сковорода може поступатися хіба що чавунній сковорідці. Завдяки унікальним властивостям антипригарного покриття, ви можете упродовж багатьох років використовувати титанову сковорідку без додавання олії для смаження. Висока теплопровідність і здатність розподіляти тепло рівномірно дає можливість готувати будь-які страви

Чи є мінуси у титанової сковороди?

З основних мінусів - висока вартість. Але термін служби даного виробу може становити 25 років. Ще одним відносним мінусом подібного виробу можна вважати її вагу - існують зразки з чавуну, але можна вибрати виріб, в основі якого - алюміній. Такий сковорідкою користуватися буде набагато легше.

Для приготування млинців підійде будь-яка сковорідка (бажано з низькими краями). Однак при готуванні на кожній з них потрібні певні навички. Тефлонова, мармурова або титанова сковороди підійдуть для новачків, у яких часто все пригорає.

На алюмінієвійї сковороді млинці можуть вийти такі самі, як на тефлоновій, однак при цьому варто вибирати оптимальний температурний режим (щоб млинці не згоріли або не смажити їх занадто довго). Не менш важливим є режим горіння і при використанні чавунної сковороди для млинців.

Зараз ви читаєте новину «Як вибрати гарну сковороду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути