Щороку 19 серпня відзначається свято Преображення. У народі називається Яблучний Спас.
Традиційно українці готують та освячують яблука в різних формах. Тож можна обрати смачний рецепт заздалегідь з великої добірки страв, пише НВ.
Шарлотка
Найпопулярнішою стравою з яблук є шарлотка. Можна обрати базовий рецепт шарлотки до чаю.
Інгредієнти:
– 4 великі яблука;
– 4 холодні курячі яйця;
– 1,5 склянки / 240 г борошна;
– 1,5 склянки/ 270 г тростинного цукру;
– 1 пакетик розпушувача;
– 1 пакетик ванільного цукру;
– 80 мл окропу;
– 2 ст. л. топленого масла.
Приготування:
1. Увімкніть духовку до 180°C. Форму для запікання змастіть топленим маслом.
2. Розріжте яблука на товсті скибки, прибравши серцевину. Викладіть один шар на дно форми.
3. На високих обертах збийте холодні яйця з цукром, ваніллю і дрібкою солі до пишної світлої маси (приблизно 10 хв.). Додайте борошно й розпушувач, добре розмішайте. Влийте окріп і знову розмішайте.
4. Вилийте тісто на яблука, викладіть другий шар яблук на рідке тісто. Не перемішуйте, щоб тісто не вийшло мокрим. Зверху розподіліть масло, щоб буле певна жирність, як у кексах.
5. Випікайте 45 хв., останні 10 хв. можна з обдувом, якщо любите скоринку. Ще за ці 10 хв. злегка посипте пиріг цукром для карамельної скоринки.
Яблучний пиріг
Один з найлегших варіантів – насипний пиріг. Для нього не треба замішувати тісто.
Інгредієнти:
– 130 г пшеничного борошна;
– 150 г цукру;
– 160 г манної крупи;
– 7 г розпушувача;
– ½ ч. л. кориці;
– 120 г масла;
– 7 яблук.
Приготування:
1. Змішайте в мисці борошно, манку, цукор, розпушувач і корицю.
2. Яблука очистіть від шкірки й натріть на крупній тертці.
3. Покладіть пергамент на дно форми для випікання та змастіть маслом.
4. Насипте на дно нетовстим шаром суху суміш і розрівняйте. Потім покладіть зверху терті яблука й також розрівняйте.
5. Далі чергуйте шари так, щоб останнім був сухий. Зазвичай виходить три сухих і два яблучних.
6. Зверху натріть на терку масло.
7. Розігрійте духовку до 180°C і випікайте пиріг 40−45 хв. Скоринка має стати рум'яною.
Печиво з яблуками
Яблучне печиво – традиційна українська страва, якій уже багато років. Тому можна скуштувати рецепт яблучного печива від кондитерки Лізи Глінської.
Інгредієнти:
– 200 г натертих яблук (2 яблука);
– 80 г кокосового масла (4 ст. л.);
– 8 г розпушувача (1,5 ч. л.);
– 200 г борошна (1,25 склянки);
– 40 г цукру (1,5 ст. л. з гіркою);
– 1−2 г порошку кориці (дрібка);
Приготування:
1. Очистіть яблука від шкірки й натріть на дрібній тертці.
2. З'єднайте терті яблука з цукром і розтопленим кокосовим маслом.
3. Змішайте борошно з розпушувачем і порошком кориці.
4. З'єднайте суху суміш і яблучну масу, перемішайте до однорідної консистенції.
5. Викладіть тісто між двох листів пергаменту й розгладьте його качалкою в пласт завтовшки кілька міліметрів.
6. Залишіть пласт у пергаменті в морозильній камері на півгодини-годину.
7. Зніміть пергамент із замороженого тіста й наріжте його на квадрати, прямокутники або будь-якої іншої форми.
8. Викладіть на пергамент і випікайте печиво в розігрітій до 175°C духовці 15–18 хв.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Київський торт" та львівський сирник – який вигляд мають головні смаколики українських міст
Повидло й варення з яблук
Можна приготувати повидло чи варення до солодких сніданків. Гастроекспертка Тетяна Литвинова розповіла, як приготувати універсальну начинку з яблук для будь-якої випічки.
Інгредієнти:
– 3 кг яблук;
– 1 кг цукру.
Приготування:
1. Яблука очищаємо від серцевини, але не зрізаємо шкірку, і збиваємо в блендері в пюре.
2. Викладаємо пюре в каструлю уварюватися 2 год. Щоб не пригоріло, помішуйте якомога частіше.
3. Через добу на другий і третій день варимо джем 15 хв. Також на останньому етапі уварювання додаємо цукор. Доводимо до кипіння і розливаємо в стерилізовані банки.
Оладки з яблуками
Оладки за цим рецептом нагадують на смак яблучний пиріг. Але вони ще легші в приготуванні.
Інгредієнти:
– 200 мл грецького йогурту (3–5%);
– 1 яйце;
– 3/4 склянки пшеничного борошна;
– 1 яблуко;
– 1 ст. л. цукру;
– 1 ч. л. розпушувача;
– дрібка солі;
– масло для смаження.
Приготування:
1. Змішайте йогурт з яйцем, цукром, сіллю, розпушувачем і борошном до густого тіста. Дайте відпочити 15 хв.
2. У цей час тонко наріжте яблуко на скибочки по 2 мм. Розігрійте масло на сковороді.
3. Починайте обсмажувати оладки (2 ст. л. тіста на одну), зменшіть вогонь до середнього й покладіть на кожну оладку скибочку яблука.
4. Обсмажуйте 2–3 хв., потім переверніть і смажте ще 2 хв. У цей час яблука карамелізуються і додадуть страві аромату.
19 серпня відзначають Яблучний Спас. У церковному календарі він позначений як велике свято – день Преображення Господа Бога й Спаса нашого Ісуса Христа. Цього дня Ісус Христос з'явився перед християнами в божественному світлі, знаючи про все, що трапиться з ним у майбутньому.
Коментарі