Ексклюзиви
пʼятниця, 19 серпня 2022 06:35

Яблучний Спас: п'ять смачних і легких рецептів, які варто спробувати

Щороку 19 серпня відзначається свято Преображення. У народі називається Яблучний Спас.

Традиційно українці готують та освячують яблука в різних формах. Тож можна обрати смачний рецепт заздалегідь з великої добірки страв, пише НВ.

Шарлотка

Найпопулярнішою стравою з яблук є шарлотка. Можна обрати базовий рецепт шарлотки до чаю.

Інгредієнти:

– 4 великі яблука;

– 4 холодні курячі яйця;

– 1,5 склянки / 240 г борошна;

– 1,5 склянки/ 270 г тростинного цукру;

– 1 пакетик розпушувача;

– 1 пакетик ванільного цукру;

– 80 мл окропу;

– 2 ст. л. топленого масла.

Приготування:

1. Увімкніть духовку до 180°C. Форму для запікання змастіть топленим маслом.

2. Розріжте яблука на товсті скибки, прибравши серцевину. Викладіть один шар на дно форми.

3. На високих обертах збийте холодні яйця з цукром, ваніллю і дрібкою солі до пишної світлої маси (приблизно 10 хв.). Додайте борошно й розпушувач, добре розмішайте. Влийте окріп і знову розмішайте.

4. Вилийте тісто на яблука, викладіть другий шар яблук на рідке тісто. Не перемішуйте, щоб тісто не вийшло мокрим. Зверху розподіліть масло, щоб буле певна жирність, як у кексах.

5. Випікайте 45 хв., останні 10 хв. можна з обдувом, якщо любите скоринку. Ще за ці 10 хв. злегка посипте пиріг цукром для карамельної скоринки.

Автор: pexels.com
  Найпопулярнішим страв із яблук є шарлотка
Найпопулярнішим страв із яблук є шарлотка

Яблучний пиріг

Один з найлегших варіантів – насипний пиріг. Для нього не треба замішувати тісто.

Інгредієнти:

– 130 г пшеничного борошна;

– 150 г цукру;

– 160 г манної крупи;

– 7 г розпушувача;

– ½ ч. л. кориці;

– 120 г масла;

– 7 яблук.

Приготування:

1. Змішайте в мисці борошно, манку, цукор, розпушувач і корицю.

2. Яблука очистіть від шкірки й натріть на крупній тертці.

3. Покладіть пергамент на дно форми для випікання та змастіть маслом.

4. Насипте на дно нетовстим шаром суху суміш і розрівняйте. Потім покладіть зверху терті яблука й також розрівняйте.

5. Далі чергуйте шари так, щоб останнім був сухий. Зазвичай виходить три сухих і два яблучних.

6. Зверху натріть на терку масло.

7. Розігрійте духовку до 180°C і випікайте пиріг 40−45 хв. Скоринка має стати рум'яною.

Автор: pexels.com
  Один із найпопулярніших варіантів – насипний пиріг
Один із найпопулярніших варіантів – насипний пиріг

Печиво з яблуками

Яблучне печиво – традиційна українська страва, якій уже багато років. Тому можна скуштувати рецепт яблучного печива від кондитерки Лізи Глінської.

Інгредієнти:

– 200 г натертих яблук (2 яблука);

– 80 г кокосового масла (4 ст. л.);

– 8 г розпушувача (1,5 ч. л.);

– 200 г борошна (1,25 склянки);

– 40 г цукру (1,5 ст. л. з гіркою);

– 1−2 г порошку кориці (дрібка);

Приготування:

1. Очистіть яблука від шкірки й натріть на дрібній тертці.

2. З'єднайте терті яблука з цукром і розтопленим кокосовим маслом.

3. Змішайте борошно з розпушувачем і порошком кориці.

4. З'єднайте суху суміш і яблучну масу, перемішайте до однорідної консистенції.

5. Викладіть тісто між двох листів пергаменту й розгладьте його качалкою в пласт завтовшки кілька міліметрів.

6. Залишіть пласт у пергаменті в морозильній камері на півгодини-годину.

7. Зніміть пергамент із замороженого тіста й наріжте його на квадрати, прямокутники або будь-якої іншої форми.

8. Викладіть на пергамент і випікайте печиво в розігрітій до 175°C духовці 15–18 хв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Київський торт" та львівський сирник – який вигляд мають головні смаколики українських міст

Повидло й варення з яблук

Можна приготувати повидло чи варення до солодких сніданків. Гастроекспертка Тетяна Литвинова розповіла, як приготувати універсальну начинку з яблук для будь-якої випічки.

Інгредієнти:

– 3 кг яблук;

– 1 кг цукру.

Приготування:

1. Яблука очищаємо від серцевини, але не зрізаємо шкірку, і збиваємо в блендері в пюре.

2. Викладаємо пюре в каструлю уварюватися 2 год. Щоб не пригоріло, помішуйте якомога частіше.

3. Через добу на другий і третій день варимо джем 15 хв. Також на останньому етапі уварювання додаємо цукор. Доводимо до кипіння і розливаємо в стерилізовані банки.

Автор: pexels.com
  Оладки з яблук нагадують за смаком яблучний пиріг
Оладки з яблук нагадують за смаком яблучний пиріг

Оладки з яблуками

Оладки за цим рецептом нагадують на смак яблучний пиріг. Але вони ще легші в приготуванні.

Інгредієнти:

– 200 мл грецького йогурту (3–5%);

– 1 яйце;

– 3/4 склянки пшеничного борошна;

– 1 яблуко;

– 1 ст. л. цукру;

– 1 ч. л. розпушувача;

– дрібка солі;

– масло для смаження.

Приготування:

1. Змішайте йогурт з яйцем, цукром, сіллю, розпушувачем і борошном до густого тіста. Дайте відпочити 15 хв.

2. У цей час тонко наріжте яблуко на скибочки по 2 мм. Розігрійте масло на сковороді.

3. Починайте обсмажувати оладки (2 ст. л. тіста на одну), зменшіть вогонь до середнього й покладіть на кожну оладку скибочку яблука.

4. Обсмажуйте 2–3 хв., потім переверніть і смажте ще 2 хв. У цей час яблука карамелізуються і додадуть страві аромату.

19 серпня відзначають Яблучний Спас. У церковному календарі він позначений як велике свято – день Преображення Господа Бога й Спаса нашого Ісуса Христа. Цього дня Ісус Христос з'явився перед християнами в божественному світлі, знаючи про все, що трапиться з ним у майбутньому.

Зараз ви читаєте новину «Яблучний Спас: п'ять смачних і легких рецептів, які варто спробувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути