Вплив кави на організм людини викликає масу суперечок і розбіжностей. Він бадьорить, стимулює, позбавляє від сонливості і піднімає тиск. Одні експерти стверджують, що кава корисна і її присутність в нашому раціоні харчування необхідна, а інші кажуть наскільки важливо виключити цей напій з дієти.
Зараджаєтеся зранку подвійним еспресо чи капучіно? З чого ж вони складаються і яка їхня калорійність, а також чи корисна кава в цілому, пише marieclaire.ru
Користь кави
Зниження ризику виникнення раку. Вчені з'ясували, що чотири і більше чашки кави в день знижують ризик виникнення меланоми, різновиду раку шкіри, на 20%.
Допомога в схудненні. Доведено, що у шанувальників кави (з кофеїном) обмін речовин відбувається на 16% швидше, ніж у тих, хто відмовляє собі в цьому напої або вважає за краще той, що без кофеїну. При такому розкладі процес схуднення буде протікати значно швидше.
Антиоксиданти. У каві їх більше, ніж в журавлині і яблуках, лідерах за кількістю антиоксидантів. Сьогодні вже відомо, що антиоксиданти знижують ризик розвитку хронічних захворювань. Також кава зменшує можливість появи таких захворювань, як хвороба Паркінсона і діабет другого типу.
Лікування депресії. Згідно з дослідженнями, жінки, які щодня випивають 2-3 чашки кави, менш схильні (на 15%) до розвитку депресії.
Міцна пам'ять. Дослідження також показали, що дві чашки кави в день покращують короткочасну і довготривалу пам'ять, а також збільшують швидкість реакції. Кава також знижує ризик розвитку хвороби Альцгеймера, оскільки кофеїн здатний зменшувати розмір бляшок, що утворюються на нервових клітинах і порушують роботу мозку.
Шкода кави
Виснаження нервової системи. Кава - сильний психостимулятор, який викликає звикання. Спочатку ви відчуєте сильний приплив бадьорості, за яким послідує дратівливість і підвищена тривожність. Також тих, хто п'є каву без міри чекають такі проблеми, як виснаження нервових клітин і проблема з роботою надниркових залоз
Зневоднення. Кава притуплює відчуття спраги і має сечогінний ефект, тому після чашки кави ви можете ще довго не хотіти пити при тому, що вашому організму, швидше за все, волога буде просто необхідна. Рекомендується випивати 1-2 склянки води після кожної чашки кави. Крім того, регулярне вживання кави сприяє вимиванню з організму кальцію, магнію, калію та інших важливих мікроелементів.
Складність для травлення. Кава з молоком не просто калорійний, але ще і складний для перетравлення напій, тому що являє собою поєднання "кавового" тоніна і "молочного" казеїну. Обидві речовини погано засвоюються в нашому організмі.
Передчасне старіння. Косметологи виступають проти вживання кави, оскільки кофеїн призводить до передчасного старіння шкіри і робить колір обличчя тьмяним.
Серцеві захворювання. Згідно з дослідженнями, зловживання кавою збільшує ризик виникнення серцевих захворювань. Щоденне вживання більше 6 чашок кави збільшує ризик серцево-судинних захворювань на 71%.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що найбільше шкодить сучасній людині
Різновиди кавових напоїв
Еспресо. Подається в невеликих чашечках (30-35 мл) і традиційно вважається найміцнішим з кавових напоїв, але одночасно і одним з найбільш сприятливих напоїв для шлунку і серця. У процесі приготування він втрачає досить багато кофеїну, при цьому набуває багатого смакового і ароматичного букету.
Калорійність: 7 ккал (калорійність всіх напоїв вказана без урахування цукру)
Макіато. Це еспресо з молочною піною, як у капучино, в пропорціях 1:1. Можна сказати, що це різновид капучіно в меншому обсязі.
Калорійність: 66 ккал
Американо. Це розбавлений водою еспресо. Вода доливається в уже приготовану каву, завдяки чому зникає властива еспресо гіркота, а аромат стає більш м'яким. Традиційно на 30 мл еспрессо припадає 120 мл води.
Калорійність: 18 ккал
Капучино. Кавовий напій на основі еспресо з додаванням молочної піни. Капучіно складається з трьох інгредієнтів, що змішуються в однакових пропорціях: на 1/3 еспресо додається стільки ж гарячого молока і молочної піни. Всі складові напою повинні бути високої температури і подаватися в теплій чашці обсягом 150-180 мл.
Калорійність: 105 ккал
Латте. Це скоріше не кавовий, а молочний напій, бо його основу складає гаряче молоко (на одну частину еспресо три частини молока). Латте складається з трьох шарів і подається у високому прозорому стакані, щоб можна було побачити усі три смужки молока, молочної пінки і кави.
Калорійність: 112 ккал
Моккочино. Кавовий напій з додаванням шоколаду в традиційний латте, також відомий під назвою "мокко". Готується так само, як і латте, за винятком того, що в останній момент в напій додається какао-порошок або ж шоколадний сироп.
Калорійність: 289 ккал
Кава по-турецьки. Міцний кавовий напій з додаванням спецій, який готується з дрібно мелених кавових зерен. Традиційно його варять у турці на відкритому маленькому вогні, який не дозволяє каві закипіти, що призведе до втрати смаку і аромату. Містить багато кофеїну.
Калорійність: 1 ккал
Флет уайт. Кавовий напій, що складається з несильно спіненого молока і подвійної порції еспресо. На 110 мл молока припадає приблизно 60 мл кави. Від латте або капучино він відрізняється більш вираженим кавовим смаком з властивою гіркуватістю і м'яким молочним присмаком.
Калорійність: 50 ккал
Фраппе. Холодний кавовий напій, що складається з кави (подвійний еспресо) і молока (близько 100 мл). Всі компоненти повинні бути холодними і збитими в шейкері або міксері до однорідної суміші. Також часто в якості основного інгредієнта додають морозиво. При подачі у фраппе додають колотий лід і сиропи.
Калорійність: 60 ккал (без морозива)
Кава по-ірландськи. Кавовий напій, приготований з кави, віскі, вершків і тростинного цукру. Традиційний склад виглядає так: чотири порції еспресо, 30-35 мл віскі, 1 чайна ложка цукру і 2 столові ложки збитих вершків.
Калорійність: 113 ккал
Для людей із серцево-судинними захворюваннями декаф (декофеінована кава) може стати справжнім порятунком. Корисний він і для тих, хто просто стежить за здоров'ям і намагається обмежувати споживання кофеїну. Якщо в чашці еспресо міститься 60-90 мг кофеїну (в залежності чи є в складі робуста), то у випадку з декафом - 6-9 мг. Таким чином, щоб відчути тонізуючий ефект від "кави без кофеїну", доведеться випити 10 чашок. При цьому, присутні в декафі ферменти стимулюють роботу мозку не гірше за звичайний напій.
Коментарі