Ексклюзиви
середа, 19 квітня 2006 15:04

"Зробимо ми це потім чи ні — а Путіну приємно"

  Євген Камінський: ”Треба вміти крутитися”
Євген Камінський: ”Треба вміти крутитися”

Завідувач відділу трансатлантичних відносин Інституту світової економіки та міжнародних відносин, професор політології міжнародних відносин Євген Камінський, 56 років, говорить про зовнішньоекономічні пріоритети України, виступає за "велику" коаліцію та не бачить Бориса Тарасюка на посаді міністра закордонних справ.


Чи впливатиме політична реформа на зовнішню політику України?

— На неї найближчим часом впливатиме не політреформа, а розвиток економіки. Ми маємо величезні борги перед Росією. "Нафтогаз" на межі краху. Багато неясностей у відносинах із Туркменістаном. Україна має ще й енергетичні проблеми. Я — прибічник європейського вибору України. Та сьогодні основне завдання нашої держави — налагодити двосторонні відносини з Росією. Адже в наших відносинах із Сполученими Штатами проблем немає. Хоча тут теж треба багато зробити для розширення торгово-економічного та інвестиційного співробітництва.

Вихід із цього глухого кута — повернення до створення газотранспортного консорціуму. Але він має охоплювати не тільки Росію та Україну, а й американців та західних європейців. Лише в цьому випадку ми не втратимо незалежність та зможемо далі спокійно реалізувати європейський курс. Якщо ж віддамо свою газотранспортну систему Росії, то ніякий Захід нам не допоможе.

Наскільки важливий у цьому плані склад майбутньої коаліції?

— Україні потрібна так звана коаліція здорового глузду, створена задля порятунку національної економіки. Скажімо, сам я прихильник коаліції демократичних сил. Але водночас і реаліст. "Помаранчеву" коаліцію не сприйме Росія Путіна. Хто тоді віддаватиме їй борги за газ? Про це передусім має думати президент. І вже сьогодні, а не в грудні. Якщо він зараз розірве гордіїв вузол відносин із Росією, то точно ввійде в історію як унікальний український політик та державний діяч.

Поліпшити відносини з Росією можна тільки за допомогою партії великого бізнесу. А нею є Партія регіонів. Саме "велика" коаліція потрібна державі для розв"язання її зовнішньополітичних проблем.

Кандидатура Бориса Тарасюка не в інтересах України

Але прем"єром не може бути ані Тимошенко, ані Янукович. Має бути технічний прем"єр. Принаймні на найближчий рік. Треба, щоб коаліція сформувала професійний уряд, який займатиметься суто внутрішньою політикою, зокрема економічною. Бо ніщо так не здатне зруйнувати демократію, як погана економіка.

Зовнішньою ж політикою має займатися тільки президент. Віктор Ющенко не повинен боятися відстоювати свої принципи, задекларовані на Майдані. Бо він не є представником "Народного Союзу "Наша Україна". Він — всенародно обраний президент.

Майбутній прем"єр на зовнішню політику впливатиме?

— Сьогодні в нас не може бути справжнього європейського прем"єра парламентсько-президентської республіки. Зараз не до цього. Принаймні на першому етапі, до остаточної стабілізації ситуації в економіці. Якщо ж сьогодні зовнішньою політикою почнуть займатися і президент, і прем"єр, ми втратимо можливість займатися будь-якою національною політикою взагалі.

Юлію Тимошенко називають найімовірнішим претендентом на посаду прем"єр-міністра. Як ви оцінюєте її імідж на Заході?

— Західні експерти дуже прагматично оцінюють поведінку Юлії Тимошенко. Називають її блискучим політиком, чудовим організатором політичної діяльності в опозиційних умовах, прихильником популістських рішень. Але при цьому наголошується, що її дії в економіці повністю відштовхнули від України внутрішнього та зовнішнього інвестора.

Особисто я підтримую майже всі політичні погляди лідерки БЮТ, окрім повільного зближення з НАТО. Якщо розв"яжемо свої економічні проблеми, в НАТО зможемо вступити дуже швидко.

Проте у разі створення "великої" коаліції процес вступу України до НАТО очевидно загальмується, бо проти цього виступають Партія регіонів та соціалісти.

— Останнім часом Партія регіонів узагалі готова пом"якшувати свої вимоги. Будь-який великий бізнес не може розвиватися без нормальних відносин із владою.

Тобто з "регіоналами" вже можна говорити про вступ до НАТО.

Прем"єром не може бути ані Тимошенко, ані Янукович

Та загалом процес вступу до НАТО потрібно трохи пригальмувати. Треба перенести це питання на кілька років, підготуватися до референдуму по НАТО, провеcти роз"яснювальну роботу серед населення доступною народу мовою. В нас же поки що організовують лише "круглі столи" для еліти та експертів. Простий же народ продовжує думати дурниці на кшталт того, що НАТО організувала війну в Іраку.

А як у випадку створення "великої" коаліції буде вирішено питання вступу до ЄЕП, чого хоче Партія регіонів і проти чого виступає "Наша Україна"?

— Партія регіонів не казала, що діятиме поза Конституцією та законами України. А в нашій Конституції створення наддержавних органів не передбачено.

Президент своєю чергою не казав, що ми проти ЄЕП. Інша річ — яким чином туди вступати. Якщо там домінуватиме Росія, то східноукраїнський бізнес не буде зацікавлений в тому, щоб втратити контроль над власною державою. Тому можливий уряд за участі Азарова, Клюєва чи Гайдука не допустить, щоб Путін керував ЄЕП. Не кажучи вже про уряд з Юрієм Єхануровим, Арсенієм Яценюком, Юрієм Луценком, Олександром Турчиновим.

Потрібно маневрувати. Приміром, говорити про прихильність статусу російської мови як другої державної. Якщо Путін знатиме про наявність таких прихильників в українському уряді, він буде легше йти на поступки. Інша річ — зробимо ми це потім чи ні. А Путіну приємно. Треба вміти крутитися. Дипломатія саме і передбачає такі політичні маневри.

У разі створення "помаранчевої" коаліції Борис Тарасюк залишатиметься міністром закордонних справ?

— Сьогодні кандидатура Бориса Тарасюка не в інтересах України. Я дуже поважаю цю людину, його погляди та прагнення. Але не можна далі ігнорувати, що його перебування на цій посаді гальмує розвиток відносин з Росією. Він зовсім не впливає на російський чинник в українській політиці. Ми поки що не бачимо з боку національної дипломатії обслуговування економічних та енергетичних інтересів України. Сьогодні потрібна ідея економізації зовнішньополітичної діяльності України. Готовий представити свій проект.

Хто ж може бути главою української дипломатії?

— Мені симпатичний нинішній заступник міністра Андрій Веселовський, або ж Володимир Огризко чи Володимир Єльченко. Проте суть не в прізвищах. Україні потрібна зважена зовнішньополітична ідеологія без будь-яких агітацій чи пропаганди. Треба підтримувати свої слова конкретними діями. Бо дипломатія — це рутина і публічна діяльність водночас.

Ющенко не повинен боятися відстоювати свої принципи

Наскільки детально має бути виписано зовнішню політику в майбутній угоді про створення коаліції?

— В основу цієї угоди треба покласти копенгагенські критерії. Це: підняття нашої демократії до рівня європейської, верховенство прав людини, проведення судової реформи, кооперативні відносини між державою та бізнесом. Таку зовнішньополітичну стратегію підтримають усі, окрім комуністів. Також у цій угоді потрібно чітко виписати, що референдум щодо НАТО треба провести не раніше ніж через три роки. А за цей час усе нормально пояснити народу.

Чи прогнозуєте ви вступ України до СОТ цього року?

— Так. Наш парламент уже готовий прийняти останні законопроекти. Залишилося лише узгодити питання щодо сільського господарства та ще кілька проблем. Думаю, все буде гаразд. Бо ми маємо велику підтримку з боку США. Справа в іншому. Зараз ми чомусь не хочемо вступати до СОТ одночасно з Росією. Але спільно це зробити було б набагато краще. В такому випадку ми позбулися б іще одного фактора дратування Москви.

Якою є Україна після парламентських виборів — прозахідною чи промосковською?

— Ні тією, ні іншою. Існує і прозахідний вектор, і проросійський. У прозахідному потрібно реалізовувати копенгагенські критерії. Покращити інвестиційний клімат. Його на Заході нині оцінюють як поганий із двох причин: схильність до реприватизації та постійний перегляд податкового законодавства.

В умовному проросійському варіанті має бути чітка позиція, вміння маневрувати та не нагнітати в Росії антиукраїнські настрої.

Зараз ви читаєте новину «"Зробимо ми це потім чи ні — а Путіну приємно"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути