середа, 21 березня 2012 06:45

Жоден гуртожиток не приватизований у Києві

Кабінет Міністрів розробив програму з передачі державних гуртожитків у комунальну власність. Це дасть право їхнім мешканцям приватизовувати житло. До 2016 року планують передати 1058 гуртожитків, у яких живуть близько 400 тис. людей. Всього ж у будинках такого типу мешкають 1,5 млн осіб.

— Нині приватизовано лише 20 відсотків таких помешкань, — зазначає голова Київського осередку Асоціації мешканців гуртожитків України Любов Люба, 57 років. — Приватизувати кімнати заважає небажання дрібних чиновників виконувати урядові постанови. Вони блокують цей процес із цинізмом та іронією. В Оболонському районі столиці: є рішення міської адміністрації про передачу гуртожитків у власність міста. А заступник голови РДА Станіслав Москалевський каже, що воно скасоване. Дев'ять будинків району юридично в комунальній власності, а фактично — у приватних руках.

У Києві мешканець кімнати в 14 квадратних метрів платить за комунальні послуги стільки ж, як за трикімнатну квартиру. За ці гроші давно можна було зробити капремонт — але все валиться, будинки лише підфарбовують простроченою фарбою. Чим швидше ці гуртожитки заберуть із держвласності, тим скоріше їх приведуть до ладу самі мешканці. Від держави вони вже нічого не хочуть — лише права приватизувати свої 14 метрів. Звичайно, є гуртожитки, що потребують капремонту. На них слід розробляти кошторис, включати у план реконструкції й виділяти кошти міського бюджету.

В областях гуртожитки активно приватизують. У Запоріжжі влада забрала в комунальну власність навіть будинки, що потребували капремонту. Їх відремонтували, підтвердили права на кімнати тих, хто прожив там понад п'ять років. У Києві не приватизований жоден гуртожиток. Чиновники посилаються на те, що немає міської програми. Але ж у регіонах це виходить.

Зараз ви читаєте новину «Жоден гуртожиток не приватизований у Києві ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути