четвер, 14 січня 2021 07:25

Знизити ціну на газ пропонують двома способами

Проти підвищення тарифів на електроенергію, газ та його постачання українці вийшли на протести з 10 січня. Найбільші на Полтавщині, Харківщині, Дніпропетровщині, Миколаївщині. Люди блокують дороги, збираються під міськрадами та обл­держадміністраціями.

У Полтаві містяни перекрили трасу Київ — Харків. Стояли з плакатами: "Проти тарифного геноциду!", "Тарифи ЖКХ — пограбунок українців!".

— Влада вирішила вибити з нас останні копійки, — каже 60-річна Світлана Іванівна, учасниця мітингу. — Ще й насміхаються. Мовляв, комуналка у нас найдешевша в Європі.

Петицію проти підняття тарифів підписали майже 150 учасників протесту в місті Люботин Харківської області. Мітинги пройшли також в обласному центрі та 13 районах.

— Маю пенсію 1700 гривень. Як викручуватися? — говорить харків'янка Тетяна Бєляєва, 61 рік. — Накипіло, тому й вийшла на вулицю. Набридло сидіти і скаржитися на кухні.

У Миколаєві та Кривому Розі на Дніпро­петровщині протестували під міськ­радами.

Комунальні платежі зросли з 1 січня. Уряд скасував пільговий тариф на електроенергію, за яким люди сплачували по 90 коп. за перші 100 кіловатів. Решту місячного обсягу — по 1,68 грн/кВт. Нині діє єдина ціна 1,68 грн.

Збільшення вартості доставки газу облгазами затвердила Національна комісія з державного регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Для кожного регіону ціна різна — від 0,45 грн до 3,34 грн за кубометр. Раніше у більшості регіонів сплачували по 0,34–1,9 грн.

Ціну за паливо для населення підняли й понад 50 газопостачальних компаній. За тисячу кубів беруть від 6,99 тис. до 10,8 тис. грн. У грудні продавали по 6–9 тис. грн.

Збільшився тариф на тепло. У містах Новий Розділ і Новояворівськ на Львівщині — на 37% і 34% відповідно. Сумитепло­енерго підвищила плату на чверть. Найбільше вона зросла для киян, яким надає послуги "Євро-реконструкція" — на 49,7%.

В уряді та Офісі президента заявили, що розглядають два способи знизити ціну на газ. Їх запропонували Міністерство енергетики й Нафтогаз — найбільша національна компанія, провідне підприємство паливно-енергетичного комплексу.

— Тариф має утворюватися за формулою — ціна на європейських хабах мінус вартість транспортування (хабами називають газорозподільчі центри, де паливом торгують виробники. Можуть змінювати вартість залежно від попиту. Посередники там оптом скуповують газ і перепродають дорожче. — ГПУ). За такої схеми газ у січні ми продавали б по 5900 гривень за тисячу кубометрів, — говорить виконувач обов'язків міністра енергетики Юрій Вітренко, 44 роки. — Ця формула потрібна для вразливих верств населення (малозабезпечені, літні люди, багатодітні родини тощо. — ГПУ).

Міненерго пропонує зафіксувати ціну для незахищеного населення на рік — з 1 лютого 2021-го. Визначать також, яку найбільшу націнку можуть робити газопостачальні компанії.

— За розрахунками, мова про 5356 гривень за тисячу кубів. Це на 44 відсотки менше, ніж середня вартість газу в січні, — додає Вітренко. — А якщо нічого не робити, то ціна наступного місяця зросте ще на 15 відсотків.

Нафтогаз наполягає, що треба посилювати конкуренцію на ринку.

— Пропонується, щоб усі газопостачальні компанії обов'язково мусили публікувати свої річні тарифи на газ, — каже прем'єр-міністр 45-річний Денис Шмигаль. — Підприємства почнуть боротися за споживачів. Тоді і платіжки мають зменшитися.

— Державна політика має бути послідовна. Якщо говоримо про ринкові реформи, треба ухвалити програму. А в нас усе намагаються вирішити просто, — говорить експерт з енергетики Геннадій Рябцев, 49 років.

Раніше уряд заявляв про створення ринкових відносин в енергетичному секторі.

— Тепер виходить, що коли держава скасувала цінове й тарифне регулювання, це призвело до проблем. Влада в авральному порядку намагається виправити ситуацію, але робить це хаотично. Мін­енерго пропонує дивну формулу для обрахунку цін. Бо раніше ці люди виступали за протилежне рішення (рік тому, із січня 2020-го, уряд запровадив формулу: середньоарифметична вартість за 20 днів місяця на нідерландському хабі TTF плюс транспортування до України. Зараз говорять про формулу — хаб мінус транспортування. — ГПУ). Тепер вдають, ніби не вони робили кроки, що призвели до соціального невдоволення.

Ціни на енергетичних ринках мають бути не лише економічно обґрунтовані, а й доступні та зрозумілі для споживачів. І нинішня, і колишня пропозиція для більшості людей не ясні. Не зрозуміло, чому внутрішні ціни повинні прив'язуватися до європейських хабів? Держава має підтримувати конкуренцію на всіх ринках енергетики й виступати лише як незалежний арбітр.

— Випадок із тарифами — це черговий доказ некомпетентності уряду, — говорить політолог 44-річний Віктор Таран. — Під час ухвалення держбюджету не прорахували, що з 1 січня зросте комуналка. Не заклали достатньо коштів на субсидії. Не отримавши допомогу, частина громадян почали протестувати.

Позаторішню обіцянку Зеленського про зменшення тарифів удвічі неможливо виконати. Це буде реально, коли розпочнеться тотальна програма модернізації будинків. Утеплення приміщень, заміна лічильників, вікон, переведення комунальних закладів на альтернативну енергетику. Це дасть можливість зекономити 30–40 відсотків на платежах.

Для боротьби з високими тарифами треба запустити економіку, збільшивши ВВП, зарплати, пенсії та субсидії. Все інше — обман і маніпуляції.

3,1 мільйона домогосподарств отримують субсидію для оплати комунальних послуг. У листопаді торік у середньому їм нараховували по 1600 грн, каже прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

"Знову заплатять бідні"

"Український уряд вирішив, що ринкові ціни на газ — це погано. І "підкорегував" реформу ринку газу, фактично повернув фіксовану ціну. А ця реформа була ключовою у співпраці з Міжнародним валютним фондом, у результаті якої Нафтогаз із чорної діри українського бюджету, що пожирала кілька відсотків ВВП щорічно, перетворився на найбільшого платника податків. Це дозволило почати формувати конкурентний ринок газу для населення (коли постачальники пропонують різні ціни й умови, а споживач може обирати. — ГПУ). І сильно вдарило по корупції, — пише у фейсбуку інвестиційний банкір Сергій Фурса.

"Що буде, якщо Україна вкотре кине МВФ? Знову негативний сигнал. Знову проблема у співпраці. Знову ми в очах світу — держава популістів, ненадійний партнер. А Україні цьогоріч треба залучити 24 мільярди доларів.

Що отримає населення? Тимчасово платіжки зменшаться. Тимчасово. Бо все це вже було. У 2010–2013 роках. А потім ми заплатили за це збільшенням боргу. Кризою. Девальвацією та інфляцією. Знову бідні заплатять велику ціну. За те, щоб жителі Кончі-Заспи (територія під Києвом, де розташовані державні дачі високопосадовців. — ГПУ) менше платили за газ".

Зараз ви читаєте новину «Знизити ціну на газ пропонують двома способами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути