вівторок, 10 листопада 2009 18:39

Жінки стали курити вдвічі менше

Верховна Рада ухвалила підвищити ставки акцизу на тютюнові вироби. Пачка цигарок "Прилуки особливі" в листопаді дорожчає на 2,5 грн, "Прима Люкс" — на 2,25 грн, "Тройка" — 2,6 грн, "Монте-Карло" — 3 грн, "Гламур" та "Кемел" — 4 грн.

— Українці переходять на дешевші цигарки, які нелегально ввозять із Росії та Молдови, — каже гендиректор асоціації "Укртютюн" Валентина Хоменко. — А наші компанії починають згортати програми з модернізації виробництва і планують скорочення штатів.

Акциз на тютюн уперше цього року підняли в травні. Пачка сигарет тоді подорожчала на 1,25–3 грн. У жовтні та вересні ціни на сигарети піднімали виробники. У результаті через падіння попиту на тютюн його виробництво в Україні 2009-го скоротилося на 20%.

Водночас зростає обсяг незаконного ввезення дешевих сигарет, стверджують виробники. Цього року вилучили контрабандної тютюнової продукції на 1,82 млн грн — у 26 разів більше, ніж за аналогічний період торік. І це при тому, що виловлюють приблизно десяту частину нелегальних товарів.

Цього року вилучили контрабандної тютюнової продукції у 26 разів більше, ніж торік

Але митники малюють іншу картину. Насправді контрабандою з України вивозять учетверо–вшестеро разів сигарет більше, ніж ввозять.

— Виробництво цигарок в Україні у 2,5 раза перевищує ємність внутрішнього ринку, — пояснює 34-річна Світлана Судак із прес-служби Держмитниці. — У Європі ціни на цигарки в 10–12 разів вищі за наші. Тому Україна серед лідерів постачання контрабандних тютюнових виробів у Євросоюз. А виробники заздалегідь закладають у виробництво контрабандну складову.

— Світовий досвід свідчить, що підвищення ціни сигарет на 20 відсотків вище рівня інфляції призводить до того, що кидають курити 5 відсотків курців. Але цих заходів замало для приборкання масового тютюнокуріння, — каже 24-річна Олександра Устінова з коаліції громадських організацій "За вільну від тютюнового диму Україну". — Потрібні заборона курити в громадських місцях, медичних закладах та потягах, відведення половини площ закладів харчування для некурців. В Україні дещо роблять. 2005 року курили 42 проценти українців, тепер — 31. Серед жінок рівень куріння впав удвічі.

За даними коаліції, кожен п"ятий український підліток щодня закурює сигарету. Щороку від тютюну помирають 100 тис. українців.

Зараз ви читаєте новину «Жінки стали курити вдвічі менше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути