четвер, 06 травня 2021 06:20

"Зеленському захотілося осідлати фінансові потоки Нафтогазу"

Автор: УНІАН
  29 квітня Верховна Рада призначила Германа Галущенка міністром енергетики. Був віцепрезидентом державної компанії ”Енерго­атом” із травня 2020 року
29 квітня Верховна Рада призначила Германа Галущенка міністром енергетики. Був віцепрезидентом державної компанії ”Енерго­атом” із травня 2020 року

— Уряд ставить хрест на реформі корпоративного управління, — каже 42‑річний Андрій Коболєв. Його 28 квітня звільнили з посади голови Нафтогазу.

"Збиток компанії 2020‑го становив 19 млрд грн. А в затвердженому Кабінетом міністрів фінансовому плані передбачали 11,5 млрд грн прибутку. Загальні збори акціонерів визнали роботу Наглядової ради та правління Нафтогазу незадовільною", — наголосили в уряді.

Коболєв очолював Нафтогаз із 26 березня 2014‑го. Працював там із 2002‑го. Обіймав посади від головного спеціаліста до радника голови правління. Збирається оскаржу­вати звільнення. Новим головою призначили 44‑річного Юрія Вітренка. Доти виконував обов'язки міністра енергетики з 22 грудня 2020‑го.

"Ефективне управління держ­підприємствами, вільне від політичного втручання, має вирішальне значення для конкурентоспроможності, процвітання і виконання міжнародних зобов'язань України", — ідеться в заяві послів країн "Великої сімки".

— Головний фактор підтримки України — повага до корпоративного управління в енергетичному секторі, — говорить прессекретар Держдепартаменту США Нед Прайс, 38 років.

— При звільненні Коболєва порушили основне досягнення енергетичного сектора — незалежність наглядових рад, які призначають або звільняють голову правління. Уряд може лише затверджувати, — каже експерт з енергетики Михайло Гончар, 57 ­років.

— Це удар по всьому сектору. Повертає його в ручне керування. Тепер можна робити що завгодно за вказівкою з Банкової. Офісу президента захотілося осідлати фінансові потоки Нафтогазу. Це сигнал для олігархів: приходьте, хлопці, вирішимо всі питання. На цьому закінчується боротьба з олігархатом.

Вітренко — людина з галузі, компетентна і фахова. Інша річ — якій місії погодився служити. Прийшов у неправовий спосіб. Так само можуть і прибрати. Нафтогазовий сектор — це великі грошові потоки. Розмови про збитковість — лукавство. Вони пояснюються відсутністю платежів від газзбутів олігарха Дмитра Фірташа.

Не варто порівнювати прибутки 2019‑го і збитки 2020‑го. Бо з Нафто­газу забрали газотранспортну систему. Тепер це незалежна компанія. Доходи від транзиту палива через територію України до Нафтогазу не надходять. А це була найбільша частина доходів.

Вітренко збирався продовжити активну позовну діяльність проти російського Газпрому. Чи займатиметься цим — критерій оцінки його роботи.

Звільненням Коболєва може скористатися Росія. Працюватиме через Банкову й "п'яту колону", щоб нав'язати ­Нафтогазу відновлення прямих закупівель від Газпрому. Мовляв, у протоколі Мінського договору з газових питань 2019‑го був відповідний пункт.

Досягнення в Коболєва й Вітренка — спільні. У Стокгольмському арбітражі виграли справу проти Газпрому на 3 мільярди доларів. До цього жодна європейська компанія такого не досягала. Шостий рік Нафтогаз не імпортує жодного куба з Росії. Маємо реверсні постачання з Польщі, Словаччини, Угорщини. В опалювальні сезони 2014–2018 років усі хвилювалися, чи достатньо газу у сховищах. Але нічого апокаліптичного не сталося.

Серед промахів — невдача з нарощуванням газовидобутку. Передбачали, що до минулого року він сягне 14,5–20 мільярдів кубометрів. Це дозволило б вийти майже в нуль імпорту газу. Але багато залежало від вчасного прийняття законодавчих актів. Програму нарощування продовжили до 2025‑го.

Є негативна реакція західних партнерів на звільнення Коболєва. Росія готує хвилю збройної агресії, в нас починаються внутрішні розбірки. Чому після цього нам мають допомагати ззовні?

Зараз ви читаєте новину «"Зеленському захотілося осідлати фінансові потоки Нафтогазу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути